ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: η εβδομάδα του Κονγκό.

Permalink

ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα. Mπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ιδού μια ματιά στις εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε:

  • Ηχηρή επιβεβαίωση του τίτλου της στήλης: την επανίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλουανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το υπουργείο είχε καταργήσει  αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν πως ήταν «μη λειτουργικό», ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης, υποστήριζε πως πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.  Πριν από ενάμιση μήνα ο πρωθυπουργός είχε διορίσει υπεύθυνο για την μεταναστευτική πολιτική τον υφυπουργό Άμυνας κ. Στεφανή, τον οποίο η κυβέρνηση είχε πλήρως καλύψει για για τους τίτλους σπουδών που δεν κατέχει και κατηγορούσε τους επικριτές του ότι υπονομεύουν το έργο του για το μεταναστευτικό.
  • Το νέο υπουργείο αναλαμβάνει ο κ. Μηταράκης- που είχε γιουχαϊστεί την προηγουμένη από ακροδεξιούς και Νεοδημοκράτες στη Χίο για το μεταναστευτικό και αποδοκιμάστηκε χθες στην Σάμο – με  αναπληρωτή τον κ.Κουμουτσάκο. Ελλείψει κτιρίου και χωρίς σχέδιο για το που θα στεγαστούν οι υπηρεσίες, οι νέοι υπουργοί θα παραμείνουν στα παλιά τους γραφεία. Ο  Μηταράκης στο υπουργείο Εργασίας, στην Σταδίου και ο Κουμουτσάκος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Κατεχάκη.  «Δημιουργείται πρόβλημα πολυδιάσπασης που το αντιμετωπίζουμε με τεχνολογία και κοινά συστήματα ώστε να επικοινωνούμε», εξήγησε ο κ.  Μηταράκης. «Σε μερικούς μήνες θα βρούμε χώρο», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι ότι ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει το υπουργείο που λειτουργούσε επί ΣΥΡΙΖΑ, «κατακερματισμένο, χωρίς ενιαία κουλτούρα των υπηρεσιών, διάσπαρτο σε έξι κτίρια».
  • Φιέστα με ξένα κόλλυβα στον Πειραιά, όπου, παρουσία του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει ως δικό της έργο την αστική ανάπλαση των 470 στρεμμάτων της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.  Η χρηματοδότησή του έργου, με 15 εκατ. ευρώ, είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, επί Ρένας Δούρου.  Στην σχετική ψηφοφορία, η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. είχε ψηφίσει λευκό.
  • Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, ανακοινώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση η διοργάνωση της Διάσκεψης για την Λιβύη. Προσκεκλημένες, πέρα από την Τουρκία και τις Μεγάλες Δυνάμεις και πολλές ακόμη χώρες,  όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά ακόμη και η μακρινή Δημοκρατία του Κογκό, μεταξύ της οποίας και της Λιβύης μεσολαβούν άλλες χώρες! Ο κ.Μητσοτάκης  είχε δηλώσει ότι ζήτησε και ότι θα ζητήσει «ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου», ρωτώντας:  «γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;». Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που είχε πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο της Σικελίας, τον Νοέμβριο του 2018, συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στo εκπτωτικό χωριό McArthour Glen και το εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα να ανοίγουν τις 32 Κυριακές, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.«Η κυβέρνηση στοχεύει να παρασύρει τον εμποροϋπάλληλο σε ένα εξουθενωτικό ωράριο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δεν αυξάνει τα κέρδη τους. «Δεν έχει προστεθεί ταλιράκι τσακιστό… ο τζίρος της κυριακάτικης λειτουργίας, ο οποίος είναι πενιχρός, αφαιρείται από τον τζίρο της υπόλοιπης εβδομάδας».
  • Με απόλυση απειλούνται οι 5.500 συμβασιούχοι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι, που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις,  δηλώνουν πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόλυση τους πολλές δημόσιες υπηρεσίες θα βρεθούν «στον αέρα».
  • Καμία ουσιαστική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και διόγκωση της γραφειοκρατίας και των άσκοπων εξόδων για δημιουργία νέων «οργάνων», στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων. «Απλά αυτοί που επινόησαν τα ανωτέρω όργανα (14 τον αριθμό) », τονίζει η ομοσπονδία εργαζόμενων στην Πυρόσβεση, «κινήθηκαν από ιδιοτέλεια .. αφού στο μόνο που στοχεύουν είναι να θεσπιστεί ένας κομματικός στρατός, κοστοβόρος, για να βολεύονται οι ημέτεροι και αρεστοί και όχι οι άριστοι». Μεταξύ των άλλων,  ο συντονιστής επιχειρήσεων τις για πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης θα εδρεύει στη Σάμο.
  • Πίσω ολοταχώς στην κατήχηση από το υπουργείο Παιδείας με την κατάργηση της αργίας την γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Αρχικά ανακοινώθηκε πως 0ι μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τη θρησκευτική κατήχηση των μαθητών. Λίγες ώρες αργότερα, και μετά τις αντιδράσεις, με νέα εγκύκλιο το υπουργείο γνωστοποιούσε ότι το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.
  • Η υπουργός παιδείας δεν ήξερε το ποσοστό του προϋπολογισμού που αφιερώνεται στην παιδεία. Ακολουθεί ο διάλογος που ξεκινά με ερώτηση δημοσιογράφου σε τηλεοπτική εκπομπή:

- Τι ποσοστό του ΑΕΠ δίνουμε για την παιδεία;
Ε εντάξει δεν υπάρχει αμφιβολία, δίνουμε… είναι χαμηλό
- Πόσο είναι;
Ε είναι χαμηλό! Τώρα δεν έχω τα τελευταία στοιχεία…
- 5 τοις εκατό;
Όχι, όχι λιγότερο.

  • Περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση της ΝΔ, που κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα πως θυσίαζε  τις δημόσιες επενδύσεις για να κάνει επιδοματική πολιτική μέσω του κοινωνικού μερίσματος. Περικόπτεται το το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ, κλείνοντας τη χρονιά με ιστορικό χαμηλό 20ετίας.
  • Υψηλότερος ο ΕΝΦΙΑ σε 3.000 περιοχές, από τη νέα χρονιά. Η κυβέρνηση υπολογίζει επιπλέον έσοδα ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ.

ΥΓ. Βοήθεια! Περιμένω τις επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω μόνος!

Ηλεκτρονική διεύθυνση για τα κακώς κείμενα που μαθαίνετεideas@tvxs.gr
FacebookStelios Kouloglou
Twitter#SteliosKoul


(Visited 51 times, 1 visits today)

Read more:
Istanbul prepares to celebrate 563rd anniversary of Fall of Constantinople to Ottomans
Οι καμικάζι, ο Ερντογάν και ο Πύρρος. Του Στέλιου Κούλογλου – Tvxs Ανάλυση

Την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα στην Τουρκία, Τούρκοι δικηγόροι ενημέρωναν ευρωβουλευτές ότι το καθεστώς Ερντογάν...

Close