Κούλογλου: Οι υστερίες για το Μακεδονικό στρώνουν τον δρόμο για μια εγκληματική ακροδεξιά

Permalink

«Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα στις 2 χώρες που να ακυρώνει τις τάσεις αλυτρωτισμού που υπάρχουν στη FYROM», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας για το μακεδονικό στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στην Ασπασία Βούζη. «Δεν είναι δική μας δουλειά να προσδιορίσουμε τη γλώσσα, την εθνότητα ή τη θρησκεία γειτόνων μας. Οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας είναι Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες, που έχουν τη δική τους γλώσσα, τα έθιμα τους κλπ. Υπάρχουν και συμπολίτες μας, Έλληνες πολίτες, που ζουν κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, που επίσης μιλούν αυτή τη γλώσσα, κάνουν τα πανηγύρια τους κλπ. Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του».

«Το Μακεδονικό το 1991-1993 ήταν το πρόσφορο έδαφος για να εμφανιστεί η ακροδεξιά και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η υστερία που βλέπουμε και τώρα θα αποτελέσει το έδαφος για την εμφάνιση μιας εγκληματικής ακροδεξιάς – κάτι που είχε υποχωρήσει μετά τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Θα ανοίξει τον δρόμο επίσης για την εμφάνιση ενός νέου ακροδεξιού κόμματος, παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να πάει ο ίδιος προς την ακροδεξιά για να το αποτρέψει», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις απειλές που δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο Στέλιος Κούλογλου ανέλυσε τους τρεις σημαντικούς λόγους που επιβάλλουν να δοθεί τώρα λύση στο Μακεδονικό. «Πρώτον τα Βαλκάνια είναι σε αναταραχή και χρειάζονται σταθερότητα. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες και δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης στην Τουρκία, είναι απαραίτητο να υπάρξει σταθερότητα.

Δεύτερον, αυτή την στιγμή υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην ΠΔΓΜ, που θέλει να δώσει λύση. Να τραβήξει μια γραμμή με το παρελθόν και με τα περί Μεγάλου Αλεξάνδρου, αγαλμάτων και άλλων εθνικιστικών γελοιοτήτων. Η συμβολική κίνηση που έκανε να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και της εθνικής οδού, είναι πολύ σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση.

Τρίτον, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό θα το πετύχει αφενός βγαίνοντας από τα μνημόνια, αφετέρου λύνοντας προβλήματα που στο παρελθόν μας γελοιοποίησαν και μας οδήγησαν σε διπλωματικές ήττες. Πρέπει να σταματήσουμε να αγνοούμε ότι στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ζουν και άλλοι πληθυσμοί. Για τον λόγο αυτόν εξάλλου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την γειτονική χώρα με το όνομα ‘Μακεδονία’».

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως η κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση «είναι να υπάρξει μια συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, που θα προβλέπει πως καμία πλευρά δεν έχει βλέψεις στο έδαφος της άλλης. Θέλουμε και μας συμφέρει να ζήσουμε ειρηνικά. Δεν μας συμφέρουν και άλλοι πρόσφυγες στα βόρεια σύνορά μας. Δεν μας συμφέρει μια Μεγάλη Αλβανία, μια Μεγάλη Βουλγαρία ή μια Μεγάλη Σερβία. Μας συμφέρει αντιθέτως μια σταθερή χώρα βόρειά μας. Και θα γίνει σταθερή όταν λυθεί το πρόβλημα και μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ευρώπη λύνουν τα προβλήματά τους με αμοιβαίες συμφωνίες και σε πνεύμα φιλίας και συνεργασίας. Εμείς μένουμε Ευρώπη ή μένουμε Βαλκάνια; Όλα τα άλλα είναι για να κάνουμε αντιπολίτευση και για να παριστάνουμε τους μακεδονομάχους».

«Πιστεύω ότι ο κόσμος που θα πάει στο συλλαλητήριο είναι πατριώτες αλλά δεν έχουν καλή πληροφόρηση, καθώς φοβούνται πως μας απειλεί μια χώρα που δεν έχει σοβαρό στρατό. Αντιθέτως, οι οργανωτές αυτού του συλλαλητηρίου το κάνουν για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και τίποτα περισσότερο», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, αναφορικά με τη δήλωση του Ζαν Λυκ Μελανσόν, που ζήτησε να διαγραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως «μετά την αποτυχία του να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας έχει υιοθετήσει εθνικιστικές απόψεις ενώ το κόμμα του δεν πάει καθόλου καλά στο εσωτερικό της Γαλλίας. Σχεδόν καταποντίστηκε στις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν τη προηγούμενη Κυριακή.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απομακρυνθεί από τον χώρο της Αριστεράς. Απεναντίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρούμε να διαμορφώσουμε συμμαχίες με δυνάμεις των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων, ώστε να ανατρέψουμε το κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ, με τις δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις που επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας. Η ακροδεξιά ανεβαίνει. Πρέπει σε αυτό το πλαίσιο να δημιουργήσουμε συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν μια πιο δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη. Ο Μελανσόν με τις δηλώσεις του διασπά αυτό το μέτωπο που πάει να δημιουργηθεί».


(Visited 583 times, 1 visits today)

Read more:
34581914584_62b5fac8f7_z
«Η Ελλάδα στο πιάτο!»: Συνέντευξη Τύπου πριν την αποψινή εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο

Συνέντευξη Τύπου για τη βραδιά γευσιγνωσίας «Η Ελλάδα στο πιάτο!»,  που διοργανώνει απόψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής...

Close