Ερώτηση Κούλογλου προς την Κομισιόν για το δημογραφικό πρόβλημα στην ΕΕ

Permalink

Ερώτηση κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου προς την Κομισιόν για την αύξηση του δημογραφικού προβλήματος στην ΕΕ και τις συνέπειες που βαθμηδόν θα έχει στις νεότερες γενιές εργαζομένων και στο μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Επιτροπή ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για το ζήτημα και εάν θεωρεί ότι η είσοδος και η αφομοίωση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη τρόπο αντιμετώπισης του.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η ετήσια επισκόπηση «Απασχόληση και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη – 2017» [1] παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζει τις νέες γενιές να επωμίζονται ένα δυσανάλογο βάρος της κρίσης.

Οι νέες γενιές αντιμετωπίζουν συχνά μεγαλύτερες δυσκολίες να βρουν μια θέση εργασίας και απασχολούνται πιο συχνά σε επισφαλείς μορφές εργασίας. Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας να μειώνεται κατά 0,3% κάθε έτος έως το 2060. “Με έναν γενικά αμετάβλητο συνολικό πληθυσμό, αλλά με περισσότερους ηλικιωμένους και λιγότερους νέους σε όλα τα κράτη μέλη, θα είναι πιο δύσκολο να κατανείμει δίκαια το εισόδημα της κοινωνίας, δεδομένου ότι το εισόδημα της κοινωνίας εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού που το παράγει και την παραγωγικότητά του”, τονίζεται στην επισκόπηση.

Οι νέοι εργαζόμενοι και οι μελλοντικές γενιές καλούνται να επωμιστούν τη διπλή επιβάρυνση των δημογραφικών αλλαγών και της ανάγκης να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Οι κίνδυνοι από αυτή τη «δημογραφική βόμβα» της ΕΕ είναι τεράστιοι ενώ οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ανυπολόγιστες.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να ανατρέψει τις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής που συντελείται σε επίπεδο ΕΕ;

Δεν θεωρεί ότι η είσοδος των προσφύγων και μεταναστών που εμποδίζεται σήμερα, ιδιαίτερα από ορισμένα κράτη μέλη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;


(Visited 90 times, 1 visits today)

Read more:
311128-screen_shot_2020-02-18_at_5.28.44_m.m.
Κούλογλου για «Ελλάδα 2.0»: Κίνδυνος να γυρίσουμε σε εποχές σκανδάλων του πακέτου Ντελόρ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας στο Sputnik News τη σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ...

Close