Μαζική δολοφονία των αγγελιοφόρων και μια ισραηλινή εξαίρεση

Permalink

Στους 57 δημοσιογράφους που είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι την κατάπαυση του πυρός, προστέθηκαν χθες ακόμη τρεις, ο εικονολήπτης στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu
και 2 ακόμη συνεργάτες του.

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, που σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Από τους 60 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, οι 53 είναι Παλαιστίνιοιτέσσερις είναι Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι.

Ξεχωριστή απώλεια είναι αυτή του Belal Jadalla, πρύτανη της παλαιστινιακής δημοσιογραφίας και υπερασπιστή της ελευθερίας του Τύπου από κάθε εξουσία, που είχε κάνει ειδική μελέτη για την πλήρη έλλειψη λογοδοσίας από τον ισραηλινό στρατό για τις δολοφονίες δημοσιογράφων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων πιστεύει ότι, δεδομένης της δουλειάς του, ο Jadallah στοχοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Δουλεύοντας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι δημοσιογράφοι στη Γάζα είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν από τη λωρίδα.

Τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται έξω από τη Γάζα, για να μπούν και να καλύψουν τον πόλεμο είναι υποχρεωμένα να ενσωματωθούν στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και να υποβληθούν σε λογοκρισία για το τι μεταδίδουν και πώς θα το πουν.

Στο Ισραήλ, η μόνη εφημερίδα που προσπαθεί να γλιστρήσει από τον αυστηρό έλεγχο είναι η καθημερινή εφημερίδα Haaretz.

Πρόσφατα, η Hagar Shezaf, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Δυτική Όχθη, έδινε μια καταπληκτική podcast ανταπόκριση για το απαρτχάιντ στα κατεχόμενα εδάφη και τη βία των Ισραηλινών εποίκων κατά των Παλαιστινίων. Παραθέτω μεγάλα αποσπάσματα, ως φόρο τιμής στους θαρραλέους δημοσιογράφους που παρά τις πιέσεις και τους κινδύνους επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους:

Διαβάστε επίσης: Γάζα / Σκοτώθηκε εικονολήπτης του Anadolu σε ισραηλινή επιδρομή

«Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς να εκτυλίσσεται στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη υφίστανται τη χειρότερη βία και περιορισμούς στην καθημερινή τους ζωή, εδώ και χρόνια.

Από τότε που η Χαμάς διείσδυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ έχουν επιτεθεί κατά των παλαιστινιακών παρατάξεων στις πόλεις της Δυτικής Όχθης. Έχουν επίσης συλλάβει τεράστιο αριθμό Παλαιστινίων και έχουν επιτρέψει στους εποίκους να απειλούν και να επιτίθενται στους κατοίκους της Δυτικής Όχθης χωρίς συνέπειες.

Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Έχουν γίνει μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη Χαμάς, αλλά και σε άλλες ομάδες και η βία των εποίκων έχει αυξηθεί – όχι ότι δεν ήταν ήδη πολύ υψηλή πριν από τον πόλεμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα παλαιστινιακά χωριά να εκκενωθούν λόγω των απειλών και της βίας των εποίκων.

Ένα από τα κύρια σημεία τριβής ήταν η συγκομιδή των ελιών. Πολλοί Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε αδυναμία να τις μαζέψουν  φέτος: Οι νεαροί έποικοι έχουν ομάδες WhatsApp όπου ενημερώνουν για το πού υπάρχουν Παλαιστίνιοι που μαζεύουν ελιές και στη συνέχεια εμφανίζονται για να τους τρομάξουν. Σε μια περιοχή, οι έποικοι έβαλαν φυλλάδια στα παλαιστινιακά αυτοκίνητα λέγοντας ότι θα υποστούν μια Μεγάλη Νάκμπα (καταστροφή του 1948 όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τουσ-ΣΣ) . Όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ο στρατός που εμποδίζει τους ανθρώπους να μαζέψουν τις ελιές τους..

Στην Turmus Ayya, μια πόλη που δέχθηκε επίθεση από εποίκους τον Ιούνιο, περίπου το 80% των κατοίκων δεν βγαίνουν φέτος για συγκομιδή, γιατί φοβούνται».

Διαβάστε επίσης: Η άποψή μας / Πώς το Ισραήλ σπρώχνει τους Παλαιστίνιους στην τρομοκρατία

«Ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι ο αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι να ακυρώσει τις άδειες εργασίας χιλιάδων κατοίκων της Γάζας, οι οποίοι βρίσκονταν τότε στο Ισραήλ και εργάζονταν νόμιμα.

Κάποιοι προσπάθησαν να φτάσουν στη Δυτική Όχθη, αλλά αρκετά σύντομα το Ισραήλ άρχισε να τους συλλαμβάνει. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν ύποπτοι για τίποτα. Συνελήφθησαν επειδή ακυρώθηκαν οι άδειες τους.

Αυτό έχει οδηγήσει σε υπερπληθυσμό και κακομεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές. Ορισμένοι στρατιώτες δημοσίευσαν στο διαδίκτυο ακόμη και την κακομεταχείριση που επιφύλαξαν σε κρατούμενους.

Μερικές εβδομάδες μετά τον πόλεμο, έμαθα ότι δύο Παλαιστίνιοι είχαν πεθάνει υπό ισραηλινή κράτηση. Και οι δύο ήταν άρρωστοι. Ο ένας είχε διαβήτη και ο άλλος ήταν καρκινοπαθής. Όταν μίλησα με την οικογένεια του κρατούμενου που είχε διαβήτη, δεν γνώριζαν την τύχη του Ήταν ένας πολύ δύσκολος ρόλος που ανέλαβα, επιβεβαιώνοντας στην οικογένειά του ότι πέθανε. Ήταν διαβητικός, αλλά ουσιαστικά πέθανε επειδή κανείς δεν του έδωσε τα φάρμακά του».

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_20220127_010447
Κούλογλου για σκάνδαλο Novartis: «Σκευωροί» και αντί-«σκευωροί» να ζητήσουμε αποζημίωση από τη Novartis

«Είναι σκάνδαλο ο τρόπος με τον οποίο κλείνει η υπόθεση ενός σκανδάλου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου,...

Close