Ευρωβουλευτές προτείνουν να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων σε ελληνικό νησί  

Επιχειρώντας να αναδείξουν το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για το προσφυγικό ζήτημα, ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές προτείνουν να πραγματοποιηθεί μια συμβολική έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου σε ένα από τα ελληνικά νησιά που πιέζονται ιδιαίτερα από τις προσφυγικές ροές.

Όπως σημειώνουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές κάτι τέτοιο θα ήταν μια «σημαντική πράξη στήριξης» και γι’ αυτό ζητούν με τη σειρά τους τη στήριξη των συναδέλφων τους. «Είναι πια φανερό, αγαπητέ συνάδελφε, ότι το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για την Ελλάδα ή την ηγεσία της Ευρώπης, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» προσθέτουν.

Ολόκληρη η επιστολή:

Είναι γνωστές σε όλους μας οι προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει η Ευρώπη όσον αφορά στο προσφυγικό. Είναι, επίσης, γνωστό ότι ο δυσανάλογος επιμερισμός των προκλήσεων αυτών βαραίνει κατά κύριο λόγο την Ελλάδα, ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Εμείς λοιπόν, οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή με τη συμπόρευση και των Κυπρίων συναδέλφων μας, αποφασίσαμε σε μια πρόσφατη συνάντησή μας στο Στρασβούργο να παραμερίσουμε τις όποιες πολιτικές μας διαφορές και να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, σας απευθύνουμε με συναδελφικά αισθήματα και εκτίμηση την παρούσα επιστολή ζητώντας τη συναντίληψη αλλά και τη συμβολή σας. Θεωρούμε ότι όλοι εμείς, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων πολιτών, έχουμε ιδιαίτερο χρέος να αναλάβουμε δράση και να χαράξουμε μια κοινή πορεία πλεύσης για την ταχύτερη και ασφαλέστερη επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει επιφυλάξεις και παρουσιάζει προβλήματα στην εφαρμογή της. Αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, που οδηγούν στην, επίσης, ελλιπή και αποσπασματική εφαρμογή κρίσιμων αποφάσεων. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ενταθεί, ανάλογα και με τις θεσμικές αρμοδιότητες που έχει καθένας μας, και η δική μας πίεση προς τις σωστές αυτές κατευθύνσεις.

Ένα άλλο θέμα, στο οποίο θεωρούμε απαραίτητη τη συμβολή σας, είναι η ηθική και εμπράγματη ενίσχυση των προσφύγων αλλά και του ελληνικού πληθυσμού, που εξαντλεί ήδη τις δικές του δυνατότητες φροντίδας. Αναμφισβήτητα θα έχετε δει δραματικές εικόνες από τη διαβίωση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, τα λιμάνια ή τα χερσαία σύνορα.

Ενώ όμως δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πραγματικότητα ξεπερνά συχνά αυτές τις εικόνες, υπάρχουν παράλληλα οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η συγκινητική αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων. Τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση αυτή επιδεινώνει τις ήδη δυσχερείς, λόγω της κρίσης, οικονομικές συνθήκες των κατοίκων.

Αυτήν την πραγματικότητα αλλά και την ελκυστική πάντοτε φύση των ελληνικών νησιών, σε καλούμε, αγαπητέ/ή συνάδελφε, να γνωρίσεις από κοντά. Έχομε την πεποίθηση ότι μια παρόμοια επίσκεψη, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από συναδέλφους στο πλαίσιο ειδικών αποστολών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συμβάλει αποφασιστικά στη σωστή σου ενημέρωση αλλά και στη μεταφορά μιας αυθεντικής και ανθρώπινης εμπειρίας στους πολίτες της δικής σου πατρίδας.

Αγαπητέ συνάδελφε,

Η κοινή παρουσία στη Μυτιλήνη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου αντανακλά ακριβώς αυτήν την ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών. Πέραν του ισχυρού συμβολισμού, αξίζει να σημειωθεί το μήνυμα που απέστειλε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζοντας το θαυμασμό του «για τον ελληνικό λαό που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες», ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να υψώνει τείχη, αλλά γέφυρες».

Είναι πια φανερό, αγαπητέ συνάδελφε, ότι το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για την Ελλάδα ή την ηγεσία της Ευρώπης, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Καλούμαστε, λοιπόν, να μην παραμένουμε θεατές σε ένα δράμα που πλήττει ανεπανόρθωτα τις ευρωπαϊκές αξίες και οξύνει τη μισαλλοδοξία στην Ευρώπη. Είναι ανάγκη να αφήσουμε στο περιθώριο πολιτικές αντιθέσεις και διαφορές, αν υπάρχουν, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα πολλά που μας ενώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, μια συμβολική αλλά και παράλληλα σημαντική πράξη στήριξης θα ήταν η σύγκλιση μιας έκτακτης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα από τα ελληνικά νησιά που έχουν πιεσθεί ιδιαίτερα από τις προσφυγικές ροές.

Σε αυτόν τον αγώνα, που δικαιώνει, πιστεύουμε, τις αξίες της Ευρώπης, αναμένομε τη συμπαράσταση, τις πρωτοβουλίες ή και τις προτάσεις σου.

Με συναδελφικά αισθήματα και εμπιστοσύνη, εκπροσωπώντας τους Έλληνες και Κυπρίους Ευρωβουλευτές που συνυπογράφουν αυτήν την επιστολή,

Με εκτίμηση,

Γιώργος Γραμματικάκης, Ευρωβουλευτής

Συνυπογράφουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές:

Νίκος Ανδρουλάκης,
Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ,
Θοδωρής Ζαγοράκης,
Εύα Καϊλή,
Μανώλης Κεφαλογιάννης,
Στέλιος Κούλογλου,
Κωνσταντίνα Κούνεβα,
Μιλτιάδης Κύρκος,
Γιώργος Κύρτσος,
Δημήτρης Παπαδημούλης,
Σοφία Σακοράφα,
Μαρία Σπυράκη,
Κώστας Χρυσογόνος

Τη συμπόρευσή τους δηλώνουν και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές:

Ελένη Θεοχάρους,
Κώστας Μαυρίδης,
Δημήτρης Παπαδάκης,
Τάκης Χατζηγεωργίου,
Λευτέρης Χριστοφόρου


(Visited 60 times, 1 visits today)

Read more:
Ιδεοληψίες...
Ιδεοληψίες… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close