Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην εκπομπή τού Παραπολιτικά FM «Σεμνά και ταπεινά» με τον Γιώργο Κακούση και τον Δημήτρη Πετρόπουλο ανέλυσε το θέμα της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, που επιδιώκεται από τη Μέρκελ, αλλά και τη φτώχεια που ανεβαίνει στη Γερμανία, καθώς το κράτος πρόνοιας σταδιακά υποχωρεί και μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες. Μίλησε επίσης για την εκδήλωση που οργανώνει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα τις ψεύτικες ειδήσεις, τα Fake News, και την επιρροή τους στον κόσμο. Μίλησε τέλος για τις επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη, που θα καθορίσουν το μέλλον της, και υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την παραμονή της στην Ευρωζώνη.
Για την ιδέα της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι αυτή είναι πολύ αγαπητή στη Μέρκελ. Αυτή θέλει να αξιοποιήσει την σημερινή πλεονεκτική θέση της γερμανικής οικονομίας, προκειμένου να επιβάλει το γερμανικό μοντέλο στις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες και, σε κάθε περίπτωση, στις χώρες της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει όμως και ένα σοκαριστικό χτεσινό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η φτώχεια ανεβαίνει στη Γερμανία: μέσα σ” ένα εξάμηνο κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα σε 330.000 άτομα και μέσα σ” ένα χρόνο δόθηκαν προειδοποιήσεις διακοπής του ηλεκτρικού σε 6.500.000. Δηλαδή στο εσωτερικό της Γερμανίας το κράτος πρόνοιας σταδιακά υποχωρεί και μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες, παρόλο που είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης και σκίζει στις εξαγωγές σε βάρος των υπόλοιπων εταίρων. Αυτό το μοντέλο προσπαθεί η Γερμανία να το προωθήσει και σε άλλες χώρες όπως π.χ. η Γαλλία, μια χώρα με πολύ ισχυρό κράτος πρόνοιας, καλύτερη κοινωνική προστασία, καλύτερες συντάξεις κ.τ.λ.
Οι υπόλοιπες χώρες παρόλα αυτά συμετείχαν στη συζήτηση για την Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων, γιατί αναγκάστηκαν και γιατί θέλουν να βρουν κάποιες ισορροπίες ανάμεσα στα ζητούμενα της Μέρκελ και σε αυτά που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν. Όπως κι ο Ολάντ, που ενώ δεν ήθελε να αλλάξει τον εργατικό νόμο, τελικά αναγκάστηκε να το κάνει, προκαλώντας τεράστιες κινητοποιήσεις στη Γαλλία στη διάρκεια της χρονιάς.
Ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι όλες οι χώρες θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση: έξω από αυτήν δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσει μια χώρα μόνη, και μάλιστα με προβλήματα, όπως αυτά της Ελλάδας. Πολλές χώρες που είναι ακόμα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακαλάνε να μπουν – ο κ. Κούλογλου είναι μάλιστα σε μια σχετική επιτροπή διαπραγματεύσεων με την Αλβανία στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρωζώνη είναι ένα δεύτερο επίπεδο. Η Ελλάδα καλό θα ήταν να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα, δηλαδή στην ταχύτητα της Ευρωζώνης. Στη δεύτερη ταχύτητα θα παραπεμφθούν οι χώρες που είτε βρίσκονται σε πολύ χαμηλό οικονομικό επίπεδο (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία), είτε έχουν πάρει πλέον αποστάσεις και από τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν συνεργάζονται με την ηγεσία (π.χ. Ουκρανία).
Παρόλα αυτά, η Ευρωζώνη έχει μεγάλες συστημικές αδυναμίες και, αν συνεχίσει έτσι, θα καταρρεύσει. Αν οι Γερμανοί δεν δεχτούν να υπάρξουν μηχανισμοί εξισορρόπησης των κερδών κι όχι να κερδίζουν μόνο αυτοί και κάποιες άλλες χώρες του Βορρά και να χάνει όλος ο Νότος, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει. Και όχι εξαιτίας της Ελλάδας, αλλά εξαιτίας της Ιταλίας και ενδεχομένως και της Γαλλίας. Αυτή η πολιτική της λιτότητας έχει δυναμώσει πάρα πολύ την ακροδεξιά και, αν στις εκλογές της Γαλλίας κερδίσει η Λεπέν, οδηγούμαστε σε κατάρρευση όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Επομένως όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου, πριν από τις δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία το Μάιο και στη Γερμανία το Σεπτέμβριο. Αυτές είναι που θα διαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές ταχύτητες. Πάντως αν δεν εκλεγεί η Λεπέν στη Γαλλία και ξαναβγεί η Μέρκελ στη Γερμανία, ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει αυτή η διαφοροποίηση και η Γερμανία να είναι επικεφαλής, ελέγχοντας πολύ πιο εύκολα τόσο την πρώτη θέση -την πρώτη ταχύτητα- όσο και τους επιβάτες της δεύτερης θέσης. Εμείς καλό θα είναι να είμαστε στην πρώτη θέση, παρά τα τρομερά προβλήματα και τις κοινωνικές ανισότητες.
O Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε τέλος στην εκδήλωση που οργανώνει σήμερα στο Eυρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σχετικά με τα Fake News, δηλαδή τις ψεύτικες ειδήσεις, που είναι πολύ της μόδας τελευταία. Λέγεται μάλιστα ότι βοήθησαν ακόμη και στην εκλογή του Τραμπ, καθώς αυτός και οι συνεργάτες του πρωταγωνίστησαν σε ψεύτικες ειδήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ως επάγγελμά τους τη δημιουργία ψεύτικων ειδήσεων και ένας τέτοιος είναι προσκεκλημένος στη σημερινή εκδήλωση από την Αμερική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ομάδα νεαρών στην πΓΔΜ έστησαν εκεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στην Αμερική, ένα δίκτυο ψεύτικων ειδήσεων, από το οποίο έβγαλαν πολλά χρήματα λόγω διαφημίσεων. Μάλιστα υπήρχε η φοβερή ψεύτικη είδηση ότι ο πάπας υποστήριζε τον Τραμπ, που είχε τεράστια επισκεψιμότητα από οπαδούς του Τραμπ.
Ολόκληρη η συνέντευξη: