Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε μια εφ” όλης της ύλης συνέντευξη στην κυριακάτικη KontraNews και τη Στέλλα Γκαντώνα.
Η αντιπολίτευση λέει πως «ήρθε η ώρα του εισαγγελέα» για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Είστε ευχαριστημένος με την τροπή που πήρε ο διαγωνισμός;
Είναι απίστευτο ότι οι άνθρωποι που συντηρούσαν επί τόσα χρόνια το πιο φαύλο τηλεοπτικό καθεστώς στην Ευρώπη έχουν το θράσος να μιλάνε για εισαγγελέα. Όταν για πρώτη φορά έγινε ένας αδιάβλητος διαγωνισμός ο οποίος απέφερε και ένα τεράστιο ποσό, πάνω από 250 εκατ., στο ελληνικό δημόσιο. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει τη μπάλα με τους αριθμούς, τα πακέτα διάσωσης και τα δις δάνεια, θυμίζω ότι για ένα παρόμοιο ποσό (300 εκατ.) κινδύνευσε το 2012 να πέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, επειδή δεν έβρισκε από που να περικόψει δαπάνες, όπως ζητούσε η τρόικα. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται να επιστρέψει το τεράστιο αυτό πόσο στους καναλάρχες καταργώντας τον νόμο, αν επανέλθει στην εξουσία! Αν χρειάζεται εισαγγελέας για τη σημερινή κυβέρνηση, για τις προηγούμενες θα χρειαζόταν η επαναφορά της θανατικής ποινής. Αστειεύομαι φυσικά, αλλά θέλω να δείξω το μέγεθος της αντιπολιτευτικής υπερβολής, που είναι καταστρεπτική για την πολιτική ζωή της χώρας.
Άρα είστε ευχαριστημένος από τη διαδικασία και το αποτέλεσμα…
Από τη διαδικασία ασφαλώς, αλλά όχι από το αποτέλεσμα. Έκανα τις προάλλες κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν συζήτηση, κυρίως γιατί αλλοιώθηκαν εν μέρει και παρερμηνεύθηκαν σκοπίμως. Ότι τάχα μίλησα για συμμαχία μελών της κυβέρνησης με τον κ. Καλογρίτσα, πράγμα που δεν είπα ποτέ: ότι υπουργοί της κυβέρνησης συναντώνται και συμμαχούν έχει τα στοιχεία της πολιτικής συνωμοσίας. Αυτό που πραγματικά είπα, είναι ότι έγινε μια σκληρή πολιτική και τηλεοπτική μάχη στην οποία από τη μια μεριά βρέθηκαν όλα τα κανάλια, είτε πλειοδότησαν στο διαγωνισμό είτε όχι, που από κοινού χτυπούσαν την κυβέρνηση και τον κ. Καλογρίτσα. Ο τελευταίος είχε παλιότερα εκδώσει μια αριστερή εφημερίδα, είχε σχέσεις με την αριστερά και υπήρχε ασφαλώς από πλευράς κυβέρνησης η προσδοκία ότι ο σταθμός του θα ήταν φιλικότερος προς τη κυβέρνηση, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Για αυτό άλλωστε ξεκίνησε και αυτός ο άγριος πόλεμος εναντίον του Καλογρίτσα, ώστε να μην πάρει την άδεια, όπως και τελικά έγινε.
Το αποτέλεσμα όμως έδειξε ότι η άλλη πλευρά ήταν ισχυρότερη και δυστυχώς εδώ έχουμε ένα remake, σε μικρογραφία, της περσινής μάχης με τους δανειστές. Δεν αρκεί δηλαδή η αριστερά να έχει καλές προθέσεις. Πρέπει φυσικά να τολμά. Αλλά συγχρόνως πρέπει να μελετάει κάθε φορά, πριν ανοίξει μέτωπα, τον συγκεκριμένο συσχετισμό των δυνάμεων, να μην υποτιμά τη δύναμη του αντιπάλου, να διαθέτει εναλλακτικά σχέδια και επεξεργασμένη τακτική για την επίτευξη των στόχων της. Διαφορετικά θα βρεθεί με νέα επώδυνα μνημόνια στη πλάτη ή με ένα τηλεοπτικό τοπίο χειρότερο και πιο αφιλόξενο από το προηγούμενο, όπως τελικά έγινε.
Ναι αλλά ήταν δέσμευση της κυβέρνησης η πάταξη της διαπλοκής…
Και αυτό μερικώς επετεύχθη. Είναι θετικό ότι κόπηκαν η αμαρτωλή σχέση με τις τράπεζες και τα θαλασσοδάνεια: η ίδια η αποχώρηση Καλογρίτσα είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό και ας ελπίσουμε ότι η καλή πρακτική θα συνεχιστεί. Αλλά λόγω του πολέμου που ξεσηκώθηκε αλλά και λανθασμένων στρατηγικών επιλογών, οι πολίτες δεν είδαν την υπόθεση κυρίως σαν μια μάχη εναντίον των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Διάβασα μια πρόσφατη, σχετική έρευνα της Palmos Analysis στο Tvxs.gr. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι σωστά υπήρξε τίμημα για τις άδειες και απρόσμενα υψηλό, αλλά δεν πιστεύει ότι το νέο καθεστώς διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση ή την καταπολέμηση της διαπλοκής. Και πως να το πιστεύει άλλωστε, όταν ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Καμμένος κατηγορούσε δημοσίως τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο τα ΜΜΕ παρουσίαζαν ως εκλεκτό της κυβέρνησης; Το τελικό αποτέλεσμα ήταν δηλαδή ισόπαλο εδώ, αλλά στο τομέα της διαπλοκής η αριστερά έχει στρατηγικό πλεονέκτημα και έπρεπε να κερδίσει κατά κράτος. Είναι σαν να παίζει ο ΠΑΟΚ με τη Κολοπετινίστα στο γήπεδο του και να φέρνει ισοπαλία.
Μιλάτε για χειρότερο τηλεοπτικό τοπίο. Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει τώρα;
Είναι επιτακτική ανάγκη να εκπονηθεί μια συνολική στρατηγική για τα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα στην Ελλάδα. Πρέπει να αδειοδοτηθούν οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί όπως και οι σταθμοί τοπικής εμβέλειας, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ποσά που δεν διαθέτουν. Γιατί διαφορετικά θα έχουμε την εισβολή τοπικών μαφιών και σκοτεινών συμφερόντων σε κάθε περιοχή. Το ραδιόφωνο επίσης είναι σημαντικό μέσο ενημέρωσης και πολιτισμού και δεν πρέπει να μονοπωληθεί από ισχυρά συμφέροντα, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες με πολύ αρνητικά αποτελέσματα.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα σε ομάδες πολιτών, νέων, συνεταιρισμούς ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας τοπικών ραδιοφωνικών ή και τηλεοπτικών σταθμών. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ΕΡΤ, η αξιοπιστία της και η ποιότητα των προγραμμάτων της, η ανεξάρτητη φυσιογνωμία της. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να ανεβάσει το πήχυ αναγκάζοντας νέα και παλιά κανάλια να τη συναγωνιστούν βελτιώνοντας, παρά υποβαθμίζοντας όπως πάει τώρα να γίνει λόγω του υψηλού ποσού που χρειάστηκε να πληρώσουν , το πρόγραμμα τους.
Κατά τη γνώμη σας οι ρυθμοί υλοποίησης του κυβερνητικού έργου είναι ικανοποιητικοί;
Όχι δεν είναι. Εδώ χρειάζεται να υπάρξει μια ριζική στροφή κυρίως σε ότι αφορά την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τα μνημόνια ή να περιορίσουμε τη λιτότητα, οι πολίτες το έχουν καταλάβει αυτό. Αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί να περιμένεις 5 ώρες στην εφορία για να πάρεις ένα χαρτί και άλλες τόσες στο ΙΚΑ για να εξεταστείς. Τις προάλλες χρειάστηκε να διακόψω το λογαριασμό του ηλεκτρικού σε ένα διαμέρισμα στη Κηφισιά. Ξέρετε πόσες ώρες έπρεπε να περιμένεις; Άπειρες. Στις 11 το πρωί δεν έδιναν ούτε χαρτάκι αναμονής, τόσο πολύς ήταν ο κόσμος! Είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στον αιώνα του ίντερνετ και των υπολογιστών; Γιατί έπρεπε να πάω στη Κηφισιά αυτοπροσώπως και να μην το κάνω σε άλλο κατάστημα; Γιατί δεν γίνονται όλα αυτά, όλες τις επαφές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, ηλεκτρονικά;
Καλή και αναγκαία η μάχη κατά της διαπλοκής, όπως και η σχετική συζήτηση προς ημερήσια διάταξης, αλλά όταν ο άλλος βάζει λάσπη στον ανεμιστήρα ή καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις, πολύς κόσμος βλέπει την όλη αντιπαράθεση σαν κοκορομαχία. Τα προβλήματα για τους άνεργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες λόγω της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της γραφειοκρατίας μεγαλώνουν συνεχώς. Πολλοί έχουν φτάσει στα όρια τους και πρέπει να νιώσουν ότι πραγματικά τους νοιάζεσαι. Χρειάζεται να ξαναπάρουμε τη πρωτοβουλία των κινήσεων, μπαίνοντας πρώτα στο μυαλό και ύστερα στην υπηρεσία του πολίτη. Για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου πρέπει να στρατολογηθούν οι πιο αξιόλογοι άνθρωποι που υπάρχουν στη χώρα και πρέπει σε κεντρικό επίπεδο να υπάρξει επιτελικός συντονισμός και σχεδιασμός.
Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε πρόσφατα τη δημιουργία και τακτική λειτουργία πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Καλό μέτρο για τον περιορισμό του υδροκεφαλικού αθηναϊκού κράτους και ελπίζω να υλοποιηθεί σύντομα. Ένα ακόμη θα ήταν να επισκέπτονταν οι υπουργοί, υποχρεωτικά μια φορά το μήνα, μια δημόσια υπηρεσία ή ένα νοσοκομείο. Χωρίς κάμερες και συνοδεία, ως απλοί πολίτες.
Η ΝΔ πάντως αμφισβητεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού συγκρίνοντάς τις με άλλες του παρελθόντος που δεν υλοποιήθηκαν… τι απαντάτε;
Ότι δεν πρέπει να δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να ικανοποιήσεις, γιατί αυτό κάποτε θα στραφεί εναντίον σου, σαν μπούμερανγκ. Οι άνθρωποι μπορούν πλέον με το ίντερνετ να ενημερώνονται ή και να συγκρίνουν εύκολα αυτά που κάνεις τώρα με αυτά που είχες υποσχεθεί. Δεν τρώνε πια κουτόχορτο.
Πιστεύω ότι ο Α. Τσίπρας, όπως άλλωστε και ο ίδιος παραδέχθηκε, είχε αυταπάτες σε ότι αφορά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής στα πλαίσια των μνημονίων και πίστευε ότι οι δανειστές θα έκαναν κάποιες λογικές παραχωρήσεις. Πολλές από τις υποσχέσεις που έδωσε στηρίζονταν σε τέτοιους είδους εκτιμήσεις, που φυσικά αποδείχθηκαν εσφαλμένες. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ο κ. Μητσοτάκης, που δίνει υποσχέσεις ενώ και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ανεδαφικές και θα τον εκθέσουν, αν κάποια στιγμή βρεθεί στην κυβέρνηση.
Στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα. Αυτό σας ανησυχεί;
Ως αριστερό άνθρωπο, περισσότερο με λυπεί. Διότι ο αντίπαλος είναι τόσο αξιοθρήνητος, η μετάλλαξη της ΝΔ σε ένα ακροδεξιό, υστερικό και διψασμένο για την εξουσία κόμμα τόσο οφθαλμοφανής, ώστε δεν θα χρειαζόταν παρά στοιχειωδώς καλή διαχείριση και πρόγραμμα για να αντιμετωπιστεί. Ως πολίτη με ανησυχεί γιατί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αν βρεθεί στην εξουσία, θα είναι αμείλικτη με τους πολίτες. Εάν από λάθη, αδυναμίες ή κακούς υπολογισμούς το διευκολύνουμε, θα έχουμε βαρύτατες ιστορικές ευθύνες. Για την πορεία των πραγμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Όπου η κυβέρνηση παρά τις αδυναμίες της και ο Α. Τσίπρας εξακολουθούν να αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις σε μια Γηραιά Ήπειρο που βαδίζει αγέρωχη προς τη καταστροφή.