Μονοκαλλιέργεια τουρισμού, φύκια και μια μεγάλη πολιτική ήττα της δεξιάς

Permalink

Μεταφέρω δύο πρόσφατες προσωπικές εμπειρίες. Ελληνίδα γιατρός, της «μεσαίας τάξης», μου είπε τη Δευτέρα: «ήθελα να πάω διακοπές σε ένα μακρινό νησί, τύπου Λέρου, φθηνότερο και χωρίς άπειρους τουρίστες. Αλλά μόνο τα ακτοπλοϊκά, παιδιά σκυλιά και αυτοκίνητο έφταναν τα 900 ευρώ. Έτσι έκλεισα για την Αυστρία και μου ήρθε φθηνότερα».

Χθες, η συμπαθητική κοπέλα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου μου, στο Στρασβούργο: «Ήθελα να πάω διακοπές Ελλάδα, αλλά διαβάζω ότι είναι πολύ ακριβά και έχει κοσμοσυρροή». Και δεν είχε διαβάσει ακόμη τη Le Monde για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και ασθενοφόρων στα ελληνικά νησιά.

 

Οι υπερβολές της Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης κλπ έχουν μουτζουρώσει όλη την εικόνα. Προφανώς την προηγούμενη χρονιά το υπουργείο Τουρισμού αναπαυόταν στις δάφνες του. Γιατί υπάρχουν ακόμη πιο φθηνά μέρη στην Ελλάδα, αν και λίγο ο θηριώδης ελληνικός πληθωρισμός, λίγο η κουλτούρα της αρπαχτής, μειώνουν τις διαφορές με τις ανταγωνιστικές χώρες. Xώρια η λατρεία Μητσοτάκη για τη θαυματουργή αγορά που θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Οι αγαπημένοι τους ακτοπλόοι

Η Liberation είχε χθες μεγάλο αφιέρωμα για τις παραλίες στη γαλλική Βρετάνη, όπου έχει σημειωθεί εισβολή από πράσινα φύκια και έγιναν πλέον απρόσιτες. «Δεν μπορούμε πια να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας. Μας άρεσε πολύ να πηγαίνουμε στην πλαζ τα βράδια μετά το σχολείο», λέει στην εφημερίδα μια μαθήτρια, η οποία ζει εδώ και δέκα χρόνια στο συγκρότημα κατοικιών ακριβώς πάνω από την παραλία.

«Στην αρχή δεν μύριζε ποτέ, αλλά τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια είναι απαίσια. Κάθε φορά που κάνει ζέστη και η θάλασσα είναι χαμηλά, το σπίτι μυρίζει σαν σάπια αυγά». Η 37χρονη μητέρα της, έχει αρχίσει να ανησυχεί για την υγεία της οικογένειας: «Παθαίνουμε συχνά ημικρανίες, μήπως αυτό τις προκαλεί;» αναρωτιέται για τα πράσινα φύκια, στην τοξικότητα των οποίων αποδίδονται και κάποιοι θάνατοι στην περιοχή.

Στην Ελλάδα έχουμε επενδύσει όλα τα χαρτιά μας στη «μεγάλη βιομηχανία». Αλλά μονοκαλλιέργεια του τουρισμού κάνει τη χώρα ευάλωτη σε γεωπολιτικές και φυσικές αλλαγές. Να ένα καθήκον της Αριστεράς: να προτείνει ένα διαφορετικό, πιο βιώσιμο και ισχυρό μοντέλο ανάπτυξης, που να μην στηρίζεται μόνο στον τουρισμό.

Μεγάλη πολιτική ήττα του Μάνφρεντ Βέμπερ και της ευρωπαϊκής δεξιάς

Η επιδημία των πράσινων φυκιών οφείλεται στα φυτοφάρμακα που φτάνουν στη θάλασσα. Πολλαπλασιάζονται λόγω της περίσσειας νιτρικών αλάτων που περιέχονται στα ζωϊκά απόβλητα της βιομηχανίας κρέατος και στα αζωτούχα λιπάσματα της γεωργίας, τα οποία μεταφέρονται στη θάλασσα με τα υπόγεια ρεύματα. Αβλαβή όταν είναι νωπά, τα πράσινα φύκια εκπέμπουν ένα υπερτοξικό αέριο, το υδρόθειο, όταν αποσυντίθενται.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, λόγω της κλιματικής κρίσης, συντελεί στην αποσύνθεση τους. Την αντιμετώπιση αυτών των αιτίων είχε μεταξύ των άλλων στόχο ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης που ψηφίστηκε χθες Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προηγήθηκε μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις από τη μια πλευρά και τη δεξιά και την ακροδεξιά από την άλλη.

Ο νόμος εγκρίθηκε με μικρή διαφορά, 336 υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές, ενώ το αποτέλεσμα του αποτελεί μια πολιτική ήττα πρώτου μεγέθους για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, που ηγήθηκε της εκστρατείας για την καταψήφιση της νομοθεσίας.

Διαβάστε: Ευρωκοινοβούλιο / Δολοπλοκίες στο Στρασβούργο για Ούρσουλα και συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς. Η ΝΔ;

Ως αυθεντικός λαϊκιστής, ο Βέμπερ ψαρεύει για τις εκλογές της επόμενης χρονιάς ψήφους από τους αγρότες, που έχουν επηρεαστεί από την προπαγάνδα της πανίσχυρης αγροτικής βιομηχανίας. Ο Βαυαρός πολιτικός πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους αγρότες, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο νόμος, που προβλέπει την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων, θα ευνοήσει τις καλλιέργειες.

Ήθελε επίσης να τεστάρει τη συμμαχία με τη μεταφασιστική δεξιά την οποία σχεδιάζει καθώς και να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ομοεθνούς και ομογάλακτης (ΕΛΚ) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της προέδρου της Κομισιόν που είχε φέρει για ψήφιση τον νόμο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ είχε μερικές απώλειες που ψήφισαν υπέρ του νόμου, κόντρα στην κομματική γραμμή. Αλλά ο «κεντρώος» Μητσοτάκης βοήθησε τον φίλο του τον Βέμπερ. Βαζοντας τη νεοδημοκρατική ευρωομάδα να ψηφίσει με τους βουλευτές της παλιάς θαυμάστριας του Μουσολίνι, της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι καθώς και με άλλα ακροδεξιά φυντάνια.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
384106-335462-exaireseis...
Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close