Κούλογλου σε BBC: Η Ειδομένη απουσιάζει από την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου έδωσε δύο συνεντεύξεις στο BBC World Service για το προσφυγικό, από την Κωνσταντινούπολη όπου συμμετέχει στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής.

BBC: Έχουμε την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συζητηθούν τρόποι βελτίωσης της ανταπόκρισης σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Μαζί μας από κει, ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Στέλιο σε ευχαριστούμε, ακούσαμε πριν τον Σύρο Ρεζάν κάτι απλό που μοιάζει ακατόρθωτο: μια λύση. Πιστεύεις ότι θα προκύψει μια λύση από την Κωνσταντινούπολη;

Κούλογλου: Η βαλκανική οδός είναι κλειστή και οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Είναι αναγκασμένοι να μείνουν εκεί, κι αυτό εξελίσσεται σε μια ανθρωπιστική και κοινωνική καταστροφή. Διότι, αφενός έχουμε το πρόβλημα της υγείας και τις συνθήκες μιζέριας, αφετέρου έχουμε τη δημιουργία και τη δράση συμμοριών μεταξύ των δεκαπέντε χιλιάδων ατόμων που ζουν εκεί υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι καιρός να καταλάβουν οι άνθρωποι αυτοί ότι δεν μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη λύση και ότι πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας, που βρίσκονται ήδη εκεί και να περιμένουν μια καλύτερη λύση.

BBC: Κέντρα φιλοξενίας είναι μια περίεργη λέξη. Ένα από τα παράπονα που έχουν εκφράσει πρόσφυγες στο BBC, είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, παρότι πιστεύουν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα σύμφωνα με την ΕΕ. Ο Ρεζάν που ακούσαμε, είναι Σύρος και ήλπιζε ότι τουλάχιστον θα εισακουστεί το αίτημά του για άσυλο αλλά αυτό δε γίνεται, είτε βρίσκεται στην Ειδομένη είτε σε κέντρο φιλοξενίας. Tο σύστημα έχει κάποιο πρόβλημα, δε νομίζετε;

Κούλογλου: Ακούστε, η βοήθεια που έχει υποσχεθεί πρόσφατα στην Ελλάδα, καταφθάνει σε πολύ μικρές δόσεις. Σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε προσωπικό, όπως της Frontex π.χ. Σε δύο εβδομάδες, πενήντα χιλιάδες έχουν εγκλωβιστεί και δεν είναι εύκολο να χειριστεί κανείς το πρόβλημα και να το λύσει άμεσα. Πιστεύω πως η κατάσταση βελτιώνεται αν και υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έλθει περισσότερη βοήθεια, αλλά η κατάσταση στην Ειδομένη δεν ήταν βιώσιμη.

BBC: Σίγουρα και ήταν ένα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση. Είπατε ότι τα πράγματα καλυτερεύουν και ότι ελπίζετε σε περισσότερη βοήθεια, χωρίς την οποία δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γιατί δεν έχετε καθόλου χρήματα. Με ποια έννοια βελτιώνονται τα πράγματα; Είναι αυτή η αίσθησή σας από την Σύνοδο Κορυφής; Πιστεύετε ότι κάτι καλό θα βγεί από κει;

Κούλογλου: Δυστυχώς, αυτή η Σύνοδος είναι για να βγάλουν ωραίους λόγους οι παγκόσμιοι ηγέτες και κανείς δε λαμβάνει υπόψη του τα τρέχοντα προβλήματα, όπως την Ειδομένη.

BBC: Και σίγουρα αυτό έχει να κάνει και με χρηματική βοήθεια, έτσι; Έχετε ζητήσει βοήθεια από τη Σύνοδο; Ξέρω ότι είστε εκεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Γίνονται διαπραγματεύσεις; Ζητάτε περισσότερη οικονομική βοήθεια, ώστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα της Ειδομένης και άλλων παρόμοιων περιοχών;

Κούλογλου: Η οικονομική βοήθεια δε μπορεί να δοθεί απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Τα χρήματα έχουν υποσχεθεί να δοθούν σε ΜΚΟ και τα ΗΕ αλλά όχι στην ελληνική κυβέρνηση. Γιατί πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Υπήρξε η υπόσχεση για υλική βοήθεια και για προσωπικό που δεν έρχεται, όσο γρήγορα θα έπρεπε. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό δημόσιο και οι τοπικές αρχές δαπανούν χρήματα για την κατασκευή εγκαταστάσεων και δομών. Και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες διότι, όπως γνωρίζετε, εδώ και έξι χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και οι τοπικές αρχές αναγκάζονται να κάνουν πολλές περικοπές.

BBC: Σίγουρα αυτό είναι ένα από τα ζητήματα. Στέλιο σε ευχαριστούμε.

 

Λίγο αργότερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκ νέου στο σταθμό του BBC  για τη μεταφορά των προσφύγων από την Ειδομένη στα κέντρα φιλοξενίας και για τη βοήθεια που έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην Ελλάδα σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε προσωπικό αλλά δεν έχει έλθει ακόμα εξ ολοκλήρου ή καταφθάνει σε λίγες δόσεις.

BBC: Ας ακούσουμε τώρα τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, που βρίσκεται στην Τουρκία για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής. Τον ρώτησα γιατί μεταφέρονται οι πρόσφυγες στα κέντρα αν αυτά δεν πληρούν βασικές προϋθέσεις.

Κούλογλου: Είναι πολύ καλύτερα από την Ειδομένη που είναι ένα άθλιο μέρος. Δεκαπέντε χιλιάδες είναι εγκλωβισμένοι εκεί χωρίς καθόλου εγκαταστάσεις. Θεωρώ ότι τα κέντρα είναι σε καλύτερη κατάσταση και γίνονται προσπάθειες για βελτιώσεις. Αλλά χρειάζεται και βοήθεια. Η βοήθεια που έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην Ελλάδα δεν έρχεται.

BBC: Θα μιλήσουμε σε λίγο γι αυτό. Λέτε ότι τα κέντρα είναι καλύτερα αλλά μόλις ακούσαμε κάποιον από την οργάνωση Save the Children, να λέει ότι δεν πληρούν επαρκώς τα κριτήρια για να μεταφερθούν εκεί οι άνθρωποι.

Κούλογλου: Δεν είπα ότι είναι επαρκή αλλά ότι είναι πολύ καλύτερα από την Ειδομένη. Η Ειδομένη δεν είναι κέντρο είναι ένας υπαίθριος χώρος. Οι άνθρωποι περιμένουν στα σύνορα για να τα περάσουν. Δεν υπάρχουν καθόλου εγκαταστάσεις και δομές εκεί. Αντιθέτως στα κέντρα υπάρχουν. Υπάρχει νερό, υγειονομικές εγκαταστάσεις, και πιστεύω ότι αν έλθει η βοήθεια που έχει υποσχεθεί, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πενήντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να χειριστεί κανείς αυτό το πρόβλημα.

BBC: Δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνθήκες στις οποίες κρατούνται αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και με την ικανότητα της κυβέρνησής σας να προχωρήσει με τις αιτήσεις ασύλου. Και αυτό το σύστημα παρουσιάζει σαφή προβλήματα.

Κούλογλου: Όχι, έχει συμφωνηθεί να έρθει προσωπικό 2 000 ατόμων από την ΕΕ για να βοηθήσει με τις αιτήσεις ασύλου. Ξέρετε πόσοι ήρθαν; Τετρακόσιοι από τους δύο χιλιάδες, τους χίλιους οχτακόσιους περίπου. Και το ίδιο ισχύει και για τον υλικό εξοπλισμό. Χρειάζεται υλικό για τα μηχανήματα λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, κρεβάτια χρειάζονται επίσης, υπνόσακοι. Όλα χρειάζονται αλλά δεν έρχονται! Ή έρχονται σε πολύ μικρές δόσεις.

 

Ακούστε εδώ τη δεύτερη συνέντευξη:

 

BBC: Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη. Tι αντιδράσεις εκλαμβάνεται από εκείνους που είναι σε θέση να παίρνουν αποφάσεις και να αλλάξουν τα πράγματα για την κυβέρνησή σας και για τους ανθρώπους που είναι σε απελπισμένη θέση; Τί σας λένε;

Κούλογλου: Η Ειδομένη δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Είναι ένα σόου με καλές προθέσεις για να έρθουν οι παγκόσμιοι ηγέτες και να βγάλουν ωραίους λόγους για ανθρωπιστικές λύσεις. Δεν είναι μια σύνοδος για να λυθούν τα τρέχοντα προβλήματα, και η Ειδομένη είναι ένα από αυτά, όχι το μόνο, υπάρχουν εκατό κρίσεις ανά τον κόσμο  αλλά στην Ευρώπη είναι μια από τις σοβαρότερες.

BBC: Ήταν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.


(Visited 112 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2017-02-20 at 3.59.34 μμ
Κούλογλου στην τηλεόραση του Alpha: «Φοβόμαστε πως η CETA είναι ο δούρειος ίππος»

Καλεσμένος της εκπομπής Eurodata του Alpha, ο Στέλιος Κούλογλου συνομίλησε με τον Χρ. Μπίκατζικ μετά την ψηφοφορία της Ολομέλειας του...

Close