Κούλογλου για Novartis: Δεν έχουμε μάθει ακόμη τα πάντα

Permalink

Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Πάνθεον στην Πάτρα παρουσιάστηκε την Κυριακή από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis, «Η Στρατηγική».

Την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και των βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου, με το κοινό, κατά την οποία έγινε αναφορά στις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης, στην προσπάθεια αποκάλυψης όλων των πτυχών του σκανδάλου στην Προανακριτική Επιτροπή αλλά και στις δράσεις της προηγούμενης κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στον χώρο της υγείας.


Με αφορμή την επίσκεψή του στην Πάτρα, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησος και στον Πάνο Σακελλαρόπουλο για την υπόθεση Novartis. Ο ευρωβουλευτής στην συνέντευξή του τόνισε ότι, αν δεν μπει βαθιά το νυστέρι στις παράνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και ο αμερικανικός παράγοντας θα συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα μη αξιόπιστο συνομιλητή.

Ολόκληρη η συνέντευξη του ευρωβουλευτή στην εφημερίδα Πελοπόννησος:

Ερ. – Το σκάνδαλο της Νοvartis στην χρονολογείται στην χώρα μας εδώ και μια 15ετία περίπου. Παρά το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί ποταμοί συζητήσεων και βέβαια αποκαλύψεων, το θέμα της εμπλοκής πολιτικών προσώπων παραμένει ανοικτό. Πως τεκμαίρεται σήμερα ότι στην υπόθεση υπάρχει ουσιαστική και ποινικά κολάσιμη εμπλοκή πολιτικών και ποιος ο ρόλος του Ντοκιμαντέρ που προβάλλεται σήμερα;

Δυστυχώς στη χώρα μας τα σκάνδαλα αποκαλύπτονται όταν ξεσπάσουν έξω από αυτήν. Αυτό έγινε με τη Novaris το ίδιο και με την Siemens. Και η εξιχνίαση τους παίρνει επίσης χρόνο, τώρα μόλις τελείωσε δικαστικά η τελευταία υπόθεση, μετά από 15 χρόνια και παρότι κάποιοι εμπλεκόμενοι είχαν παραδεχθεί ότι χρηματίστηκαν, είτε για τον εαυτό τους είτε για το κόμμα (σε μια τέτοια περίπτωση, σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το κόμμα θα είχε διαλυθεί). Μετά από τόσα χρόνια οι ένοχοι πέφτουν στα μαλακά, όταν δεν έχουν αποδράσει στο εξωτερικό, όπως έγινε με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Siemens. Το ίδιο πήγε να γίνει και με πρωταγωνιστή του σκανδάλου Novartis, που ετοίμαζε την οικοσκευή του για άλλες πολιτείες.

Συγχρόνως γίνεται προσπάθεια να υποβιβαστεί η σημασία του σκανδάλου και να αποπροσανατολιστεί η έρευνα, με έναν τερατώδη μηχανισμό παραπληροφόρησης. Εδώ βρέθηκαν να κατηγορούνται στην υπόθεση Novartis η εισαγγελέας που το ερευνά ή οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που δίνουν πληροφορίες στη Δικαιοσύνη.

Στην περίπτωση των εγγράφων του FBI που κατονόμαζαν 7 πολιτικούς που έπρεπε να διερευνηθούν, διέδωσαν ότι τα έγγραφα δεν υπήρχαν ποτέ ότι επρόκειτο για σκευωρία, που πιθανώς είχε οργανώσει η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο FBI!  Στο εξωτερικό δεν μας παίρνουν στα σοβαρά με όλα αυτά, μας βλέπουν σαν διεφθαρμένη αποικία. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη υποτιμητική συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι στον κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ο οποίος είναι πολύ καλά πληροφορημένος για το σκάνδαλο. Οι Αμερικανοί έχουν να κερδίσουν δισ. αποζημίωση από τη Novartis και περίμεναν μεγαλύτερη βοήθεια από την ελληνική πλευρά.

Τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης έρευνας της δικαιοσύνης, αν δεν της βάλουν κι άλλες τρικοπλοδιές, θα δείξουν ποιοι εμπλέκονται, ποιοι όχι και σε ποιο βαθμό. Πάντως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο που όντως δεν αφορά μόνο χιλιάδες γιατρούς. Και σε αυτό το σημείο είναι που το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποκτά τεράστια αξία, καθώς αποδεικνύει πόσο πραγματικό  είναι αυτό το σκάνδαλο. Σε μία εποχή που η Ελλάδα πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση της και την ώρα που οι άνθρωποι δεν είχαν 10 ευρώ να αγοράσουν τα φάρμακά τους, η εταιρεία αυτή θησαύριζε εξαιτίας όχι μόνο των εμπλεκόμενων  γιατρών, αλλά και εξαιτίας κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών που έδωσαν το πράσινο φως ή διευκόλυναν αυτές τις παράνομες πρακτικές διαφθοράς.

Ερ. – Αποφασίσατε, με το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τους ερευνητές, τους δύο δημοσιογράφους, Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε, να ‘εξάγετε’ την υπόθεση σε επίπεδο Ε.Ε. στα όργανα ελέγχου όπου συμμετέχετε αλλά και στην επαρχία. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχετε με την ευαισθητοποίηση κρίσιμων μαζών, στελεχών της ΕΕ αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών σε όλη τη χώρα, κινούμενος προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις;

Να μην επαναληφθεί. Γιατί η διαφθορά είναι μία από τις βασικότερες πηγές κοινωνικής αδικίας. Όσα περισσότερα γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες για την υπόθεση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για το σύστημα να καταφέρει να καλύψει τις ατασθαλίες του.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω καταθέσει ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, έχω αναδείξει την σημασία της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, χωρίς το θάρρος των οποίων δεν θα γνωρίζαμε για το σκάνδαλο. Πρόσφατα, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, που ως Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος απέρριψε την ύπαρξη καν σκανδάλου έστειλα ένα… στικάκι στην πρόεδρο της εποπτεύουσας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με το ντοκιμαντέρ, ζητώντας της να το δει και να κρίνει εάν όντως υπάρχει ή όχι σκάνδαλο! Ελπίζω το στικάκι αυτό να μην έχει την ίδια τύχη με εκείνο που είχε δώσει η ίδια στις ελληνικές αρχές και το οποίο περιείχε την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελούσε χώρα στην οποία διαμορφώνονταν οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει σαφέστατα ότι από το σκάνδαλο επηρεάστηκαν οι τιμές τους στην ευρωζώνη και την ΕΕ, σε βάρος των οικονομιών άλλων κρατών μελών.

Ερ. – Πιστεύετε ότι η ερευνητική δημοσιογραφία μπορεί να συμβάλει με ένα νέο κύκλο αποκαλύψεων αλλά και την μεταστροφή της κοινής γνώμης για την υπόθεση της Νοβάρτις; Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα προσέγγισης του κοινού κατά τις προβολές;

Βασικός κανόνας της δημοσιογραφίας είναι να ακολουθείς την ιστορία. Και φυσικά να συνεχίζεις να ψάχνεις και να σκαλίζεις. Δεν ξέρω τι ακόμη μπορεί να προκύψει, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχουμε μάθει ακόμη τα πάντα. Όμως, πρέπει και υπάρχει τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον για τις αποκαλύψεις. Ο κόσμος έπαιρνε φάρμακα που του συνταγογραφούσαν οι γιατροί, χωρίς να τα έχει ανάγκη. Τα φάρμακα αυτά, όπως όλα, είχαν παρενέργειες. Πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Δεν μπορεί να κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας των πολιτών. Πρέπει να υπάρξει κάθαρση.

Ερ. – Θεωρείτε ότι τα λεγόμενα ‘συστημικά Μέσα’ έχουν προσεγγίσει από λάθος σκοπιά την υπόθεση; Ο «Ρασπούτιν» αλλά και η δράση της Εισαγγελίας Διαφθοράς συνέβαλαν στο μύθο ή την απομυθοποίηση της υπόθεσης, σε επίπεδο επικοινωνίας βέβαια;

Πολλά συστημικά μέσα και δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε αυτά, ήταν αποδέκτες χρηματικών ποσών από την Novartis για την προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας. Άρα δεν υπάρχει αμφιβολία για την σκοπιά με την οποία προσεγγίζουν την υπόθεση.

Ο Ρασπούτιν ήταν μια εφεύρεση του κ. Σαμαρά και εμπλεκόμενων για αντιπερισπασμό. Οι σχετικές ακροάσεις στη Βουλή, που συνεχίζονται, έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ούτε Ρασπούτιν ούτε Τσάροι. Και αντίθετα η υπόθεση επέστρεψε στο προσκήνιο. Η χάρη που ο κ. Μητσοτάκης έκανε στον κ. Σαμαρά αποδείχθηκε μπούμερανγκ.

Η προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου συνέβαλε μονάχα στην απομυθοποίηση των θεσμών, της πολιτικής και της Δικαιοσύνης από τους πολίτες. Αυτές οι καταστάσεις χρειάζονται ψυχραιμία στην παρατήρηση και στην αντιμετώπισή τους. Πρέπει να αφήνουμε τους αρμόδιους να κάνουν την δουλειά τους και ύστερα να βγάζουμε συμπεράσματα. Ελπίζω να μην είναι πολύ μακριά η στιγμή που κάτι τέτοιο θα γίνεται και στην Ελλάδα.


(Visited 43 times, 1 visits today)

Read more:
373003-eleutheria
Ελευθερία…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close