Ο ανεκδιήγητος Επίτροπος Έτινγκερ και οι 2 μυστικοσύμβουλοι Ευρωβουλευτές. Του Σ. Κούλογλου

Permalink

 

Διαβάστε τι έχει δηλώσει ο άνθρωπος, στις 29 Ιανουαρίου 2007: «Σε μια κοινωνία της αφθονίας, υπάρχει λιγότερη δυναμική από ό, τι στα χρόνια της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο. Το ηλίθιο είναι, ότι δεν υπάρχει πια πόλεμος. Νωρίτερα, για τη σύνταξη ή για το εθνικό χρέος οι πόλεμοι έχουν φέρει αλλαγές. Σήμερα, δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και θα πρέπει να τα κάνει κανείς όλα με τις δικές του δυνάμεις». Πρόκειται για τον Γκύντερ “Ετινγκερ, τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζει αν με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες «θίγεται ο πλουραλισμός στην Ελλάδα». Και μάλιστα συνεργάζεται γι αυτό το θέμα με 2 Έλληνες ευρωβουλευτές, χωρίς να τους κατονομάσει.  

Έχει γίνει τελευταία της μόδας να βάζουν διάφορους ανερμάτιστους Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν δηλώσεις κατά της κυβέρνησης ή και της χώρας, τις οποίες χρησιμοποιούν στην εγχώρια πολιτική διαμάχη. Έτσι κάπως υποκινήθηκε και η αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου Αλλά είναι τέτοια η βιασύνη να παίξουν παιχνίδι στην Ελλάδα, που ούτε μια ματιά στο βιογραφικό τους δεν ρίχνουν. Του κυρίου Ετινγκερ είναι κυριολεκτικά περιβόλι: πάλι το 2007, είχε πλέξει το εγκώμιο ενός Γερμανού πολιτικού που αποκαλύφθηκε ότι ήταν στρατοδίκης στη διάρκεια του Β. Παγκοσμίου Πολέμου, είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις για τα ναζιστικά του γραπτά και την  απόφαση του για καταδίκη σε θάνατο τριών Γερμανών στρατιωτών τις τελευταίες μέρες του πολέμου.

Δημιουργήθηκε σάλος, από το Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας μέχρι τη Μέρκελ αποδοκίμασαν τις δηλώσεις του κ. Έτινγκερ, που μίλησε για παρεξήγηση χωρίς να ανακαλέσει πλήρως. Γενικώς, ο άνθρωπος φημίζεται για τις χοντροκομμένες δηλώσεις του αλλά και για τις επαφές του με τα μεγάλα οικονομικά λόμπι. Σύμφωνα με μια έκθεση της Transparency International τον Ιούνιο του 2015, ως επίτροπος ψηφιακής τεχνολογίας, συναντήθηκε μέσα σε μισό χρόνο με μόλις 2 εκπρόσωπους ΜΚΟ αλλά 44 φορές με λομπίστες επιχειρήσεων κυρίως της Deutsche Telekom, της Vodafone και της Orange.

Έτσι εξηγείται ίσως η απόφαση της Μέρκελ να τον διορίσει Επίτροπο στην ΕΕ, που έμοιαζε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Άλλες εφημερίδες θύμισαν παλιότερες δηλώσεις του, όπως του 1989, όταν ζήτησε για λόγους ασφαλείας να απαγορευτεί η χρήση μοτοσικλέτας, ή το γεγονός ότι το 1991 του πήραν το δίπλωμα οδήγησης γιατί οδηγούσε υπό την επήρρεια αλκοόλ. Πρόσθεσαν ότι δε γνωρίζει και πολλά για το διαδίκτυο, του οποίου θα αναλάμβανε την εποπτεία ως Επίτροπος και ότι τα αγγλικά του είναι ανύπαρκτα. Μια προσπάθεια του να μιλήσει στα αγγλικά στη τηλεόραση χαρακτηρίστηκε από τον κριτικό γλώσσας Wolf Schneider ως «το πιο σκληρό πράγμα που είχατε ποτέ να ακούσετε στα αγγλικά στο βόρειο ημισφαίριο». Σε τι άραγε γλώσσα συνεννοούνται με τους 2 Έλληνες ευρωβουλευτές; 

Η Ρεβέκα Χαρμς,  συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε το διορισμό του «πολιτική τρέλα». Άλλοι όμως εξήγησαν την απόφαση της Μέρκελ, να διορίσει έναν  αποτυχημένο επαρχιώτη πολιτικό σε μια τόσο υψηλή θέση, ως μια συνειδητή κίνηση υποβάθμισης της Κομισιόν και της ΕΕ, ώστε το Βερολίνο να έχει  το πάνω χέρι.

Αν υπήρχε τέτοιο σχέδιο Μέρκελ, ο Επίτροπος το υπηρετεί πλήρως δια της ανυπαρξίας του. Ο Αυστριακός πράσινος ευρωβουλευτής Michel Reimon δήλωσε ότι στις συζητήσεις  στο Ευρωκοινοβούλιο για την διαδικτυακή ουδετερότητα δεν εμφανίστηκε ούτε μια φορά και πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει αν ο Επίτροπος γνωρίζει το θέμα ή εργάζεται πάνω σε αυτό. Από τη πλευρά του ο τελευταίος, στη γραμμή των συμφερόντων των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνίας, δήλωσε ότι η διαδικτυακή ουδετερότητα σκοτώνει και χαρακτήρισε Ταλιμπάν όσους την υποστηρίζουν. 

Mια ακόμη εμπλοκή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα σημειώθηκε το 2010 όταν η νέα σύντροφος του (η γυναίκα του τον παράτησε για έναν διευθύνοντα σύμβουλο της Πόρσε) σχεδίαζε να αγοράσει ένα εμπορικό κέντρο στο περιβαλλοντοκτόνο εργολαβικό πρότζεκτ Stuttgart 21, η δημιουργία του οποίου είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις τοπική κοινωνία. Δεν χρειάζεται να προστεθεί ότι ο εντιμότατος κύριος επίτροπος υποστήριζε το πρότζεκτ αυτό.

Όταν το 2009 ξέσπασε η οικονομική κρίση, ο Έτινγκερ πρότεινε οι χώρες που έχουν χρέος να κρεμάσουν μεσίστιες σημαίες σε όλα τα δημόσια τους κτίρια. Ειδικότερα για την Ελλάδα, με την «προφανώς υπανάπτυκτη και μη αποτελεσματική διοίκηση», πρότεινε να αναλάβουν τη διοίκηση της αξιωματούχοι της ΕΕ. Αυτή η κανοτόμος πρόταση ίσως να συνδέει τον κ. Έτινγκερ με όσους πιστεύουν ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες ενώ οι Γερμανοί δεν βγάζουν χοντρά λεφτά από τη κρίση αλλά μας αγαπάνε και  να οδήγησε τους 2 ευρωβουλευτές στην αγκαλιά του. Αν όμως είναι έτσι γιατί κρύβονται; Σε μια τελευταία συνέντευξη μου είπα ότι αν είναι άνδρες (εννοείται με την έννοια της πολιτικής ανδρείας) θα πρέπει να βγούν και να δηλώσουν ότι εργάζονται με τον επίτροπο για την προστασία του πλουραλισμού στην Ελλάδα. Η μήπως δεν είναι;

 


(Visited 82 times, 1 visits today)

Read more:
206768-kouloglou
Κούλογλου: Οι προοδευτικοί Τούρκοι μεταναστεύουν στην Ελλάδα

Συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στο radioaixmi και τον δημοσιογράφο Αντώνη Λιάρο. Κύριε Κούλογλου παρακολουθήσατε κι εσείς με το ίδιο ενδιαφέρον...

Close