Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε νέα φάση

Permalink

Οι ισοπαλίες στο πεδίο των μαχών, είναι πάντα πιο δύσκολες για να σταματήσει ένας πόλεμος. Οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν να το επιβεβαιώνουν: η Ουκρανία έκανε τις δικές της προτάσεις για μια συμφωνία. Η Ρωσία ανήγγειλε ότι θα «μειώσει δραστικά τις επιχειρήσεις στο Κίεβο» και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης κορυφής Πούτιν-Ζελένσκι. Αλλά καθώς δεν υπάρχει νικητής, πώς και ποιος θα καθορίσει τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας;

Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα αν ο Πούτιν πράγματι εννοεί ότι οι διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης «προχωρούν στην πράξη». Οτι πράγματι μειώνει τη δραστηριότητα του στρατού του, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν,
«προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και την επίτευξη του τελικού στόχου της συμφωνίας».

‘Η αν αντίθετα πρόκειται απλώς για τακτική αναδίπλωση, για να ανασυνταχθούν τα ρωσικά στρατεύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεφοδιασμού και μεγάλες απώλειες (στη φωτογραφία του άρθρου, που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική κυβέρνηση, κατεστραμμένα ρωσικά τανκς).

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Θα μειώσουμε δραστικά τις επιχειρήσεις μας στο Κίεβο»

Οι ουκρανικές προτάσεις ικανοποιούν ρωσικές διεκδικήσεις.Τρία είναι τα βασικά σημεία:

-η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις (αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε) στα πλαίσια ενός καθεστώτος εγγυήσεων από τρίτες, γειτονικές χώρες.
Αρα δεν υπάρχει περίπτωση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

-Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια και η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα.
Πράγμα που σημαίνει έμμεση αποδοχή των τετελεσμένων που δημιουργήθηκαν από την κατοχή της Κριμαίας το 2014.

-Πούτιν και Ζελένσκι θα συζητήσουν κατ” ιδίαν τη διαμάχη του Ντονμπάς.
Οπότε το ζήτημα της ανεξαρτησίας ή της αυτονομίας των ρωσόφωνων περιοχών είναι θέμα διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η πρόταση της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο πόλεμος

Οι προτάσεις αυτές δίνουν θεωρητικά τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο να «πουλήσει»  στη χώρα του ότι οι στόχοι του επιτεύχθηκαν. Ο πλήρης έλεγχος της ενημέρωσης- η τελευταία ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα ανακοίνωσε προχθές την αναστολή της έκδοσης της- τον διευκολύνει.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κλεισμένος στο Κρεμλίνο Πούτιν -και ο στενός του κύκλος, που συνήθως του λέει αυτά που θέλει να ακούει- θα αποδεχθούν την κατάσταση στα πεδία των μαχών. ‘Η θα επιμείνουν στην ανάγνωση της δικής τους εικονικής πραγματικότητας, παρότι έχει πανηγυρικά διαψευστεί μετά από 30 μέρες σκληρών συγκρούσεων.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τις ρωσικές ανακοινώσεις. Στην τηλεφωνική σύσκεψη  του Τζο Μπάιντεν, με τον Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου, του Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, του Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και του Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας, οι πέντε συμφώνησαν «να αυξήσουν την υποστήριξή στην Ουκρανία», υπονοώντας ότι θα σταλούν περισσότερα όπλα και θα συνεχιστεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία, μέσω των κυρώσεων.

Ο αγγλοσαξωνικός άξονας σχεδόν απέρριψε τις κινήσεις της Μόσχας, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν άρει τις κυρώσεις «αν η Ρωσία δεν αλλάξει τελείως πορεία».

Το βέβαιο είναι ότι, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ο  πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε μια καινούργια φάση. Η κατάληψη του Κιέβου δεν αποτελεί πλέον πιθανό ενδεχόμενο και τη χθεσινή μέρα σημειώθηκαν λιγότερες συγκρούσεις από ότι τις προηγούμενες. Και όπως και να ερμηνευθεί, η αναδίπλωση του ρωσικού στρατού σημαίνει υποχώρηση. Και αλλαγή των αρχικών στόχων της επίθεσης.

Απομένει να φανεί αν, πριν μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις για να σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους στον νότο και στην ανατολή, ώστε να διαπραγματευθούν από καλύτερες θέσεις.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
366498-apodokhe
Αποδοχή…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close