Κορυφαία φυσιογνωμία της ελληνικής αντίστασης κατά της Χούντας στις ΗΠΑ, ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε μιλήσει στον Στέλιο Κούλογλου για τον ελληνικό δάκτυλο του Watergate καθώς και τον ρόλο του Χένρι Κίσινγκερ στα σχέδια της απαγωγής και της δολοφονίας του. Διαβάστε το τρίτο μέρος της συνέντευξης:
—
Η δεύτερη προσπάθεια απαγωγής μου σχεδιαζόταν για το 1974. Τον Φεβρουάριο του 1974, ο νέος πρέσβης της Ελλάδος και ο τελευταίος πρέσβης της δικτατορίας, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Παναγιωτάκος, έφτασε στην Ουάσιγκτον.
Στα απομνημονεύματα που δημοσίευσε το 1979 αποκαλύπτει επί λέξει: «Όταν έφτασα στην Ουάσιγκτον βρήκα σχέδια, τα οποία είχαν σταλεί, τα οποία μου θύμιζαν μεθόδους της KGB για την απαγωγή του Δημητρακόπουλου». To σχέδιο ήταν να με απαγάγουν από την Ουάσιγκτον και με ένα υποβρύχιο να με μεταφέρουν στην Ελλάδα και να με παραδώσουν στη χούντα.
Επομένως έχουμε το θάνατο του Δημητρακόπουλου σε αθηναϊκή φυλακή των αρχείων του Κίσινγκερ και τα απομνημονεύματα του τελευταίου πρεσβευτή της χούντας Κωνσταντίνου Παναγιωτάκου.
Το θέμα Δημητρακόπουλου
Το 1975 η Επιτροπή Φρανκ Τζωρτζ, που έκανε τον έλεγχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, άρχισε να εξετάζει την υπόθεση Δημητρακόπουλου. Όπως αποκαλύπτει ο διάσημος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, στο βιβλίο του «Το Τίμημα της Εξουσίας», ο Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Φορντ εκείνη την εποχή, πήγε στον πρόεδρο της Επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας, τον Φρανκ Τζωρτζ, και του ζήτησε να σταματήσει τις ανακρίσεις για το θέμα Δημητρακόπουλου, γιατί αυτό «επρόκειτο να επηρεάσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη νέα δημοκρατική κυβέρνηση των Αθηνών».
Το πραξικόπημα στην Κύπρο και ο ρόλος του Κίσινγκερ
Την ίδια περίοδο, πρώτη εβδομάδα του ’74 είχα τις πρώτες πληροφορίες ότι ο Ιωαννίδης ετοιμάζει πραξικόπημα στην Κύπρο. Με ό,τι στοιχεία είχα, επισκέφθηκα τον πανίσχυρο πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τον αείμνηστο γερουσιαστή Ουίλλιαμ Φουλμπράιτ, τον ενημέρωσα και του είπα: «Σε παρακαλώ, γνωρίζω τη φιλία που έχεις με τον Χένρυ Κίσινγκερ. Να τον προειδοποιήσεις, διότι αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες. Πρέπει να σταματήσει αυτή η τυχοδιωκτική προσπάθεια του Ιωαννίδη».
Ο Φουλμπράιτ ενημέρωσε τον Κίσινγκερ και του ζήτησε να αντιδράσει. Ο Κίσινγκερ αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να επέμβει στις ελληνικές υποθέσεις. Είναι προφανές ότι ο Κίσινγκερ ψεύδεται, όταν έκτοτε υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία ένδειξη για το πραξικόπημα του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου.
Στις 17 Ιουλίου του ’74, μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου επισκέπτομαι πάλι τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερουσίας και του δίνω ένα μνημόνιο, στο οποίο λέω ότι αυτή την ύστατη ώρα υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Δεν ζήτησα από τον Φουλμπράιτ να καταπλεύσει ο 6ος αμερικανικός στόλος για να εμποδίσει τα τουρκικά πολεμικά, αλλά του είπα: «λόγω της φιλίας μου με το Μακάριο μπορώ να εξασφαλίσω πρόσκληση του Μακαρίου προς την αμερικάνικη κυβέρνηση για μια επίσκεψη καλής θέλησης μονάδων του 6ου αμερικανικού στόλου, να επισκεφθεί τα λιμάνια της Κύπρου». Ήμουν βέβαιος ότι τότε οι Τούρκοι στρατηγοί στην Άγκυρα δεν θα τολμούσαν να κάνουν επίθεση από το φόβο ότι θα σκοτωθούν Αμερικανοί αξιωματικοί ή ναύτες. Ο Κίσινγκερ αρνήθηκε πάλι να το κάνει.
Μετά όμως κατάφερα να κληθεί ο Μακάριος ως αρχηγός κράτους από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, και της Αμερικανικής Βουλής. Ο Κίσινγκερ δεν ήθελε, αλλά όταν είδε ότι οι πρόεδροι των εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας καλούν το Μακάριο ως αρχηγό κράτους, αναγκάστηκε κι αυτός να κάνει το ίδιο. Και η αναγνώριση του, ως αρχηγού κράτους, τον ενίσχυσε όταν πήγε να μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Κίσινγκερ δεν πλήρωσε κανένα τίμημα
Ο Νίξον παραιτήθηκε για το σκάνδαλο του Watergate, ήταν πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην αμερικανική ιστορία που υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Ο Άγκνιου τιμωρήθηκε, ο Μίτσελ, Υπουργός Δικαιοσύνης πήγε φυλακή, τρεις σύμβουλοι του Νίξον πήγαν φυλακή. Όλοι πλήρωσαν ένα τίμημα. Ο Κίσινγκερ δεν πλήρωσε κανένα τίμημα.
—
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης: Ηλίας Δημητρακόπουλος: Η απαγωγή μου με υποβρύχιο
Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης: Κίσινγκερ: Ο Δημητρακόπουλος πέθανε στις ελληνικές φυλακές.