Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Permalink

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, όπως και για τις ευθύνες που έχει για αυτό η εταιρεία Euroasia Interconnector Ltd. Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει γιατί επιμένει να προωθεί την Euroasia Interconnector και εάν έχει διερευνήσει τη μετοχική της σύνθεση, πώς συνάδουν οι χειρισμοί της εταιρείας –που έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις- με την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος εφοδιασμού της Κρήτης, και τέλος εάν θα δώσει παράταση  λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης πέραν του Δεκεμβρίου του 2019.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

Η  υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, αποτελεί εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και την ΕΕ, αφού περιλαμβάνεται στον κατάλογο Εργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI). Σύμφωνα με το ΜΟU (Οκτώβριο 2017) στην εταιρεία  ειδικού σκοπού (SPV), για την χρηματοδότηση και κατασκευή της διασύνδεσης ο ελληνικός ΑΔΜΗΕ έχει τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, η Euroasia Interconnector Ltd 39%.

Η  τελευταία δεν έχει υλοποιήσει τις αρχικές δεσμεύσεις. Αμφισβητεί την απόφαση του ACER να θεωρήσει το PCI έργο σε καθυστέρηση, την εμπλοκή της ελληνικής αρμόδιας αρχής και παρά τη μειοψηφική της συμμετοχή επιδιώκει αποφασιστικό έλεγχο επί του έργου.

Η  ΑΔΜΗΕ, διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, έχει εξασφαλίσει 200 εκατ. ευρώ ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ενώ η  Euroasia Interconnector αντιπρότεινε μετοχικό κεφάλαιο ύψους 24.000 ευρώ! Κατόπιν προτροπής της Κομισιόν εμφανίστηκε η εταιρεία Elia σε ρόλο «διευκολυντή» αν και η θυγατρική της, Elia Grid International, εμφανίζεται ως τεχνικός σύμβουλος της Euroasia Interconnector!

Ερωτάται η Κομισιον:

-Γιατί επιμένει να προωθεί την Euroasia Interconnector και έχει διερευνήσει τη μετοχική της σύνθεση;
-Πώς συνάδουν οι χειρισμοί της –που έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις- με την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος εφοδιασμού της Κρήτης;
-Θα δώσει παράταση  λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης πέραν του Δεκεμβρίου του 2019;


(Visited 51 times, 1 visits today)

Read more:
Μισό!..
Μισό!…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close