Συνέντευξη Στ. Κούλογλου: Το Μακεδονικό και η ιστορική ανευθυνότητα της ΝΔ. 

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και στους δημοσιογράφους Κατερίνα Δούκα και Γιώργο Πιέρρο, αναφέρθηκε στο θέμα των Σκοπίων, λέγοντας πως υπάρχει ευκαιρία να λυθεί το θέμα και η ΝΔ πρέπει να τηρήσει υπεύθυνη στάση αντί να κρύβεται πίσω από τον κ. Καμμένο. Αναφερόμενος στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, σχολίασε επίσης ότι δεδομένου του προσφυγικού ζητήματος είναι στο συμφέρον της χώρας μας να πέσει η ένταση με την Τουρκία.

Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να μην ενημερωθεί η αντιπολίτευση. Η διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες και τότε θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Η ΝΔ όμως θα πρέπει να σοβαρευτεί και όχι να δείχνει διαρκώς ιστορική ανευθυνότητα. Κληροδότησε στη χώρα ένα μεγάλο πρόβλημα, την οδήγησε στην μεγαλύτερη διπλωματική ήττα μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα κρύβεται πίσω από τον κ. Καμμένο για να μην πάρει ξεκάθαρη θέση.

Απ’ ό,τι μπορώ να αντιληφθώ, ο κ. Καμμένος επιχειρεί μια έξυπνη τακτική που, όπως και με το θέμα της ταυτότητας φύλου, ίσως “αδειάσει” τον Μητσοτάκη. Και τότε η ΝΔ έλεγε ότι δεν θα ψήφιζε, αν δεν ψήφιζε ο Καμένος. Τελικώς οι ΑΝΕΛ ψήφισαν το νομοσχέδιο και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε τι να κάνει.

Έχουμε μετατρέψει την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε κομματική δημοκρατία. Τα κόμματα αποφασίζουν και οι βουλευτές υπακούουν ενώ κάθε βουλευτής θα πρέπει να έχει την αυτονομία του και να ψηφίζει για το συμφέρον του τόπου. Στο ευρωκοινοβούλιο ψηφίζουμε και ενάντια στην απόφαση του κόμματός μας, αυτό είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Τώρα επιχειρείται  από την ΝΔ κάτι ακόμη χειρότερο. Να ψηφίζουν τα κόμματα με βάση όχι την δική τους θέση, αλλά με την στάση ενός κόμματος, των ΑΝΕΛ.

Το θέμα το διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, οι ξένοι δεν ασχολούνται διαρκώς με εμάς, δεν αφορά τη διεθνή κοινή γνώμη τι θα πει ο κ. Καμμένος. Τους ενδιαφέρει αν έχουμε διάθεση για λύση στο πρόβλημα και σε αυτό η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Βασικό ρόλο παίζει η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στα Σκόπια, που κατάλαβε ότι οι εξαλλοσύνες των προκατόχων της είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Τώρα έχουν και οικονομικό και πολιτικό συμφέρον να συμβιβαστούν. Είναι μια ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα τώρα, έχουμε χάσει πολλές διπλωματικές μάχες. Ήδη 135 χώρες αναφέρονται στη γείτονα χώρα ως “Μακεδονία” και όλα τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται έτσι σε αυτή.

Σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, ο κ. Κούλογλου επεσήμανε πως η προσφυγή δεν έγινε από την κυβέρνηση προς την Δικαιοσύνη αλλά προς το Συμβούλιο Ασύλου που αποφασίζει για το καθεστώς των προσφύγων. Η Δικαιοσύνη, o  Άρειος Πάγος, έχει αποφανθεί τελεσίδικα, δεν υπάρχει επομένως κανένα θέμα έκδοσης των 8 στη Τουρκία. Η κριτική συνεπώς της ΝΔ , ότι επιχειρείται δηλαδή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με την προσφυγή,  δείχνει πλήρη άγνοια των θεσμών και των διαδικασιών.


(Visited 138 times, 1 visits today)

Read more:
kouloglou1449486944
Κούλογλου: Η TISA υπονομεύει τα κοινωνικά θεμέλια της Ευρώπης

Κούλογλου: Η TISA υπονομεύει τα κοινωνικά θεμέλια της Ευρώπης Παρέμβαση Στέλιου Κούλογλου στην Ολομέλεια Στρασβούργου κατά της Συμφωνίας TISA Ο...

Close