Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε καμένη γη από… την προηγούμενη

Permalink

Σε καθεστώτα, δημοκρατικά ή μη, όπου τα ΜΜΕ ελέγχονται ασφυκτικά από την εξουσία, οι πρώτες ρωγμές εμφανίζονται με τις γελοιογραφίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται σήμερα στην ενεργό δράση μετά από μια εβδομάδα εκκωφαντικής αφωνίας και ένα προσκύνημα χθες στην Τήνο.

Αλλά αν έριχνε μια ματιά στα σκίτσα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, θα καταλάβαινε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για την κυβέρνηση.

12-39-58-mitropoulos-tinos

© Κώστας Μητρόπουλος / Τα Νέα

 

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επανακάμψει συναντώντας τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και στη συνέχεια τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ). Θα ειπωθούν διάφορα για τη βία, ίσως έχουμε και καμία εξαγγελία για τις αλλαγές που (σχεδιάζει να) κάνει. Το πρόβλημα είναι ότι είχε συναντήσει τον κ. Τσέφεριν ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 24 Αυγούστου του 2022 και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «ξεκάθαρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» στο ποδόσφαιρο και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα».

Παρόμοιο αδιέξοδο και στις πιθανές ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση με τα μεγάλα σωματεία. Γιατί ήδη τον Φεβρουάριο του 2022 η κυβέρνηση είχε υπερήφανη εξαγγείλει μέτρα για την καταπολέμηση της βίας. «Η κυβέρνηση, η πολιτεία, ανταποκρίνεται στην απόλυτη λαϊκή απαίτηση να μπει ένα τέλος στην οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό», θριαμβολογούσε ο τότε υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. «Όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, οι ποινές αυστηροποιούνται», κλπ κλπ.

Τι να εξαγγείλει τώρα ο κ. Μητσοτάκης; Μέτρα κατά των Κροατών χούλιγκανς;

12-43-37-petroulakis-bbb-1024x709

© Ανδρέας Πετρουλάκης / Καθημερινή

 

Οι διώξεις τίμιων, μη αρεστών στην αστυνομία

Άλλωστε, αν κάτι φανέρωσε το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας, είναι η πλήρης διάλυση της Αστυνομίας. Η κυβέρνηση είχε προαγάγει στο σώμα την αναξιοκρατία, τη διαφθορά και τη ανοχή προσώπων που εμπλέκονται με τη Greek Mafia.

Το παραδέχονται και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, που βρίθουν σχετικών ρεπορτάζ και αναλύσεων. «Από το 2019 (η κυβέρνηση) παρακολούθησε αμέτοχη ένα πολιτικό πρόσωπο της επιλογής της να εκδιώκει έντιμους αξιωματικούς από τις Εσωτερικές Υποθέσεις», σημείωνε ρεπορτάζ στο Βήμα (Δ. Κρουστάλλη).

«Τα προηγούμενα χρόνια έντιμοι αξιωματικοί και αστυνομικοί τιμωρήθηκαν, υποβαθμίστηκαν, εκδιώχθηκαν από αυτά τα συστήματα, χωρίς να έχουν καμία προστασία. Η αναξιοκρατία έφερε χαλάρωση της πειθαρχίας, απώλεια της πίστης στο λειτούργημα, ο καθένας κοίταζε πώς να φυλάξει τα νώτα του αναλαμβάνοντας τις λιγότερες ευθύνες».

 

Μην είδατε τον Παναή Μητσοτάκη;

Η κάλυψη που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Προ-Πο Γιάννη Οικονόμου και το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης, καθώς και η εξαφάνιση του πρωθυπουργού, αποτελούν επίσης αντικείμενα σχολιασμού.

17-29-16-makris-oikonomou-1024x726

© Ηλίας Μακρής / Καθημερινή

«Να δώσουμε ένα δίκιο στον κ. Γιάννη Οικονόμου, όταν λέει ότι ‘’ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν’’, σχολίαζε ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή.

«Αλλά πάλι σάμπως είναι δουλειά του υπουργού Οικονομικών να δίνει εντολή για να μαζευτούν οι ξαπλώστρες; Πόσες φορές ακούσαμε ότι αντιμετωπίστηκαν τα αυτονόητα ‘’με εντολή του πρωθυπουργού’’;

Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες, λένε στα χωριά και, συνεπώς, δεν μπορεί τα καλά να γίνονται ‘’με εντολή του πρωθυπουργού/υπουργού’’ και στα άσχημα μην τον είδατε τον Παναή».

 

Όταν παίζεις μπάλα μόνος σου

Ο «Παναής» θα παραμερίσει τα καυτά ερωτήματα, στηριγμένος στην αδυναμία του -απορροφημένου με το πρόβλημα της διαδοχής- ΣΥΡΙΖΑ και την έλλειψη δυναμικής από το ΠΑΣΟΚ, που ενδιαφέρεται περισσότερο να παραμερίσει την αξιωματική αντιπολίτευση, με όχημα τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αλλά η αδυναμία της αντιπολίτευσης δεν αρκεί για να κυβερνήσει μια κυβέρνηση.. τον εαυτό της. «Για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε επίπεδο περιφέρειας η ΝΔ φέρεται να φοβάται περισσότερο (όπου φοβάται) τους γαλάζιους αντάρτες και όχι τους εκλεκτούς της αντιπολίτευσης», σχολίαζε στα Νέα η Μ. Λαλιούτη.

«Από μόνο του αυτό το δεδομένο δείχνει περισσότερα για την αντιπολίτευση παρά για την κυβέρνηση – δείχνει όμως επίσης πως ακόμα κι όταν παίζεις μόνος σου, η μπάλα για να βρει τέρμα θέλει και μια κάποια δεξιότητα».

 

Τα σχέδια Μητσοτάκη

Κύκλοι της ΝΔ λένε στο Tvxs ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει μέχρι τη ΔΕΘ να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση σε «θετική ατζέντα». Θα εξαγγείλει μέτρα που θα εμφανίζουν την κυβέρνηση συνεπή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Για τις πυρκαγιές, όπου η κυβερνητική ανικανότητα παράγει κάθε χρόνο καταστροφές, θα ανακαλύψει την έννοια της -ανύπαρκτης στο κυβερνητικό λεξιλόγιο- πρόληψης, δίνοντας ηχηρές οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη.

Ανάλογο σχέδιο (Αιγίς) πρόληψης και συνολικής πολιτικής προστασίας, είχε δώσει με τυμπανοκρουσίες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός κ. Στυλιανίδης πριν από 2 χρόνια. Προέβλεπε από αγορές σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης μέχρι προσλήψεις πυροσβεστών, αλλά όπως οι περισσότερες κυβερνητικές εξαγγελίες, το σχέδιο εξαντλήθηκε στην επικοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει επίσης να κερδίσει πόντους στο θέμα της ασφάλειας που, από προνομιακό θέμα της ΝΔ, μετατρέπεται σε σοβαρή έλλειψη που αξιοποιεί η ακροδεξιά. Αυτό όμως με τη σειρά του προϋποθέτει εξυγίανση της ΕΛ.ΑΣ. και καταπολέμηση της διαφθοράς. Επιχείρηση κάθε άλλο παρά εύκολη, λόγω των πολλαπλών δεσμών που συνδέουν τα ύποπτα κυκλώματα με τη ΝΔ και ειδικότερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Η γενικευμένη παραλυσία

Από τη Νέα Αγχίαλο μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την καθημερινότητα έχει θορυβήσει και τα φιλοκυβερνητικά μέσα.

17-37-00-mitropoulos-agxialos

© Κώστας Μητρόπουλος / Τα Νέα

 

«Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι μεγαλύτερο από την ΕΛ.ΑΣ», συνέχιζε το προαναφερθέν ρεπορτάζ στο Βήμα. «Από την έκρηξη των πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου μέχρι τις κάθε λογής εστίες ανομίας στη δημόσια διοίκηση, δημιουργείται η εντύπωση μιας γενικευμένης παραλυσίας».

Η παραλυσία αυτή θα αποτελέσει εκρηκτική ύλη τη φθινόπωρο, καθώς η κυβέρνηση είναι σε πλήρη αδυναμία να ελέγξει τις αχαλίνωτες ανατιμήσεις, που προκαλούν απόγνωση στα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη μέσων και προετοιμασίας καθώς η ανεπάρκεια των αρμοδίων παραγόντων και υπουργών στις πυρκαγιές, έπληξε σοβαρά τον τουρισμό στη Ρόδο και στην Κέρκυρα, γκριζάροντας συγχρόνως την εικόνα όλης της χώρας. Η εθνική «βαριά βιομηχανία» δοκιμάζεται επίσης από τις αυξημένες τιμές που κάνουν τη χώρα όλο και λιγότερο ανταγωνιστική καθώς και από την έλλειψη υποδομών.

Το τελευταίο επεισόδιο, το άρθρο του Politico (Ν. Σταμούλη) με τίτλο «μην αρρωστήσετε αν πάτε στην Ελλάδα», είναι ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται. Η χώρα πληρώνει την κάθετη άρνηση του κ. Μητσοτάκη να ενισχύσει το εθνικό Σύστημα Υγείας, πέρα από τη γελοία ανάθεση του έργου του ΕΚΑΒ στην.. Πυροσβεστική.

Το άρθρο του Politico δεν περιγράφει παρά τη καμένη γη που παρέλαβε η άμοιρη κυβέρνηση, από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

 


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
210770-kouloglou
Κούλογλου: Τα καλά του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πρώην πρωθυπουργό

«Σε όλες τις χώρες οι μηχανές λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι λειτουργούσαν με λάδι», δήλωσε ο...

Close