Koύλογλου και Ντε Μάσι προτείνουν τους Whistle-blowers για το βραβείο Ζαχάρωφ

Permalink

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και του Γερμανού Ευρωβουλευτή του κόμματος Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υπέβαλε στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την πρότασή της για την υποψηφιότητα για το βραβείο Ζαχάρωφ 2015 για την ελευθερία της σκέψης, τους τρεις πληροφοριοδότες, Έντουαρντ Σνόουντεν, Αντουάν Ντελτούρ και Στεφανί Ζιμπό.

O Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ένας Αμερικανός, ειδικός υπολογιστών και πρώην υπάλληλος της CIA / NSA, που αποκάλυψε λεπτομέρειες των διαφόρων αμερικανικών προγραμμάτων μαζικής παρακολούθησης. Μετά τις αποκαλύψεις, o Σνόουντεν κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για κατασκοπεία, κλοπή και παράνομη χρήση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ύστερα από την άρνηση χορήγησης ασύλου σε διάφορα κράτη μέλη, κατοικεί σήμερα στη Ρωσία.

Ο Aντουάν Ντελτούρ ήταν ο βασικός πληροφοριοδότης στο οικονομικό σκάνδαλο Luxleaks που αποκάλυψε το περιεχόμενο εκατοντάδων ιδιαίτερα ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών μεταξύ των φορολογικών αρχών του Λουξεμβούργου και των ελεγκτικών γραφείων, για λογαριασμό διεθνών πελατών τους. Aπό τις αρχές του Λουξεμβούργου έχουν απαγγελθεί εναντίον του πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής, της παραβίασης του εμπορικού απορρήτου, και της δόλιας πρόσβασης σε δεδομένα.

Η Στεφανί Ζιμπό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναφορά των πρακτικών της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από τις γαλλικές και ελβετικές θυγατρικές της UBS. Απολύθηκε από τον εργοδότη της επειδή αρνήθηκε να καταστρέψει τα περιεχόμενα των ενοχοποιητικών ηλεκτρονικών αρχείων. Η Gibaud συνέβαλε έκτοτε, στη δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας για πληροφοριοδότες.

Οι τρεις υποψηφιότητες που επικράτησαν τελικά για το φετινό βραβείο Sakharov, είναι ο μπλόγκερ και ακτιβιστής από τη Σ. Αραβία, Ραίφ Μπαντάουι που έχει καταδικαστεί σε εφτά χρόνια φυλάκισης και 1000 μαστιγώματα, ο Μπορίς Νέμτσοφ, Ρώσος επιστήμονας, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, που δολοφονήθηκε το Φεβρουαρίου του 2015 στη Μόσχα, και η Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, Mesa de la Unidad Democrática, που δημιουργήθηκε το 2008 και ένωσε την αντιπολίτευση απέναντι στο κόμμα του προέδρου Ούγκο Τσάβες και τους πολιτικούς κρατούμενους.


(Visited 93 times, 1 visits today)

Read more:
373676-kostologese...
Κοστολόγηση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close