Εκδήλωση για την υπεράσπιση της ειρήνης στην Κολομβία και κατά των δολοφονιών στη χώρα

Permalink

Η «υπεράσπιση της ειρήνης και της ζωής στην Κολομβία », είναι το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργανώνει σήμερα, 13 Νοεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μαζί με την ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα (Βέλγιο, Σοσιαλιστές) και τη βελγική οργάνωση για την ειρήνη στην Κολομβία (Defendamos La Paz Colombie).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στη χώρα – των πρώτων τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το 2016 μεταξύ της κυβέρνησης και της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών FARC. Οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στην Κολομβία οδήγησαν σε μια απότομη συρρίκνωση του κυβερνητικού κόμματος Centro Democrático που ανοιχτά αντιτίθεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες.

Καλεσμένοι ομιλητές στη σημερινή εκδήλωση θα είναι η διαπραγματευτής της ειρηνευτικής συμφωνίας από το κόμμα των άλλοτε ανταρτών, FARC, Βικτόρια Σαντίνο Σενατόρ, ο πρώην υπουργός εσωτερικών της Κολομβίας, Χουάν Φερνάντο Κρίστο και ο Γερουσιαστής του δημοκρατικού κόμματος, Ίβαν Σεπέντα Κάστρο.

Σημειώνεται ότι η 15η Νοεμβρίου είναι η ημέρα παγκόσμιας κινητοποίησης για την ειρήνη και τη ζωή στην Κολομβία με αιτήματα την αποτελεσματική εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, τον τερματισμό των δολοφονιών ηγετών των τοπικών κοινωνιών (Ινδιάνων) και πρώην ανταρτών που έχουν παραδώσει τα όπλα, καθώς και τον τερματισμό της ατιμωρισίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  (Fédération internationale pour les droits humains, FIDH), καταγράφονται περισσότερες από 700 δολοφονίες ηγετών κοινοτήτων, μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια εκ των οποίων τουλάχιστον 140 γκεριγέρος (πρώην μαχητές) και 35 συγγενών τους. Η FIDH έχει ζητήσει από το κολομβιανό Κράτος να τηρήσει απόλυτα την συμφωνία ειρήνης, καθώς, όπως κρίνει, η ειρηνευτική διαδικασία διατρέχει κίνδυνο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, ώρα 19 :00 στην αίθουσα 1G2


(Visited 34 times, 1 visits today)

Read more:
367422-e_nea_diakhoristike_gramme
Η νέα διαχωριστική γραμμή…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close