Στείλτε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού στον Πούτιν

Permalink

Όλα τα είχαμε στην ΕΕ, το μόνο που μας έλλειπε είναι η πρόεδρος της Κομισιόν να παριστάνει τη διεθνή αναλύτρια. Η χθεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της Ενωσης, ήταν η κρισιμότερη από το 2019, όταν η κυρία Φον Ντερ Λάιεν διορίστηκε στην προεδρία από το δίδυμο Μακρον-Μέρκελ. Αλλά λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο δυσκολότερος χειμώνας για τη Γηραιά Ηπειρο εδώ και δεκαετίες, η Γερμανίδα πολιτικός ελάχιστα πράγματα είχε να προτείνει για τους πιο ευάλωτους Ευρωπαίους πολίτες.

Ντυμένη στα χρώματα της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Κομισιόν μας περιέγραψε την παγκόσμια κατάσταση, τη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας και επέμεινε ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν αποτέλεσμα, χωρίς να προτείνει νέες. Αλλά από τα συγκεκριμένα μέτρα που πρότεινε να ληφθούν για την τωρινή κρίση, τα περισσότερα δεν έχουν άμεση εφαρμογή.

Παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, αλλά αυτό πρώτα απαιτεί μελέτη και θα φέρει «μακροπόθεσμο αποτέλεσμα». Η χρήση υδρογόνου «θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι»,  αλλά θα χρειαστεί πρώτα να ιδρυθεί «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου» για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του πακέτου της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Στο δε πολύ κρίσιμο θέμα της υπερχρέωσης πολλών κρατών μελών  και των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, θέμα το οποίο διχάζει ακόμη μια φορά τον Βορρά και τον Νότο, επέλεξε ένα χρησμό τύπου Πυθίας: «Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες που επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Κανόνες που είναι κατάλληλοι για τις προκλήσεις αυτής της δεκαετίας».

Αναρωτιέται κανείς αν η ηγεσία των Βρυξελλών πάσχει από ένα είδος στρουθοκαμηλισμού. Τη μεθεπόμενη Κυριακή η φιλορωσική ακροδεξιά αναμένεται να επικρατήσει κατά κράτος στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, βάζοντας ολόκληρη την ευρωπαϊκή πολιτική σε δοκιμασία. Αυτόν τον θανάσιμο κίνδυνο για την Ιταλία και επομένως ολόκληρη την ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε να μην τον υπολογίζει.

Σε ένα και μοναδικό σημείο επιχείρησε να θίξει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους του ηλεκτρικού  για τους Ευρωπαίους:  πρότεινε ένα ανώτατο όριο για τα πλεονάζοντα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, καθώς και έναν έκτακτο φόρο για την ανάκτηση ορισμένων από τα υπερβολικά κέρδη που πραγματοποιούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Αλλά η εφαρμογή αυτών των μέτρων, αντίθετα με την πανευρωπαϊκή υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας, εναπόκειται στα κράτη μέλη, αν θέλουν να στηρίξουν οικονομικά τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ευάλωτες επιχειρήσεις. Απομένει να δούμε αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα άκουσε..

Διαβάστε επίσης: Κούλογλου για εξαγγελίες φον ντερ Λέιεν: Φτωχές προτάσεις για πλούσιους [Βίντεο]

Κατά τα άλλα, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν δεν πρότεινε  καθόλου έκτακτα μέτρα,  που επείγουν για την επιβίωση των ασθενέστερων πολιτών: από ένα έκτακτο επίδομα διατροφής, -καθώς ακόμη και σε πλούσιες χώρες όπως η Γαλλία υπολογίζεται ότι το 10% του πληθυσμού δεν θα μπορεί να έχει τρία γεύματα την ημέρα- μέχρι τα δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέτρο που έχει ήδη υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση.

Στην ομιλία της, η Μανόν Ομπρί, συνπρόεδρος της LEFT, της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς, παρουσίασε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τονίζοντας ότι «υπάρχουν εκατομμύρια που δεν τα καταφέρνουν με τις αλματώδεις αυξήσεις, τη στιγμή που τα κέρδη των μετόχων των εταιρειών έχουν ανέβει κατά 29%». Πρόσθεσε επίσης ότι η οικονομική ύφεση δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία «αλλά είναι και προϊόν ενός οικονομικού συστήματος, του οποίου τα κενά είστε τώρα υποχρεωμένη να αναγνωρίσετε».

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν αρνήθηκε ότι οι λογαριασμοί είναι αβάσταχτοι, αλλά για αυτήν ο ένοχος είναι ένας: «Στείλτε τους λογαριασμούς στη Μόσχα», απάντησε. Απομένει να δούμε, αν ο γνωστός φιλεύσπλαχνος Βλαντιμίρ Πούτιν θα βάλει το χέρι στην τσέπη..

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
393781-biopolitike...
Βιοπολιτική…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close