Στέλιος Κούλογλου / Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι πρόθυμοι φασίστες και η ΝΔ

Permalink

Η πρόεδρος της Κομισιόν και εκλεκτή φίλη του Κυριάκου Μητσοτάκη πέταξε το προσωπείο της κεντρώας. Μετά από μήνες φλερτ με την ακροδεξιά, πέρασε ανοιχτά σε πρόταση γάμου.

Στο προεκλογικό debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, κάθε άλλο παρά απέκλεισε τη συνεργασία με την ακροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα είναι η σύνθεση του Κοινοβουλίου και ποιος είναι σε ποια ομάδα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, που είναι υποψήφια για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ.

«Το Κοινοβούλιο είναι αυτό που δημιουργεί τις πλειοψηφίες», πρόσθεσε.

Στο ECR συμμετέχουν, μεταξύ πολλών άλλων ακροδεξιών φρούτων, το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, πρώην θαυμάστριας του Μουσσολίνι, το πολωνικό «Νόμος και Δικαιοσύνη» που παραβίασε συστηματικά το κράτος Δικαίου στη χώρα και είναι κατά των αμβλώσεων, ο διαβόητος πρωθυπουργός Όρμπαν από την Ουγγαρία, οι Ισπανοί νοσταλγοί του δικτάτορα Φράνκο (Vox) και δεν συμμαζεύεται.

Οι δύο ακροδεξιές ομάδες και ο «πρόθυμος φασίστας»

Στο χορό μπήκε αμέσως και η δεύτερη ακροδεξιά ευρω-ομάδα, «Ταυτότητα και Δημοκρατία»(ID), στην οποία πρωταγωνιστούν οι Γάλλοι της Μαρίν ΛεΠεν, η ιταλική Λίγκα του Σαλβίνι και το γερμανικό Afd με τις νεοναζιστικές καταβολές.

Οι δύο ακροδεξιές ομάδες είναι δηλαδή το ίδιο μαύρες. Βασικά διαφέρουν στο ποιος είναι ο αρχηγός αλλά και στη θέση απέναντι στη Ρωσία: η ΛεΠεν και οι σύμμαχοι της είναι (κρυπτο) φιλοπουτινικοί, ενώ Μελόνι και Σία είναι με το ΝΑΤΟ.

Στην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» συμμετέχει και ο Πετρ Μαχ, ηγέτης του τσεχικού ακροδεξιού συνασπισμού. Δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την Ούρσουλα για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) αλλά τής έβαλε όρους :μόνο εάν δεχτεί μια επαναληπτική ψηφοφορία για την Πράσινη Συμφωνία και το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι ακροδεξιοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση παρά στα μυαλά της Αριστεράς και ότι το – απαραδέκτο – Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που συμφωνήθηκε πρόσφατα, είναι κάτι σαν κομουνιστική συνωμοσία.

Η Ούρσουλα βγάζει την ακροδεξιά από την απομόνωση

Το θέμα είναι πάντως ότι, μέχρι τώρα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) μπορεί να ψήφιζε σε σειρά θεμάτων στο ευρωκοινοβούλιο μαζί με την ακροδεξιά, αλλά η τελευταία δεν συμμετείχε στις συμμαχίες για την ηγεσία της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εκλεγεί βασικά με τους ψήφους του ΕΛΚ, των Κεντρώων (Ομάδα Renew) και των Σοσιαλιστών.

Οι ακροδεξιοί ήταν κάτι σαν πολιτικά μιάσματα, αλλά το άνοιγμα της φον ντερ Λάιεν τους βγάζει από την πολιτική καραντίνα. «Η Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία»είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί», δήλωσε ο Πετρ Μαχ.

Οι Σοσιαλιστές, οι Κεντρώοι και οι Πράσινοι, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να εξασφαλίσει η φον ντερ Λάιεν την πλειοψηφία που χρειάζεται για να επανεκλεγεί, τόνισαν ότι δεν θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το ECR.

Κεντρώοι, Σοσιαλιστές, Πράσινοι: «Αποκλείεται»

«Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα σχηματίσουμε συνασπισμό με την ακροδεξιά! Αυτό σημαίνει επίσης: καμία συνεργασία ή συμμαχία με το ECR ή το ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσαν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία σύνδεση, καμία διαπραγμάτευση με το ECR», δήλωσε η πρόεδρος της κεντρώας ομάδας Renew Europe. «Αποκλείεται» πρόσθεσε η επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κάνει τα δικά της μαθηματικά. Το 2019 εκλέχθηκε μόλις με 9 ψήφους (383, χρειαζόταν 374). Οι Πράσινοι μπορεί αυτή τη φορά να την ψηφίσουν.

Αλλά η Αριστερά αποκλείεται, λόγω των σκανδάλων στα οποία η πρόεδρος φέρεται μπλεγμένη και την προκλητικά αδιαφανή πολιτική που ακολουθεί.

Αυτή τη φορά η συμμαχία με την ακροδεξιά ίσως τής είναι απαραίτητη, αλλά αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους βασικούς μέχρι τώρα συμμάχους της.

Και η Νέα Δημοκρατία;

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζήτησαν ήδη από όλα τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» να δεσμευτούν επισήμως ότι δεν θα συνεργαστούν με καμία από τις δύο ακροδεξιές ομάδες.

Η πρόκληση απευθύνεται προς το ΕΛΚ, που μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς στις γραμμές του υπάρχουν και αυθεντικοί κεντροδεξιοί που δεν θέλουν συναλλαγές με την ακροδεξιά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και τι θα κάνει η ΝΔ, στην περίπτωση που η «φίλη Ούρσουλα» κλείσει συμφωνία με το ακροδεξιό συνοθύλευμα. Να μία καλή ερώτηση προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
stelios-kouloglou
Στ. Κούλογλου: Η πορεία του ευρωπαϊκού Τιτανικού προς το μεγάλο παγόβουνο συνεχίζεται

Έναν «πολιτικό σεισμό» με πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και την Ελλάδα βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία...

Close