Στέλιος Κούλογλου / Ο Καλλιάνος, ο Αδωνις και άλλα φακελάκια

Permalink

Το απίστευτο βίντεο, στη συνέχεια του άρθρου, καταγράφει ένα χωρίς προηγούμενο περιστατικό: την άγρια συμπλοκή μεταξύ δύο ανήλικων κοριτσιών στα Χανιά. Σημειώθηκε τις ίδιες μέρες που έκλεισε η μοναδική ψυχοπαιδιατρική κλινική στην Κρήτη, η οποία κάλυπτε όλο το νότιο Αιγαίο. Που και πώς θα μεταφέρονται τώρα, ψυχιατρικά περιστατικά εφήβων;

Να δώσει απαντήσεις ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μάλλον δεν πρόκειται. Πρώτον, γιατί ενώ έχει έτοιμη την παραπλάνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση τι να πει; Οτι δεν έχει κλείσει η ψυχοπαιδιατρική κλινική του Ηρακλείου; To ξέρει όλη η Κρήτη.

Δεύτερον γιατί είχε άλλη προτεραιότητα: να αραδιάσει άφθονες δόσεις παραπληροφόρησης στο συμβάν που έχει αποκαλύψει τη διάλυση ολόκληρου του συστήματος υγείας: την υπόθεση Καλλιάνου. Γιατί ο θάνατος του πατέρα του νεοδημοκράτη βουλευτή έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη ΝΔ και τον ίδιο τον Αδωνι.

Διαβάστε: Ν.Δ. / Τα δάκρυα του Καλλιάνου πνίγουν το success story για το ΕΣΥ

Γιατρός το επάγγελμα, ο γιος του θανόντος και αδελφός του μετεωρολόγου βουλευτή, έχει καταγράψει 23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του. Τα βασικότερα σημεία της πολύκροτης υπόθεσης είναι:

-Δόθηκε από τη χήρα του πατέρα Καλλιάνου ένα 500άρικο ως «δώρο», όπως υποστηρίζει η ίδια.

-Έγινε ο ακρωτηριασμός του σηπτικού ασθενούς σε απλό θάλαμο, με κίνδυνο μόλυνσης και προφανή αδυναμία να επιλεγεί υψηλότερο σημείο (ευρύτερος ακρωτηριασμός) ως πιθανό αναγκαίο μέτρο για την σωτηρία του ασθενούς.

-Δεν εξετάστηκε ο θανών ποτέ από ειδικούς άλλων εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, παρά μόνον από ειδικευόμενους.

-«Ο Καθηγητής (των 500 ευρώ σύμφωνα με τη χήρα Καλλιάνου-ΣΣ) μας έλεγε σε όλους τους τόνους, κάθε στιγμή, ότι ο πατέρας μου πάει εξαιρετικά και ότι σε λίγες μέρες θα βγει από το νοσοκομείο. Υπάρχουν τα μηνύματα».

-«Ο Καθηγητής, μέχρι τελευταία στιγμή που “έφευγε” ο πατέρας μου, αρνιόταν πεισματικά να τον μεταφέρει σε μια μονάδα ΜΑΦ (έστω και άλλου νοσοκομείου) ή να τον βάλει στην πλατφόρμα για να πάει σε ΜΕΘ χωρίς όμως να διασωληνωθεί».

Διαβάστε: Γιάννης Καλλιάνος / Η απάντηση του στον Άδωνι Γεωργιάδη για τους γιατρούς του «Αττικόν»

Ας προσέξουμε ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο σημείο. Γιατί μπορείς εύκολα να διαψεύσεις ότι ο Καθηγητής (από αυτούς που κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι έχουν) πήρε (αν πήρε) τα 500 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κόβεται απόδειξη.

Αλλά γιατί δεν μπήκε σε μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) ή ΜΕΘ; Εδώ το υπουργείο Υγείας ξεστόμισε το μεγάλο ψέμα: ότι δηλαδή δεν είχε ο ασθενής διασωληνωθεί. Και ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στις ΜΑΦ-ΜΕΘ μπαίνουν μόνο διασωληνωμένοι.

Ακόμη και απλές γνώσεις ιατρικής να έχει κάποιος, ξέρει ότι αυτό δεν ισχύει: στις μονάδες εντατικής δεν μπαίνουν μόνο διασωληνωμένοι ή ετοιμοθάνατοι. Για το υποτιθέμενο πρωτόκολλο, κατάλληλη να απαντήσει είναι η πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και τέως υπουργός Υγείας κυρία Κοτανίδου:

Eν μέσω κόβιντ και με εκατοντάδες διασωληνωμένους στα ράντζα εκτός ΜΕΘ, νοσήλευσε στην λεγόμενη VIP ΜΕΘ του Ευαγγελισμού τη μισή Ιερά Σύνοδο αλλά και τους αρχιεπισκόπους Αναστάσιο Αλβανίας και Ιερώνυμο ΧΩΡΙΣ αυτοί να είναι διασωληνωμένοι ή να χρειαστούν διασωλήνωση κατά την νοσηλεία τους.

Διαβάστε: Καταγγελία Παπανικολάου: «VIP» ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» υπό την καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου

Σημειώθηκαν τότε τεράστια προβλήματα αδιαφάνειας κατά την διαλογή του ποιος θα εισαχθεί στην ΜΕΘ και ποιος όχι και αυτό δεν είχε σχέση με τη διασωλήνωση. Καθώς και σε ποια ΜΕΘ θα πάει (θυμίζω ότι αρκετές επαρχιακές ΜΕΘ είχαν 100% θνητότητα!)

Τα συνεχή δημοσιεύματα του tvxs εκείνων των ημερών το επιβεβαιώνουν πολύ εύκολα, αλλά ουδόλως απασχόλησαν τον κ Μητσοτάκη (που μάλιστα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαφορά εντός κι εκτός ΜΕΘ!), τον αρμόδιο υπουργό κ Πλεύρη, τη Βουλή ή τον εισαγγελέα.

Σε μια ευνομούμενη χώρα αυτό το σκάνδαλο των εκατοντάδων θανάτων, υπό μεροληπτικές και άνισες συνθήκες, θα είχε τύχει διερεύνησης, περίπτωση προς περίπτωση. Αντιθέτως, υπήρξε μέριμνα  -ειδική νομοθέτηση ακαταδίωκτου!- για τον αρμόδιο της αδιαφανούς διαλογής διοικητή του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ!

Διαβάστε: Στη Βουλή οι αποκαλύψεις του tvxs.gr για τη θνητότητα στις ΜΕΘ: Τι ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους

Ο βουλευτής κ. Καλλιάνος, μετά από το τραγικό προσωπικό του βίωμα, θα πάρει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να σπάσει το απόστημα της χρόνιας αδιαφάνειας και να σταματήσει η αιμορραγία  των συνεχώς συρρικνούμενων πόρων του ΕΣΥ;

Γιατί πέρα από το φακελάκι και τα ψέματα, το θέμα που ανέδειξε η περίπτωση Καλλιάνου είναι γενικότερο: στον θανόντα δεν παρασχέθηκε ποτέ έγκαιρη και εξειδικευμένη υποστήριξη. Σαν να νοσηλευόταν σε κάποιο απόμακρο Κέντρο Υγείας κι όχι στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας. Ασχέτως της όποιας πρόγνωσης του ασθενούς, κάτι τέτοιο αποτελεί προσβολή προς την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής.

Αλλά γιατί δεν παρασχέθηκε όταν μάλιστα είχαμε να κάνουμε με πατέρα βουλευτή; Οχι γιατί ο Αδωνις θυμήθηκε ξαφνικά την ισότητα και ένα ανύπαρκτο πρωτόκολλο. Αλλά επειδή η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει το σύστημα σε πλήρη απορρύθμιση.

Ένας έμπειρος γιατρός μου το παρομοίασε με μία ποδοσφαιρική ομάδα σε σήψη, τόσο φθαρμένη από τη διαφθορά, ώστε και μια φορά που τής λένε ότι έχει την ευκαιρία να βάλει γκολ και να κερδίσει, πλέον δεν μπορεί. O κ. Καλλιάνος που υποστήριξε και ψήφισε την καταστροφή της δημόσιας υγείας το συνειδητοποίησε  πικρά: το σύστημα  έχει τόσο διαβρωθεί ώστε δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τους κολλητούς της εξουσίας.

Οπου κι αν πήγα, παρουσιάζοντας τις τελευταίες μέρες την ταινία «142 χρόνια», από τα Ιωάννινα μέχρι την Πάτρα και την Κρήτη, τα σημάδια της κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι εμφανή. Αλλά ας επιστρέψω από εκεί που ξεκίνησα, τη συμπλοκή των δύο κοριτσιών στην Κρήτη και την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των εφήβων.

Στο αεροπλάνο, διάβασα σε μία μόνο σελίδα της εφημερίδας «Δημοκρατία»(25/4) τρία νεότερα περιστατικά: στο Μεσολόγγι δύο δεκαπεντάχρονες έδειραν συμμαθήτρια τους. Στην Αγριά Βόλου σημειώθηκαν σοβαρά περιστατικά βανδαλισμών στις σχολικές μονάδες, από ομάδα νεαρών. Στη Σκύδρα του νομού Πελλας, δεκαπεντάχρονος έσβησε τσιγάρο στο πρόσωπο συμμαθητή του.

Το βίντεο που ακολουθεί, αφιερωμένο εξαιρετικά στον υπουργό Υγείας.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
367842-giannes_dermentzoglou
Ενοίκια στα ύψη…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close