Κούλογλου: Να αναδείξουμε την ιστορική μνήμη στην Ευρώπη και θα έρθει και η δικαίωση των οφειλών

Permalink

Στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για τα «75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης», ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στην εκπομπή του ΚΡΗΤΗ TV «Αντιθέσεις» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη για την εποποιία του κρητικού λαού στη Μάχη της Κρήτης, τις ναζιστικές θηριωδίες και τα Ολοκαυτώματα στο νησί και τον αγώνα για την απόδοση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως ήταν καιρός να έλθει η Κρήτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να στείλει το μήνυμα ότι «δεν ξεχνάμε». «Δεν ξεχνάμε τι έγινε πριν από 75 χρόνια, γιατί είναι πολύ μακριά αλλά είναι και πολύ κοντά μας και επίσης επιμένουμε στις νόμιμες διεκδικήσεις για τις πολεμικές οφειλές της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα σε διάφορες ιστορικές φάσεις, τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου, έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, όπως έγινε και μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου, με τον εμφύλιο πόλεμο, με την ανάγκη να μεταναστεύσουνε πολλοί για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και να εκτονωθεί η κατάσταση κοινωνικά. Έτσι οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα αυτές τις νόμιμες διεκδικήσεις.

«Έχουμε βρεθεί σε μια αντίστοιχη κατάσταση», συμπλήρωσε, «από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009 έως τώρα, αλλά η ιστορία έχει στροφές».  «Αν είχαμε θέσει το ίδιο θέμα το 2003 όταν η Γερμανία ήταν σε δύσκολη θέση λόγω της ενοποίησης, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή την στιγμή η Γερμανία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και θα πρέπει να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάμε», είπε.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή:

Το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών οφειλών της Γερμανίας, δεν είναι μόνο οικονομικό, τόνισε επίσης ο Στέλιος Κούλογλου, εξηγώντας ότι είναι και ηθικό και σημείωσε ότι βασικό του μέλημα ήταν να αναδείξει την πρωτόγνωρη αντίσταση που επέδειξε ο λαός αυτός σε πολύ κρίσιμες ιστορικές στιγμές, λέγοντας πως «αφού το δείξουμε αυτό στην Ευρώπη, σιγά σιγά θα έρθει και η δικαίωση».

Όπως είπε, μέχρι τώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού και η σημασία της Μάχης της Κρήτης έχουν υποτιμηθεί και δεν έχουν γίνει γνωστές ευρύτερα λόγω των προβλημάτων του εμφυλίου. «Ακόμα και στην Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 80 δεν μπορούσε να αναφέρει κανείς τη λέξη “Αντίσταση”, πόσο μάλλον να μιλήσει για αυτήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Υπάρχει η ανάγκη της ηθικής αποζημίωσης αλλά και της κατανόησης της πορείας της Ελλάδας, επεσήμανε, γιατί η καθυστέρηση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καταστροφές της Κατοχής και στον Εμφύλιο Πόλεμο που ήταν άμεση συνέπεια της Κατοχής.

Ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε επίσης ότι στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ειδικά το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς DIE LINKE, τάσσεται υπέρ της πλήρους αποκατάστασης και της ιστορικής μνήμης, αλλά και της υλικής αποκατάστασης της Ελλάδας, τόσο για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο όσο και για τις υπόλοιπες πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις της Γερμανίας. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ξαναθέσει εδώ και πολλά χρόνια το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και έχει να κάνει με πολιτικές τακτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και με τους συσχετισμούς των δυνάμεων ή με λανθασμένους χειρισμούς που ωστόσο δεν ανατρέπουν το ιστορικό δίκαιο της υπόθεσης», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης, δήλωσε στην εκπομπή, ότι «το να προβάλλονται αυτά τα πολύ σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η Ευρώπη σήμερα για να πατήσει και να προχωρήσει παραπέρα».

Ο δήμαρχος του μαρτυρικού χωριού της Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία αυτή ως την πρώτη που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Μάχη της Κρήτης και τα Ολοκαυτώματα.

Η πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου της Καλής Συκιάς, Βάσω Μπαμιάκη, από την πλευρά της, ευχαρίστησε τον Στέλιο Κούλογλου γιατί τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον κρητικό λαό και ειδικά στους επιζώντες από τις θηριωδίες των Ναζί, να αναδείξει το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο.


(Visited 88 times, 1 visits today)

Read more:
Capture001
Κούλογλου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ΕΕ και πρέπει να το διορθώσουμε

Την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά όχι μόνο στη Μάλτα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο...

Close