«Πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος» – Φεστιβάλ ταινιών παρουσία των whistleblowers στις Βρυξέλλες

Permalink

 Της Φωτεινής Λαμπρίδη

 

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση το διήμερο φεστιβάλ ταινιών για τους «Πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος» (Whistleblowers) που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

 

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση των πιο γνωστών whistleblowers της σύγχρονης ιστορίας. Παρόντες στο φεστιβάλ ήταν ο ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης Ρούντολφ Έλμερ που αποκάλυψε στο Wikileaks το σκάνδαλο της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, ο Έρικ Μπεν Άρτσι, πληροφοριοδότης για τη Deutsche Bank και ο πρώην εργαζόμενος στην PricewaterhouseCoopers, Ραφαέλ Αλέένας από τους ανθρώπους πίσω από τις διαρροές του σκανδάλου luxleaks στο Λουξεμβούργο.

 

Οι θεατές είχαν και την ευκαιρία να συνομιλήσουν από κοντά με τους ανθρώπους εκείνους που με τις αποκαλύψεις τους για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και υπεράκτιους λογαριασμούς μεγάλων πολυεθνικών και τραπεζών έφεραν στο φως μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα οικονομικά σκάνδαλα στην Ευρώπη.

 

 Οι ίδιοι πληροφοριοδότες θα παραβρεθούν και στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου  αύριο Τρίτη, 15 Νοεμβρίου στις δέκα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Προστασία των πληροφοριοδοτών: Τι πρέπει να γίνει;»  και θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ.

 

Η εκδήλωση αποσκοπεί σε μια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους πληροφοριοδότες και τους ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών ομάδων προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την νομική προστασία των πληροφοριοδοτών.

 

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του διημέρου φεστιβάλ ταινιών.

 

Φωτογραφικό υλικό εδώ.

 

22800688628_1d545e5b19_z

Ο Στέλιος Κούλογλου με τον Ρούντολφ Έλμερ, πληροφοριοδότη για το σκάνδαλο της τράπεζας Julius Baer

30890899381_a768aea48a_z

Ο Στέλιος Κούλογλου με τον Έρικ Μπεν Άρτζι, πληροφοριοδότη για το σκάνδαλο της Deutsche Bank

30862461582_40e9f7ee9d_z

O Στέλιος Κούλογλου με τον Ραφαέλ Αλέ, πληροφοριοδότη για το σκάνδαλο  Lux leaks και τον Benoit Bringer, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ με θέμα τις αποκαλύψεις του Ραφαέλ Αλέ.


(Visited 708 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2017-09-15 at 3.39.25 μμ
Η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την λογοκρισία της έκθεσης γελοιογραφίας

Ύστερα από την απόφαση της κοσμήτορος να λογοκρίνει την έκθεση γελοιογραφίας στο ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας πως «ορισμένα σκίτσα πρέπει να αποσυρθούν»,...

Close