Κούλογλου / Οι αιτίες για τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αγροτών

Permalink

«Οι ευρωπαίοι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους δείχνουν ότι η ΕΕ δεν βαδίζει στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Ράδιο Ζυγός των Τρικάλων και στον Χρ. Κοντό.

Οι αγρότες έχουν εξεγερθεί γιατί «έχουν συσσωρευτεί μόνιμα προβλήματα: η υπερχρέωση, η ολοένα και δυσμενέστερη θέση τους σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες παραγωγής και τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, το κόστος παραγωγής που αυξάνει συνεχώς. Σε αυτά προστέθηκαν και οι φυσικές καταστροφές -στην περιοχή της Θεσσαλίας το είδαμε χωρίς περιστροφές- αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου σε ένδειξη αλληλεγγύης άφησαν τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα να μπουν στην ΕΕ χωρίς δασμούς με αποτέλεσμα τη πτώση των τιμών των ευρωπαικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά το κόστος παραγωγής – η βενζίνη, τα μεταφορικά…- αυξήθηκε λόγω του πολέμου», εξήγησε ο ευρωβουλευτής.

Επίσης, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως οι αγρότες δεν εξεγείρονται εναντίον των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, ως σαν να μην αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή, όπως παρουσιάζεται από πολλά ΜΜΕ. «Οι αγρότες καταλαβαίνουν ότι οι καταστροφές που υφίστανται οι καλλιέργειες τους οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, αλλά δε θέλουν στο όνομα αυτής να τους επιβάλλονται μέτρα που ευνοούν μόνο τις μεγάλες μονάδες και τους μεγάλους παραγωγούς».

Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι περικυκλωμένο με συρματοπλέγματα για να εμποδίσουν τους αγρότες και τα τρακτέρ να πλησιάσουν, «δε παίρνουν ουσιαστικά μέτρα αλλά κάνουν κινήσεις μόνο για το θεαθήναι. Κόπτονται να στηρίξουμε το Ισραήλ ή να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία, αλλά δε λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων της Ευρώπης. Ζούμε μια κατάσταση που θυμίζει τις παλιές εποχές που οι ευγενείς λάμβαναν αποφάσεις για τον λαό χωρίς να τον λαμβάνουν υπόψη».

Το ότι η ΕΕ βαδίζει σε λάθος μονοπάτια φαίνεται όμως και από την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής. «Η Γερμανία μπήκε αμέσως στον πόλεμο σα να τη συνέφερε. Ταυτίστηκε με τις ΗΠΑ, που κοιτούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου, που είχαν κοστίσει δισεκατομμύρια, όπως δείχνουν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Αλλά η Γερμανία δεν αντέδρασε. Έτσι σήμερα η βιομηχανική της παραγωγή έχει υποστεί ζημιά, το κόστος ενέργειας είναι υψηλό και η οικονομία της μπαίνει σε ύφεση. Όταν κρυολογεί η Γερμανία, αρρωσταίνει η Ευρώπη, γιατί καλώς ή κακώς παραμένει η ατμομηχανή της ΕΕ».

«Οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν και με την ανικανότητα της γερμανικής ηγεσίας να χειριστεί τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοτικότητα της κυβέρνησης είναι χαμηλή και υπάρχουν συνεχείς τριβές μεταξύ των εταίρων», προσέθεσε.

Παράλληλα, «στη Γαλλία ο Μακρόν έχει ξοδέψει το πολιτικό του κεφάλαιο σε συγκρούσεις με το λαό του. Πρώτα με το συνταξιοδοτικό και μετά με το μεταναστευτικό, που έθιγε τους μετανάστες που ζουν στη Γαλλία. Κάνει μανούβρες στρεφόμενος προς τα δεξιά για να ανακόψει τάχα τη Λεπέν, αλλά από ότι φαίνεται την ενισχύει γιατί ο κόσμος πάντα προτιμά τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις», δήλωσε ακόμη ο Στέλιος Κούλογλου, τονίζοντας:

«Η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται στο ότι οι κοινωνικές διακρίσεις βαθαίνουν. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Έτσι έρχεται η ακροδεξιά και εκμεταλλεύεται την οργή λέγοντας ότι φταίνε οι μετανάστες, ενώ η ΕΕ έχει ανάγκη από εργατικά χέρια. Και φοβάμαι ότι θα αυξήσει τις δυνάμεις της η ακροδεξιά καθώς επειδή τα μέτρα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη προϋποθέτουν συγκρούσεις με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι ηγέτες τις ΕΕ δε τα παίρνουν. Αντιθέτως λαμβάνουν ημίμετρα στρέφονται προς την δεξιά μπας και ανακόψουν -ματαιοπονώντας- την ακροδεξιά, και εδώ και ένα χρόνο εξετάζουν μήπως συνεργαστούν μαζί τους στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Βλέπει κανείς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει η ΝΔ, να φλερτάρουν με τη Μελόνι, την πρωθυπουργό της Ιταλίας που ήταν πρώην θαυμάστρια του Μουσολίνι».

Ακούστε εδώ την συνέντευξη στο Ράδιο Ζυγός: https://on.soundcloud.com/eiYEv

Podcast / Κούλογλου: Γιατί εξεγείρονται οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη

Τις αιτίες που οι αγρότες προβαίνουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη καταλύοντας σήμερα το κέντρο των Βρυξελλών, ανέλυσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον Χρήστο Κοντό και στο Ράδιο Ζυγός των Τρικάλων.
Ποια είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα των ευρωπαίων αγροτών και γιατί οι κινητοποιήσεις τους δείχνουν ότι η ΕΕ βαδίζει σε λάθος μονοπάτια;
Ακούστε την ανάλυση: https://on.soundcloud.com/5TqWp

(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
360690-lephtodentra
Λεφτόδεντρα…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close