Στέλιος Κούλογλου / Ερώτηση στην Κομισιόν για τις αποκαλύψεις Frontex για το ναυάγιο της Πύλου

Permalink

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με θέμα τις αποκαλύψεις του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex για το ναυάγιο της Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τη Frontex, «η άμεση εστίαση των αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η βύθιση να προήλθε από την απόπειρα ρυμούλκησης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν ξεκίνησαν την επιχείρηση Έρευνας & Διάσωσης μόλις ενημερώθηκαν από τη Frontex αλλά όταν το πλοίο είχε ήδη ανατραπεί, ότι οι χειρισμοί έθεσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους επιβαίνοντες στο Adriana, ότι το σκάφος του Λιμενικού κατέγραψε τον επικίνδυνο κλυδωνισμό του πλοίου ενώ το δέσιμο των σχοινιών εγκυμονούσε κινδύνους καθώς και ότι οι πόροι που κινητοποιήθηκαν δεν ήταν επαρκείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ίδια συμπεράσματα είχαν προκύψει κι από τις δυο εκδηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει ο Στ. Κούλογλου σε Βρυξέλλες και Αθήνα για τα αίτια και τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου, με ειδικούς πραγματογνώμονες και αναλυτές, δικηγόρους αλλά και επιζώντες, που πλέον επιβεβαιώνονται πλήρως.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις μαρτυρίες που κατέθεσαν οι επιζώντες στις εκδηλώσεις του Στ. Κούλογλου

Δεδομένων τούτων, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει εάν θα ζητήσει εξηγήσεις και ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές και επίσης να σχολιάσει την καθυστέρηση στις έρευνες των δικαστικών αρχών και τον κίνδυνο συγκάλυψης.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

Η Frontex αποκαλύπτει για το ναυάγιο της Πύλου: Στόχος των ελληνικών αρχών δεν ήταν η διάσωση

Έγγραφο του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex που είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει πολύωρη αδράνεια του Ελληνικού Λιμενικού στην υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες στις 14-6-2023.

Όπως συμπεραίνει το έγγραφο «η άμεση εστίαση των αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η βύθιση να προήλθε από την απόπειρα ρυμούλκησης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν ξεκίνησαν την επιχείρηση Έρευνας & Διάσωσης μόλις ενημερώθηκαν από τη Frontex αλλά όταν το πλοίο είχε ήδη ανατραπεί, ότι οι χειρισμοί έθεσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους επιβαίνοντες στο Adriana, ότι το σκάφος του Λιμενικού κατέγραψε τον επικίνδυνο κλυδωνισμό του πλοίου ενώ το δέσιμο των σχοινιών εγκυμονούσε κινδύνους καθώς και ότι οι πόροι που κινητοποιήθηκαν δεν ήταν επαρκείς.

Αυτά ακριβώς ήταν τα συμπεράσματα δύο εκδηλώσεων που διοργάνωσα πρόσφατα σε Βρυξέλλες και Αθήνα για τα αίτια και τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου, με ειδικούς πραγματογνώμονες και αναλυτές, δικηγόρους αλλά και επιζώντες που αποκάλυψαν ότι το Λιμενικό τους εγκατέλειψε ενώ είχαν ήδη βυθιστεί.

Ερωτάται η Κομισιόν:

Θα ζητήσει εξηγήσεις και ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές;

Πως σχολιάζει την καθυστέρηση στις έρευνες των δικαστικών αρχών και τον κίνδυνο συγκάλυψης;


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
Κατά το δοκούν...
Κατά το δοκούν… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close