Κούλογλου: Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα μπορούσε να φέρει ιλιγγιώδη έσοδα

Permalink

«Η διαφθορά είναι μια από τις κύριες αιτίες των μεγάλων κοινωνικών διακρίσεων και της φτώχειας. Τα χρήματα τα οποία θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε καταπολεμώντας τη διαφθορά είναι ιλιγγιώδη», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή Κάρτα Μέλους.

Στο πλαίσιο αυτό, η προστασία όσων μάχονται για την προστασία της αλήθειας και για την πάταξη της διαφθοράς, όπως σημαντικοί ερευνητές δημοσιογράφοι, που δολοφονήθηκαν, όπως η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ή ο Σλοβάκος Γιαν Κούτσιακ, θα πρέπει να προστατεύονται.

Στην Μάλτα αυτή την στιγμή ένα κομμάτι της κοινωνίας «λατρεύει την Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, και ένα άλλο την μισεί. Αυτοί οι δεύτεροι ήταν εκείνοι που δέχονταν την κριτική και τις επιπτώσεις από τις αποκαλύψεις της», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας για τα όσα διαπίστωσε από το ταξίδι του στην Βαλέτα όπου έγιναν εκδηλώσεις στην μνήμη της δολοφονημένης δημοσιογράφου.

«Μένει να βρεθεί ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι η ομάδα δημοσιογράφων Daphne Project αποκάλυψε ότι κάποιες εβδομάδες μετά τη δολοφονία, οι αρχές συνέλαβαν τρεις ανθρώπους του υποκόσμου για τη δολοφονία, οι οποίοι είναι κατωτάτου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου και δεν είχαν από μόνοι τους κανένα λόγο να δολοφονήσουν την Γκαλίθια. Επίσης, οι δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, τον οποίο ερευνούσε η Ντάφνι-Καρουάνα Γκαλίτσια, είχε συνατηθεί με έναν από τους τρεις δολοφόνους και πριν τη δολοφονία και μετά τη δολοφονία.

«Το ερώτημα που έθεσα και στην Μάλτα, ήταν τί ακριβώς έκανε ο υπουργός Οικονομικών με το δολοφόνο; Μιλάγανε για τον καιρό; Μιλάγανε για κορίτσια; Μιλάγανε για το ποδόσφαιρο; Τί ακριβώς έκανε; Και για αυτό ακόμα δεν έχει δώσει απάντηση η κυβέρνηση της Μάλτας κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα ζητούσε εξηγήσεις από τον υπουργό του», είπε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του από διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν διαμορφώσει μια ομάδα που συνεχώς παρεμβαίνει και ζητά από την Κομισιόν να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Μάλτας ώστε να γίνει μια δημόσια έρευνα και να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη.

Τα πράγματα για τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη, όμως, είναι πλέον επικίνδυνα. «Από όλες τις δολοφονίες που είδαμε αυτόν τον χρόνο, μάθαμε ότι στις χώρες τις ΕΕ, να δολοφονήσεις έναν δημοσιογράφο κοστίζει 70.000 ευρώ. Στην περίπτωση της Βικτώριας Μαρίνοβα, της Βουλγάρας δημοσιογράφου, ήταν η μόνη που δεν ερευνούσε η ίδια, αλλά είχε ξεκινήσει μια τηλεοπτική εκπομπή με θέματα συσχετιζόμενα με τη διαφθορά. Στα πλαίσια αυτά κάλεσε δύο δημοσιογράφους, έναν Ρουμάνο και έναν Βούλγαρο πράγματι, για να πουν τί συμβαίνει με μια υπόθεση η οποία σχετίζεται με κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως και στην περίπτωση της Σλοβακίας με τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου επισημαίνοντας ότι ο Ρουμάνος και ο Βούλγαρος είχαν βρει και ντοκουμέντα τα οποία προσπαθούσε η τοπική μαφία να τα καταστρέψει και η αστυνομία τους συνέλαβε και τους κράτησε για αρκετές ώρες. Κανονικά έπρεπε να συλλάβει τους καταστροφείς.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε, δε, ότι για το φετινό βραβείο προς Δημοσιογράφους και Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θεσπίστηκε πέρυσι με δική του πρωτοβουλία, γίνονται ήδη σκέψεις για τον Βούλγαρο και το Ρουμάνο δημοσιογράφο και κάποιους άλλους πολύ θαρραλεόυς ανεξάρτητους Βούλγαρους δημοσιογράφους που μέσα σε δύσκολες συνθήκες και τη μαφία να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην κοινωνική και πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας, προσπαθούν να βγάλουν άκρη και να πουν την αλήθεια.

Γίνεται, όμως, πια σαφές, ότι υπάρχουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά. «Εάν κάποιοι Ρώσοι πράκτορες υποπτευόμαστε ότι μπορεί να δηλητηρίασαν έναν άλλον πρώην πράκτορα, ζητούνται κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Στην περίπτωση Κασόγκι, που έχουμε ενόχων που οι ίδιοι παραδέχονται την δολοφονία, δε συζητάμε κυρώσεις και πολύ περισσότερο δεν εξετάζουμε να γίνει εμπάργκο στο εμπόριο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Γιατί δυστυχώς στην εποχή που ζούμε το χρήμα είναι υπεράνω όλων. Την ίδια μέρα που στο Στρασβούργο συζητούσαμε για τον Κασόγκι, στη Μαδρίτη ψηφίζανε υπέρ της συνέχισης της πώλησης  των όπλων στη Σαουδική Αραβία, και στο Ριάντ ξεκινούσε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ το οποίο είχε οργανώσει ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της δολοφονίας του δημοσιογράφου. Από αυτό το φόρουμ ορισμένες μεγάλες εταιρείες αποσύρθηκαν. Άλλες όμως πήγαν: από τη γαλλική Total και ρωσικά funds, μέχρι τη Halliburton, την εταιρεία που μεγαλομέτοχος ήταν ο Dick Cheney, ο αντιπρόεδρος του Bush.

Ξαφνικά λοιπόν εμφανίστηκε και ο πρίγκηπας και ποιά ήταν η αντίδραση; Σηκωθήκανε και τον χειροκρότησαν. Έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής ο πρίγκηπας ο οποίος δολοφόνησε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έναν άνθρωπο επειδή απλώς έγραφε άρθρα εναντίον του, ύστερα τον τεμάχισε, τον εξαφάνισε και τώρα κάνει την πάπια και θεωρεί ότι μας δουλεύει. Ήταν ένα σήμα που δόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, ότι όποιος αντιδράσει θα τον αποκεφαλίσουμε».


(Visited 81 times, 1 visits today)

Read more:
379681-e_adae_kai_oi_..._adaeis
Η ΑΔΑΕ και οι … αδαείς

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close