Κούλογλου: Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη

Permalink

Η πολιτική και κοινωνική κληρονομιά των ευρωπαϊκών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας, θα καθορίσουν το τοπίο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Flash FM Θεσσαλονίκης (Γ. Μαγκριώτης) και στα Παραπολιτικά FM (Δ. Τάκης, Χ. Κοραή), παρατηρώντας πως η ακροδεξιά θα βγει ενισχυμένη από την κάλπη.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής «θα δούμε πτώση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Κέντρου, των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς. Όλες σχεδόν οι δυνάμεις που διαμόρφωναν το δημοκρατικό τόξο, θα υποστούν ζημιά αφήνοντας πίσω τους το κακό πολιτικό κληροδότημα της ενισχυμένης ακροδεξιάς».

Την απάντηση στα αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς, όμως, τη δίνει «η κοινωνική κληρονομιά του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Έχουν βαθύνει οι κοινωνικές διαφορές εντός της ΕΕ. Οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι κάτι που επιταχύνθηκε πολύ με την πανδημία. Βγαίνουν από την πανδημία οι άνθρωποι και βλέπουν φοβερή ακρίβεια, πληθωρισμό, κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας, και την ίδια στιγμή οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Αυτό προκαλεί οργή και θυμό. Έρχεται μετά η ακροδεξιά και λέει ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες, που όμως είναι το όχημα καθώς τα προβλήματα είναι πολύ βαθύτερα. Για αυτά τα προβλήματα η ΕΕ δεν έχει κάνει πολλά πράγματα».

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, με πρώτη αυτή της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς, που ξεκίνησε σήμερα, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε ότι ο πολιτικός αυτός σχηματισμός «είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της Αριστεράς και έτσι όπως έχουν τα πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η σοβαρότητα αποκτά από μόνη της μια αξία. Ωστόσο, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι εύκολο να ξεκινά κανείς από το μηδέν, οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα και η Νέα Αριστερά πρέπει να επιταχύνει. Μάλιστα, επειδή το πολιτικό πεδίο είναι πολύ ρευστό, αν κάνει τις κατάλληλες κινήσεις και κατέβει με συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα μπορεί να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα».

Σχολιάζοντας τις φαινομενικά συμφιλιωτικές κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη με την Όλγα Γεροβασίλη, λίγα μόνο 24ωρα μετά τη σύγκρουση στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «δε γίνεται τη μια να διαφωνείτε -για λόγους που δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς- και να βγαίνουν τα μαχαίρια, αλλά μια μέρα μετά να είστε με αγκαλιές και δείπνα. Αυτά απωθούν τον κόσμο. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης ακολουθεί αυτή την τακτική. Είναι σαν την κόμπρα που σε ζαλίζει περιμένοντας να επιτεθεί την κατάλληλη στιγμή. Το έκανε με τον Φίλη, όταν τον κάλεσε με τιμές μεγάλες και μετά τον διέγραψε. Ομοίως και με την Αχτσιόγλου».

 

Όσον αφορά την παρέμβαση Τσίπρα, ο Στ. Κούλογλου την χαρακτήρισε «λάθος. Υποτίμησε και δε διάβασε σωστά το περιβάλλον του συνεδρίου, όπου πήγαν οι οπαδοί του Κασσελάκη, που φαίνεται ότι ανάμεσα στα ενεργά μέλη πλειοψηφούν».

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δε θα τελειώσει. «Ο Κασσελάκης είναι σκληρό καρύδι, δε νομίζω ότι θα τα βάλει εύκολα κάτω. Θα χάσει στις ευρωεκλογές, δε θα παραδεχθεί την ήττα του και θα παραπέμψει στις εθνικές εκλογές που θα είναι και η τελική φάση συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά πως θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις, ο ευρωβουλευτής εκτίμησε πως «σίγουρα θα υπάρξουν μεγάλοι εσωτερικοί τριγμοί και διασπάσεις και αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη σήμερα ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους μια ομάδα στελεχών, κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα τα οποία λένε ότι ήταν τοξικό το συνέδριο και λοιπά. Αυτό το συνέδριο ήταν μια τραγωδία, ένα θέαμα, μια υποκρισία – δηλαδή ρόλοι παιχτήκανε εκεί. Δεν γίνεται έτσι η πολιτική σε ένα κόμμα μάλιστα που έπρεπε κανονικά να ανασυγκροτείται για να αντιμετωπίσει την κρίση του και την πτώση του».

Τέλος, όσον αφορά την ΝΔ και τη χθεσινή νέα καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως αν και «την προηγούμενη φορά είχε κάνει σημαντική κινητοποίηση η ΝΔ, το καταδικαστικό ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου είχαν ψηφίσει και επτά ευρωβουλευτές του ΕΛΚ – όπου ανήκει η ΝΔ. Αυτή τη φορά, την έκθεση της Επιτροπής LIBE ψήφισαν περισσότεροι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι γίνονται πολύ δυσάρεστα πράγματα για τη Δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, τις παρακολουθήσεις…»

«Με την αλαζονική του συμπεριφορά ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα πυροβολεί τα πόδια του. Θα μπορούσε να είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα και να έκανε κινήσεις για να βελτιώσει την κατάσταση, όμως κρατά μια απορριπτική στάση για κάθε έναν που επισημαίνει κάποια προβλήματα ή κατατάσσει τη χώρα μας χαμηλά σε διεθνείς δείκτες, όπως έγινε με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου και προσέθεσε:

«Αυτό για την εικόνα της χώρας δεν είναι καθόλου συμφέρον. Με τη δε θρασεία τακτική του Δημητριάδη, που θεωρείται από όλους η πέτρα του σκανδάλου των υποκλοπών, να ξεκινά να κάνει καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs) ζητώντας εκατομμύρια από ΜΜΕ, όπως η ΕφΣυν, οι Reporters United και το Tvxs.gr, που απλώς ερευνούσαν το σκάνδαλο, η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Αυτές οι αγωγές θα καταπέσουν και επιπλέον ο Δημητριάδης θα βρεθεί στο σκαμνί γιατί αυτή την εβδομάδα επίσης ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το τελικό σχέδιο μιας νομοθεσίας για την προστασία των δημοσιογράφων από τέτοιου είδους αγωγές, που μάλιστα προβλέπει και την τιμωρία των όσων επιχειρούν με αυτές να φιμώσουν τα ΜΜΕ».

Διαβάστε περισσότερα για την οδηγία antiSLAPP.

Ακούστε εδώ την συνέντευξη στο Flash FM: https://on.soundcloud.com/HJP4R

Ακούστε εδώ την συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM: https://www.youtube.com/watch?v=XKPqvDXajPA


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
Μυρωδιά..
Μυρωδιά… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close