ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: H εβδομάδα των συνταξιούχων

Permalink

«ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» ονομάζεται η νέα εβδομαδιαία στήλη: που σημαίνει ότι μπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ. Tην εβδομάδα που πέρασε λοιπόν:

Το κοινωνικό μέρισμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, είναι συνολικού ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, και θα διανεμηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου σε 250.000 νοικοκυριά που θα λάβουν από 700 ευρώ το καθένα. Το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  είχε μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα ύψους 780 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυρά που είχαν λάβει από 200 έως και 1.200 ευρώ. Το 2017 ήταν 750 εκατομμύρια και το 2016 – την πρώτη χρονιά που καταβλήθηκε –  629 εκατομμύρια. Μόνο ένας στους 5 από εκείνους που πήραν πέρυσι κοινωνικό μέρισμα θα το ξαναπάρει φέτος ενώ αποκλείονται οι συνταξιούχοι.  Ως αντιπολίτευση, η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει το κοινωνικό μέρισμα προεκλογικό επίδομα και «ψίχουλα». 

Καταργείται η 13η σύνταξη που νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2019 και προβλεπόταν να καταβάλλεται τον Μάιο. Η σύνταξη είχε καταβληθεί σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους.  Με μια άλλη ρύθμιση, μειώνεται κατά  50% και πλέον η φορολογία στα συμβόλαια που συνάπτουν ομάδες επαγγελματικές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με αθλητές. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, καταργείται από την 1η Μαΐου το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας, οπότε θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.

Σύγχυση με το ανύπαρκτο μεταπτυχιακό αλλά και τις σπουδές γενικώς του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, αφού στο νέο του βιογραφικό, που δημοσιεύθηκε μετά τον θόρυβο, έλειπε και το πτυχίο του. Παραμένει ακόμη ασαφές αν έχει καν απολυτήριο Λυκείου,  καθώς οι ημερομηνίες στο νέο βιογραφικό τον εμφανίζουν να έχει τελειώσει το Λύκειο σε ηλικία 9 ετών. Η στήλη υπενθυμίζει ότι με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μια καθαρίστρια είχε καταδικαστεί σε 10 ετών φυλάκιση για πλαστογραφία απολυτηρίου Δημοτικού.

Με τη φράση το «θέμα θεωρείται λήξαν», η  κυβέρνηση κάλυψε αρχικώς τον κ. Διαματάρη, που στο μεταξύ είχε προλάβει να προσλάβει στο γραφείο του τον κ. Τάσο Φιλιππάκο, τέως διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και ανάμεσα στους κατηγορούμενους για το διαχρονικό φαγοπότι που χρέωσε το Δημόσιο με σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε δέκα χρόνια. Τελικώς ο κ. Διαματάρης παραιτήθηκε επειδή είναι διευθύνων σύμβουλος σε 2 αμερικανικές επιχειρήσεις. «Δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών» είχε δηλώσει όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε μεταπτυχιακό. 

Με παύση της ποινικής δίωξης, λόγω παραγραφής, τελείωσε η δίκη του πρώην βουλευτή της ΝΔ, κ. Νίκου Γεωργιάδη, για το αδίκημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων στη Μολδαβία.  Αντιθέτως ποινές κάθειρξης 15 ετών επιβλήθηκαν, μεταξύ άλλων, στους πρωταγωνιστές  του σκανδάλου Siemens στην Ελλάδα κ.κ. Μιχ. Χριστοφοράκο και Χρ. Καραβέλα, που όμως το έχουν σκάσει στο εξωτερικό.

Μετά τον κ. Φρουζή, και ο Νίκος Μανιαδάκης, ένας ακόμη εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Novartis, θα κάνει χρήση των αλλαγών της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα προκειμένου να αποδεσμεύει τραπεζικούς του λογαριασμούς.  Ο κ. Μανιαδάκης, που στην επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι ζήτησε την αποδέσμευση 300.000 ευρώ, ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τη χώρα αλλά εμποδίστηκε από την εισαγγελία διαφθοράς.

Με το νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, η κυβέρνηση μπορεί να διορίσει τους προϊστάμενους – ημετέρους της επιλογής της, απαξιώνοντας κάθε επιστημονικό και άλλο προσόν. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων διορίστηκε ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος είχε αποτύχει να εκλεγεί βουλευτής. Από την πλευρά του ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, που έχει υπηρετήσει σε όλες σχεδόν τις μεταπολιτευτικές  κυβερνήσεις και τα κόμματα (από τη θέση του στο «Ποτάμι» είχε φωνάξει το θρυλικό «Γερούν γερά» την περίοδο των μνημονίων) διορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα Υγείας στον ΟΟΣΑ. 

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε προσλήψεις στα Νοσοκομεία, προκήρυξε τις θέσεις που είχε εγκρίνει ο… ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, που την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι διακόπτει το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και τα έργα που είναι σε εξέλιξη, ανακοίνωσε την ένταξη αθλητικών έργων σε διάφορους Δήμους που χρηματοδοτούνται από τον… Φιλόδημο.

Η Αστυνομία αν και χωρίς ιδιαίτερη αφορμή φρόντισε, μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο Γρηγορόπουλου, να εξαπολύσει κύματα καταστολής και βίας στα Εξάρχεια. Τελικά έφτασε στο σημείο – πάλι – να ξεγυμνώνει πολίτες σε κοινή θέα ενώ τους ξυλοφόρτωνε, μόνο που αυτή τη φορά καταγράφηκε από το φωτογραφικό φακό. «Οι άντρες των ΜΑΤ δεν εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», απάντησε το  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Δεν παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία», ανέφεραν στις αρχές της εβδομάδας πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διαβεβαίωναν για το εντελώς αντίθετο. Σε… «μπέρδεμα» στις ημερομηνίες (!) απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις. Δύο μέρες αργότερα η Τουρκία ανακοίνωνε την διαβόητη συμφωνία της με την Λιβύη, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι διεργασίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ήταν γνωστές – κατά την ομολογία του ίδιου του Έλληνα  υπουργού Εξωτερικών – εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στην ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα τόνιζε για την Τουρκία ότι «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Στη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας, πήρε τον λόγο, αλλά δεν είπε τίποτα από όσα είχε εξαγγείλει.

Σύμφωνα με τον φυσιογνωμιστή Έβαν Γεωργουλάκη, που ανέλυσε στο δελτίο ειδήσεων του Star την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, «στην έκφραση του κ. Μητσοτάκη διακρίνεται μία υφή αυτοπεποίθησης… το πρόσωπο του είναι πιο επίμηκες, είναι ισορροπημένο σε πλάτος με ανεπτυγμένες τις ανώτερες εγκεφαλική και συναισθηματική ζώνη, τα μάτια, η μύτη, το στόμα είναι πιο εκλεπτυσμένα και εσωτερικευμένα». Και αυτό σημαίνει ότι «υπάρχει διαπραγματευτική ικανότητα, δυναμισμός αλλά και εσωτερικευμένα συναισθήματα. Η έκφραση είναι περισσότερο διπλωματική, με επιμονή πάντα στο στόχο».

ΥΓ: Βοήθεια! Περιμένω τις επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω μόνος!

  • Ηλεκτρονική διεύθυνση για τα κακώς κείμενα που μαθαίνετε: ideas@tvxs.gr
  • Facebook: Stelios Kouloglou
  • Twitter: #SteliosKoul

(Visited 20 times, 1 visits today)

Read more:
DeTGzY8W4AAHMB1
Η Κομισιόν αποδοκιμάζει Μητσοτάκη για τα περί «ανταλλαγής» συμφωνίας Πρεσπών με συντάξεις

Αποδοκιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη για τα περί «ανταλλαγής» της Συμφωνίας των Πρεσπών με την μη περικοπή των...

Close