Γάζα, η γενοκτονία της αμηχανίας και του Νετανιάχου

Permalink

Το είχαν εξαγγείλει και το τήρησαν. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Yoav Gallant (στο μέσο της φωτογραφίας) είχε δηλώσει για την επικείμενη επίθεση στη Γάζα: «πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως». Ο υποστράτηγος Ghassan Alian συμπλήρωνε:  «δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Θα υπάρχει μόνο καταστροφή. Θέλατε την κόλαση, θα πάρετε την κόλαση». Στο τέλος του άρθρου, το βίντεο από τη λωρίδα της Γάζας, προχθές το βράδυ, δείχνει ακριβώς αυτό: την κόλαση.

Αυτό που συμβαίνει στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη διεθνή ιστορία. Στον βομβαρδισμό της Γκουέρνικα το 1937, όταν στον ισπανικό εμφύλιο τα αεροπλάνα των Χίτλερ- Μουσολίνι ισοπέδωσαν τη μικρή βασκική πόλη , όλα τελείωσαν μέσα σε μερικές ώρες. Στην περίπτωση της Γάζας έχουμε πέντε Γκουέρνικες τη μέρα. Μπροστά στα μάτια των υποκριτών της δυτικής «διεθνούς κοινότητας». Και χωρίς Πικάσσο να αποθανατίσει την καταστροφή.

Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Γιατί εκτός από τη συλλογική τιμωρία 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αμάχων για τις βαρβαρότητες της Χαμάς, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει καμία στρατηγική ούτε για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, ούτε τι θα γίνει μετά από αυτόν.

Ο Νετανιάχου έχει θυσιάσει τους πρόσφυγες;

Ο δηλωμένος στόχος της «δεύτερης φάσης» των ισραηλινών επιχειρήσεων, όπως προέκυψε από τη μυστική ενημέρωση του Στρατού που διέρρευσε σε ισραηλινές εφημερίδες το Σαββατοκύριακο, είναι διπλός: η στρατιωτική συντριβή της Χαμάς και της ηγεσίας της καθώς και η απελευθέρωση των περίπου 220 ομήρων. Αλλά αυτό είναι ήδη μία μεγάλη αντίφαση: όσο παρατείνονται οι βομβαρδισμοί και θα προχωρά η χερσαία εισβολή, τόσο η ζωή των ομήρων θα κινδυνεύει περισσότερο.

Διαβάστε: Γάζα / Για «σφοδρές μάχες» στα βόρεια κάνει λόγο η Χαμάς – Σε «μακρύ πόλεμο» αναφέρεται ο ισραηλινός στρατός

Οι Ισραηλινοί φίλοι με τους οποίους μίλησα, υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου έχει ήδη θυσιάσει τους ομήρους, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο. Στην πραγματικότητα η περίπτωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του όλου προβλήματος: όταν τελειώσει ο πόλεμος θα χάσει τη θέση του. Για αυτό τον συμφέρει να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Νετανιάχου είναι ίσως ο μοναδικός από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έχει παραδεχθεί δικά του λάθη για το φιάσκο της εισβολής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στην προσπάθεια του να αποσείσει τις δικές του μεγάλες ευθύνες, σε ανάρτηση προχθες στο Χ, πρώην twitter, κατηγόρησε το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμία πληροφόρηση για τις προετοιμασίες της Χαμάς.

Ταπεινωτική συγνώμη και μακάβρια στατιστική.

Την Κυριακή, μετά την αντίδραση της ηγεσίας του Στρατού και μελών της κυβέρνησης, κατέβασε την ανάρτηση, υποχρεωμένος σε μια ταπεινωτική για πρωθυπουργό συγνώμη: «Έκανα λάθος. Πράγματα που είπα δεν έπρεπε να ειπωθούν και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό». Αλλά με τι καθαρό μυαλό και στόχους μπορεί να ηγηθεί του πολέμου ένας άνθρωπος που ξέρει ότι, αν και όποτε τελειώσει, θα καθαιρεθεί και ίσως περάσει από ειδικό Δικαστήριο;

Μέχρι τώρα ο ισραηλινός στρατός απλώς διορθώνει τη μακάβρια ιστορική στατιστική. Από το 2006, όταν αποσύρθηκαν από τη Γάζα, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν επιτεθεί στη μικρή λωρίδα 7 φορές. Στις προηγούμενες έξη περιπτώσεις,  ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους ήταν 4.000. Σε κάθε απώλεια Ισραηλινού στρατιώτη αντιστοιχούσαν καμιά 200αριά Παλαιστίνιοι.

Η αναλογία ανατράπηκε πλήρως με την επίθεση της Χαμάς, που προκάλεσε περίπου 1400 θύματα  τα περισσότερα επίσης άμαχοι. Μέχρι τώρα οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 7.500 χιλιάδες και θα πρέπει να υπάρξουν πολλοί περισσότεροι για να επανέλθουν οι παλιές αναλογίες. Αλλά με τι στόχο και τι σχέδιο, όταν τελειώσει ο πόλεμος;

Διαβάστε: Γάζα / «Σκέφτεσαι ότι θα πεθάνεις ανά πάσα στιγμή – Απλά περιμένουμε τη σειρά μας»

Οι αντιφάσεις της ισραηλινής τακτικής εκδηλώνονται και με τη «δεύτερη φάση » που ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ. Η εισβολή είναι και δεν είναι: τα στρατεύματα θα εισέρχονται στη Γάζα και θα αποσύρονται. Αυτό το βλέποντας και κάνοντας, η έλλειψη στρατηγικής επιτείνει τη τραγωδία των κατοίκων της Γάζας, που μένουν επ’ άοριστον χωρίς νερό, φαγητό, νοσοκομεία και από χθες χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο.

Πρόκειται για γενοκτονία και λόγω στρατηγικής αμηχανίας. Γενοκτονία που θα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις,  όσο η Δύση- μεταξύ της και η θλιβερή κυβέρνηση Μητσοτάκη- ανέχονται, όταν δεν υποστηρίζουν, το μεγάλο έγκλημα. Το βίντεο από τη Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται ότι επιτέθηκε με απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου, τα λέει όλα.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

 


(Visited 17 times, 1 visits today)

Read more:
Παρακώλυση... (1)
Παρακώλυση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close