Η φαιά πανούκλα απειλεί την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Permalink

Μόλις χθες στις Βρυξέλλες, το Politico μετέδωσε ότι πιθανώς το Βέλγιο να διαλυθεί. Αιτία είναι η εντυπωσιακή άνοδος του Vlaams Belang, του ακροδεξιού φλαμανδικού κόμματος που επιδιώκει να διαχωρίσει την ολλανδόφωνη Φλάνδρα από τη γαλλόφωνη Βαλωνία και να την ανακηρύξει ανεξάρτητο κράτος.

Το Vlaams Belang είναι πλέον, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. Ο πρόεδρος του κόμματος Tom Van Grieken, δήλωσε στο Politico:

«Πιστεύουμε ότι το Βέλγιο είναι ένας αναγκαστικός γάμος. Αν ένας από τους δύο θέλει διαζύγιο, θα το συζητήσουμε ως ενήλικες … πρέπει να καταλήξουμε σε έναν συντεταγμένο διαχωρισμό. Αν δεν θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι μαζί μας, θα το κάνουμε μονομερώς».

Η φαιά πανούκλα μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στη Γηραιά Ηπειρο. Στη Σουηδία, ο συντηρητικός κυβερνητικός πρωθυπουργός βασίζεται στους ακροδεξιούς «Σουηδούς Δημοκράτες» για να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη Φινλανδία, το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού επέλεξε να κυβερνήσει με το ακροδεξιό «Κόμμα των Φινλανδών».

Στη Σλοβακία, το « Σλοβακικό Εθνικιστικό Κόμμα » και η Republika, δύο κόμματα που προέρχονται από το νεοναζιστικό κίνημα, φιλοδοξούν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στην Πολωνία, η οποία όπως και η Ουγγαρία κυβερνάται ήδη από την ακροδεξιά, δημοκρατικές κινήσεις πολιτών ζήτησαν την προστασία του δικαστή που καταδίκασε νεοναζί χούλιγκαν για επίθεση σε μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Την καταδικαστική απόφαση ακολούθησε εκστρατεία της δεξιάς κατά των δικαστών και των εισαγγελέων που ήταν υπεύθυνοι για την απαγγελία κατηγοριών και την καταδίκη. Μία νεαρή από την ακροδεξιά ομάδα, αποφυλακίστηκε με απόφαση του ευρωσκεπτικιστή υπουργού Δικαιοσύνης. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι συμμετείχε στη νεοναζιστική οργάνωση «Μέτωπο Εθνικής Κάθαρσης»(φωτογραφία του άρθρου από το twitter)

Στην Πορτογαλία, το ακροδεξιό κόμμα Chega («Αρκετά») έκανε την εμφάνιση του το 2019, για πρώτη φορά από την πτώση της φασιστικής δικτατορίας το 1974. Η ιδεολογία του περιγράφεται ως αντιμεταναστευτική, αντι-γυναικεία, αντι-LGBTQ+, αντι-Ρόμα, αντι-μουσουλμανική και συνωμοσιολογική, σύμφωνα με την έκθεση του Global Project against Hate and Extremism (GPAHE). Μόλις 4 χρόνια μετά την ίδρυση του, το Chega εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ώς τρίτο κόμμα, με ποσοστό 13%.

Η επιδημία προσβάλλει και το ζωτικό κέντρο της Ευρώπης. Στην Ιταλία, η πρώην θαυμάστρια του Μουσολίνι είναι πρωθυπουργός. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν ρίχνει αδιάκοπα νερό στο μύλο της Μαρίν Λε Πεν, που προετοιμάζεται για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Στη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα Afd (Εναλλακτική για τη Γερμανία) είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και συναγωνίζεται τους Σοσιαλδημοκράτες. Πρόσφατα διακήρυξε ότι στις επόμενες ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2024, θα κατέβει με κεντρικό σύνθημα την «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ.

To Βέλγιο δεν είναι από τις μεγάλες χώρες, αλλά στις Βρυξέλλες χτυπά η καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών. Μια ενδεχόμενη διάλυση του, θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για την ΕΕ. Είναι πλούσια χώρα και για αυτό στις δημοσκοπήσεις οι Βέλγοι δεν θεωρούν ως πρώτο πρόβλημα την ακρίβεια ή τον πληθωρισμό, αλλά το μεταναστευτικό.

Οι μετανάστες δεν είναι τόσοι πολλοί στο Βέλγιο, αλλά είναι ο αποδοπομπαίος τράγος για όλα τα κοινωνικά προβλήματα. Το μεταναστευτικό είναι ο κύριος λόγος της επιτυχίας της ακροδεξιάς», εξηγεί ο Nicolas Bouteca, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. «Το ίδιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών που αισθάνονται οικονομικά εγκαταλελειμμένοι από τις ίδιες τους τις ελίτ. Και όσο άδικο κι αν το βρίσκετε αυτό, η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται». Στη γειτονική Ολλανδία, η κυβέρνηση συνασπισμού έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω του μεταναστευτικού.

Οι αυριανές εκλογές στην Ισπανία έχουν διπλή σημασία. Μια στροφή της Μαδρίτης προς τα δεξιά θα μεταθέσει το κέντρο βάρους της ΕΕ δεξιότερα με σοβαρές επιπτώσεις από την κλιματική πολιτική έως τη μετανάστευση και τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αφορούν μια μεγάλη χώρα της ΕΕ, στην οποία η απερχόμενη κυβέρνηση Σοσιαλιστών- Αριστεράς έχει να επιδείξει θετικό έργο. Αν παρόλα αυτά δεξιά και ακροδεξιά επικρατήσουν, θα πει ότι για τη φαιά πανούκλα δεν υπάρχει προς το παρόν γιατρειά.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
388378-ergaleiopoiese...
Εργαλειοποίηση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close