Κούλογλου: Η τελική έκθεση της Επιτροπής για τα Panama Papers δεν τιμά την μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου

Permalink

Οι συστάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers προς την Ολομέλεια υπερψηφίστηκαν σήμερα, όμως σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, που είναι μέλος της Επιτροπής, «το αποτέλεσμα των εργασιών δεν τιμά την μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου», που δολοφονήθηκε.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχε συνεργαστεί με την Εξεταστική Επιτροπή, όμως μέχρι στιγμής που οι δολοφόνοι είναι άγνωστοι, «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η συγκεκριμένη έρευνα οδήγησε σε αυτό το γεγονός. Η δημοσιογράφος είχε κάνει σημαντικές αποκαλύψεις και για σκάνδαλα της Μάλτας».

Ο ευρωβουλευτής ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής την αποστολή μιας ομάδας που θα ερευνήσει σε συνεργασία με τις αρχές της Μάλτας τα αίτια αυτής της δολοφονίας.

«Το πόρισμα της Επιτροπής ως προσχέδιο ήταν πολύ θετικό. Όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συμμάχησε με τους Φιλελεύθερους και παρασύροντας ορισμένους Σοσιαλδημοκράτες άρχισαν όλοι μαζί να ροκανίζουν τις ριζοσπαστικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος», εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου συμπληρώνοντας ότι πλέον «έχουν περάσει οι θέσεις των τραπεζών και όχι εκείνες των ευρωπαίων πολιτών. Για παράδειγμα είχαμε ζητήσει να υπάρχουν κυρώσεις, όπως ανάκληση αδειών, σε περιπτώσεις που οι τράπεζες εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροαποφυγής. Αυτό δεν συμπεριελήφθη στις συστάσεις προς την Ολομέλεια. Επίσης οι κυρώσεις για μεσάζοντες όπως οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και οι δικηγόροι, που αποδεδειγμένα παίζουν σημαντικό ρόλο στην φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος παγκοσμίως, αναφέρονται πολύ γενικόλογα. Εκτός έμεινε και η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την διαφάνεια, αλλά και οι προβλέψεις για κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους νόμους της ΕΕ, όπως το Λουξεμβούργο που λειτουργούσε σαν φορολογικός παράδεισος».

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ακόμη πως στο τελικό κείμενο «τα συμφέροντα εμπόδισαν και την προστασία των whistleblowers. Στις συστάσεις που ψηφίστηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται μέτρα προστασίας τους. Δηλαδή, οι άνθρωποι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis που κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, ή άλλοι που μάχονται για την διαφάνεια, όπως η δημοσιογράφος της Μάλτας, παραμένουν ακάλυπτοι. Πρέπει να θυμόμαστε, όμως, ότι όταν τα συμφέροντα υπερέχουν της αλήθειας, η διαφθορά κερδίζει».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:


(Visited 209 times, 1 visits today)

Read more:
347820-11septemvri
Ουάσιγκτον, 11η του Σεπτέμβρη: πώς έμαθα ότι ο πλανήτης αλλάζει για πάντα

Την ημέρα της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία ήμουν δυστυχώς ή ευτυχώς στην Ουάσιγκτον. Δυστυχώς, γιατί μαζί με τους συνεργάτες...

Close