Κούλογλου: Μητσοτάκης εσωτερικού-εξωτερικού σκάβει το λάκκο και της ΝΔ

Permalink

«Φαίνεται πια ότι έχουμε Νέα Δημοκρατία εσωτερικού και Νέα Δημοκρατία εξωτερικού, αφού ο κ. Μητσοτάκης άλλα λέει έξω και άλλα εδώ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου, με αφορμή το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας FAZ, κατά το οποίο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ενημερώσει Γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν αρνείται την συμφωνία αλλά αντιδρά για εσωκομματικούς λόγους.

«Συνεπώς θέλω να ρωτήσω τον κ. Κύρτσο τι ακριβώς θα κάνει η ΝΔ με την συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση. Θα την τηρήσει; Θα την παγώσει; Ή μήπως θα την προσβάλλει διεθνώς;», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου απευθυνόμενος στο ευρωβουλευτή της ΝΔ που συμμετείχε επίσης στο πάνελ. Ο κ. Κύρτσος επέμεινε στην θέση της ΝΔ ότι το άρθρο της FAZ είναι αναληθές και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει σε εκλογές για το μακεδονικό. «Εάν κάναμε αυτή την στιγμή εκλογές θα ήταν η μεγαλύτερη αυτοκτονία χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ευρώπη θα σταματούσαν να μας μιλάνε», ανταπάντησε ο Στ. Κούλογλου. Ένα, δε, δημοψήφισμα για το πως θα ονομάζεται μια άλλη χώρα θα ήταν μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε επίσης ότι η τακτική του κ. Μητσοτάκη διευκολύνει αυτό ακριβώς που εκείνος υποστηρίζει στο εξωτερικό ότι θέλει να αποφύγει. «Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στους Γερμανούς ότι αντιδρά στην συμφωνία για να μην προκύψει ένα κόμμα στα δεξιά του. Βάζοντας μπροστά από τα συμφέροντα της χώρας, τα μικροπολιτικά του συμφέροντα ο κ. Μητσοτάκης στρώνει το έδαφος για την ακροδεξιά να προβεί σε κινήσεις όπως αυτή του Μπαρμπαρούση ή οι επιθέσεις στην Βουλή. Και πριν από λίγο ο Μπαλτάκος δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι θα ανακοινώσει κόμμα στα δεξιά της ΝΔ!»

«Τα συμφέροντα της χώρας δεν τα καθορίζουν οι δημοσκοπήσεις. Εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άκουγε τη δεκαετία του ‘70, είχε ακούσει τις δημοσκοπήσεις και όλες τις εφημερίδες που ήταν εναντίον της ένταξης στην ΕΟΚ, δεν θα είχαμε μπει ποτέ. Όμως εκείνος πήρε το θάρρος, προχώρησε στην ένταξη και δικαιώθηκε. Εάν δεν το είχε κάνει, θα κάναμε ακόμη ουρά με την Αλβανία και τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο. Κάποιες φορές πρέπει να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα», συνέχισε ο Στέλιος Κούλογλου.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η χώρα κάνει διπλωματία με γνώμονα την γεωπολιτική στρατηγική της. Δεν είμαστε ούτε γλωσσολόγοι, ούτε εθνολόγοι. Κοιτάμε να δούμε τι συμφέρει την χώρα. Συμφέρει να έχουμε μια σταθερή δημοκρατία στα βόρεια σύνορά μας ή θέλουμε μια μεγάλη Αλβανία ή μεγάλη Βουλγαρία; Συμφέρει να μην έχουμε λόγω της αστάθειας και από εκεί ροές προσφύγων; Συμφέρει να στρέψουμε το κύριο διπλωματικό μας μέτωπο στην Κύπρο και στο Αιγαίο; Η μόνη χώρα που δεν χαιρέτισε την συμφωνία είναι η Τουρκία γιατί της κόψαμε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Συμφέρει να αναβαθμιστεί η διεθνής εικόνα της χώρας, όπως έχει γίνει και το βλέπουμε από όλες τις δηλώσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει η ΝΔ; Όλα αυτά είναι προς συμφέρον μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και σχολίασε πως η μοναδική αδυναμία της συμφωνίας με την γείτονα είναι ότι «είναι τόσο θετική για την Ελλάδα που υπάρχει κίνδυνος να μην ψηφιστεί στα Σκόπια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα θετικά αποτελέσματά της, είναι το πώς παρουσιάζει το BBC τον χάρτη της περιοχής πριν και μετά την συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 


(Visited 109 times, 1 visits today)

Read more:
38035994271_c5dfc0c899_k
Ο Σ. Κούλογλου για την ευρωπαϊκή βοήθεια σε απολυμένους στην Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 2.949.150 ευρώ προς τους 725 απολυμένους εννέα ελληνικών εταιρειών. Η βοήθεια...

Close