Στέλιος Κούλογλου / Πέφτουν τα ντοκιμαντέρ σαν χαλάζι, η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει

Permalink

Μετά το ντοκιμαντέρ του BBC στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ένα νέο που μεταδόθηκε πριν 3 μέρες από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση, εκθέτει ανεπανόρθωτα τις παράνομες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης στο Αιγαίο. Ο Άδωνις λέει απίστευτες μπούρδες και η κυβέρνηση σιωπά.

Με τίτλο «Διαβόητη Frontex: θα κάνει μια νέα αρχή η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων;», το νέο ντοκιμαντέρ που υπογράφουν τέσσερις έμπειροι ρεπόρτερ, παρουσιάζει τις θέσεις της νέας ηγεσίας της υπηρεσίας, που προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της: είχε αμαυρωθεί επειδή συγκάλυπτε τις βίαιες επαναπροωθήσεις που εφαρμόζει το ελληνικό λιμενικό, εκτελώντας κυβερνητικές οδηγίες.

Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Χανς Λάιτενς, παραδέχεται για πρώτη φορά ανοιχτά ότι η Ελλάδα κάνει επαναπροωθήσεις προσφύγων και ότι έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να τις σταματήσουν.

Διαβάστε επίσης: Φωτεινή Λαμπρίδη / Το BBC, ο Άδωνις, ο Αποστολόπουλος, τα «πετσωμένα» ΜΜΕ και στο βάθος…η Δικαιοσύνη

Εντυπωσιακές είναι οι αποκαλύψεις του Σουηδού υποναύαρχου Κένεθ Νέιγνες. Στη Χίο, η σουηδική αποστολή της Frontex εντοπίζει περιστατικό με μετανάστες και ειδοποιεί το ελληνικό Λιμενικό. Το τελευταίο δίνει εντολή απομάκρυνσης στους Σουηδούς, που αργότερα βλέπουν τη βάρκα των μεταναστών να απομακρύνεται από το νησί.

Επίσημη δικαιολογία του Λιμενικού: φοβήθηκαν και επέστρεψαν μόνοι τους στην Τουρκία!

Η Frontex ξεκινάει έρευνα, ο Σουηδός υποναύαρχος δηλώνει έτοιμος να καταθέσει για παραβίαση των διεθνών κανόνων. Δέχεται απειλές ενώ το σκάφος που κυβερνά στέλνεται για τιμωρία στη πλευρά της Χίου όπου δεν υπάρχουν πρόσφυγες αλλά ισχυροί άνεμοι.

«Προτίμησα να μπορώ να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη» λέει στο ντοκιμαντέρ ο υποναύαρχος, εξηγώντας γιατί δεν υπέκυψε στις πιέσεις.

Το νέο ντοκιμαντέρ, εκθέτει ακόμη περισσότερο τη χώρα και βλάπτει την εικόνα της. Πρόκειται για τρίτο περιστατικό, γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης στην Εφσυν, καθώς «το Al Jazeera αποκάλυψε το πόρισμα του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex για το βίντεο των New York Times, που δείχνει “πέρα από κάθε αμφιβολία” επαναπροώθηση υπό την αιγίδα και τον συντονισμό υψηλών κλιμακίων του ελληνικού Λιμενικού, το οποίο διαστρέβλωσε γεγονότα στην επιχειρησιακή του αναφορά και έδρασε με τρόπο που παραπέμπει σε συγκάλυψη».

Το διάσημο πλέον βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, δείχνει μασκοφόρους ασφαλίτες να μεταφέρουν με βαν σε ελληνική παραλία πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά. Τους βάζουν σε σκάφος του Λιμενικού, το οποίο τους παρατάει σε μία ακυβέρνητη πλαστική σχεδία στη θάλασσα.

NYT: Βίντεο ντοκουμέντο – Το λιμενικό παρατάει μετανάστες στη θάλασσα

Οι ρεπόρτερ του ντοκιμαντέρ έδειξαν στον κ. Λάιτενς βίντεο από δύο επαναπροωθήσεις προσφύγων που είχε καταγράψει νορβηγική οργάνωση.

Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της Frontex δεν δείχνει να εκπλήσσεται.

Προειδοποιεί ότι αν οι επαναπροωθήσεις συνεχιστούν θα ζητήσει την αποχώρηση της υπηρεσίας από την Ελλάδα: «Στο τέλος μπορεί να οδηγηθώ στο συμπέρασμα ότι δεν είναι πια δυνατή μια αξιόπιστη συνεργασία. Δεν έχω φτάσει σ’ αυτό το σημείο, αλλά πρέπει να το αξιολογούμε συχνά και συνεχώς».

Μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε ισχυρό πολιτικό και οικονομικό πλήγμα για τη χώρα.

Ας σημειωθεί τέλος ότι ο προηγούμενος εκτελεστικός διευθυντής Φαμπρίς Λετζέρι, είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση μετά πόρισμα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς (OLAF), λόγω της συγκάλυψης των παράνομων πρακτικών του ελληνικού Λιμενικού.

Βραβευμένος για το έργο του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκλέχτηκε πρόσφατα ευρωβουλευτής με τη Μαρίν Λεπέν…

ΥΓ: Το νέο ντοκιμαντέρ είναι στα γερμανικά, αλλά στο youtube προσφέρεται και πρόχειρη μετάφραση στα ελληνικά.

https://youtu.be/WFCNmTyN5sc

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
29481713844_448cc31265_z
Συνέντευξη Κούλογλου στον ραδιοσταθμό flash96: «Ο Σημίτης θα κάνει τους ξένους να γελούν»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στον ραδιοσταθμό flash96 αναφέρθηκε στην πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επισημαίνοντας ότι...

Close