Κούλογλου: Για την Ευρώπη είναι η τρίτη και φαρμακερή κρίση

Permalink

“Στην πολύ κρίσιμη αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εάν οι χώρες του Βορρά, και ιδίως η Γερμανία, ακολουθήσουν την ίδια εγωιστική στάση και δεν βρεθεί μια καλή συμφωνία, η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες. Η ΕΕ απέτυχε στην διαχείριση δυο μεγάλων κρίσεων: Την οικονομική το 2009 και την προσφυγική το 2015. Τώρα έχουμε μια τρίτη κρίση. Εάν και αυτή την φορά αποτύχει θα είναι η τρίτη και φαρμακερή», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Βήμα TV των Ιωαννίνων και τον Παναγιώτη Μπούρχα.

Όπως έγινε και στις δύο προηγούμενες κρίσεις, μια ενδεχόμενη αποτυχία θα ρίξει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς, που έχει πάντα έτοιμη την αντιευρωπαϊκή ρητορική της λέγοντας ότι δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ και ότι πρέπει να γυρίσουμε στα εθνικά σύνορα..

..Ωστόσο, έχω πληροφορίες από Γερμανούς ευρωβουλευτές και της Αριστεράς και της αριστερής πτέρυγας των σοσιαλδημοκρατών ότι πιέζουν προς την κατεύθυνση ενός είδους ομολόγων- που μπορεί να μην ονομαστούν έτσι για λόγους εσωτερικής πολιτικής στη Γερμανία- αλλά θα είναι στην πράξη. Γνωρίζουν ότι εάν καταρρεύσει η ευρωζώνη η μεγάλη χαμένη θα είναι Γερμανία. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός για υποστήριξη των χωρών του Νότου που έχουν πληγεί – όπως και εμείς θα πληγούμε από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Γιατί τα μέτρα που έχει λάβει η δική μας κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο είναι κατώτερα των περιστάσεων. Από τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους μιας ταβέρνας ή ένα μικρού καφέ που έχει κλείσει μέχρι νέους οδοντίατρους και δικηγόρους, όλοι βρίσκονται σε δραματική κατάσταση λόγω της κρίσης της πανδημίας”.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου έχει προτείνει “την θέσπιση ενός κατώτατου εισοδήματος, ενός κοινωνικού επιδόματος, προς τους έχοντες ανάγκη, όπως στην Ισπανία. Όσα χρήματα δίνεις στην οικονομία τόσα παίρνεις πίσω, από την κατανάλωση, τους φόρους…. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η Ισπανία έδωσε 200 δισ ευρώ στην οικονομία της, δηλαδή το 25% του ΑΕΠ της. Αναλογικά εμείς θα έπρεπε να είχαμε δώσει 40 δισ ευρώ. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους, κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν να αξιοποιήσουν την πανδημία και κάνουν σχέδια μείωσης μισθών και επαναφοράς υποκατώτατου μισθού. Επίσης υπάρχουν παραινέσεις στελεχών της οικονομικής ολιγαρχίας για μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο”.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο σκανδαλώδες πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες: “Ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων για την πανδημία. Πρέπει να τον σεβαστούμε. Δεν γίνεται να τον εξευτελίζουμε με προγράμματα ψευτο-εκπαίδευσης, κακο-οργανωμένα και παιδαριώδη. Δεν υπήρχε κανείς λόγος να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Όταν ξεκίνησε η κρίση, η Κομισιόν έβγαλε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας μέσω επενδύσεων, που δίνει τη δυνατότητα τα ΕΣΠΑ να χρηματοδοτούν κατευθείαν επαγγελματικές κατηγορίες. Δεν χρειάζονταν οι μεσάζοντες, που κάνοντας google translate, πήραν πάνω από 30 εκατ ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάνε στους επιστήμονες και να πάρουν 800 ευρώ ο καθένας, αντί για 600 ευρώ με την μορφή voucher, χωρίς να εξευτελιστούν”.


(Visited 36 times, 1 visits today)

Read more:
347869-duo_kedeies_kai_mia_deth..
Δύο κηδείες και μια ΔΕΘ…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close