Κούλογλου: Πρώτα συμπεράσματα από τις αμερικανικές εκλογές

Permalink

Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα από τις αμερικανικές εκλογές, ανέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στον Απόστολο Λυκεσά.

“Η αμερικανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη. Ο Τράμπ έκανε ότι μπορούσε για να την διχάσει ακόμη περισσότερο και να φανατίσει το κοινό του. Δημιούργησε μια εικονική πραγματικότητα γύρω από την οποία κινούνται οι υποστηρικτές του για την πανδημία, την οικονομία κλπ. Όπως είχε πει ότι ‘θα με αγαπούν ακόμη και αν σκοτώσω κάποιον στο κέντρο της Νέας Υόρκης’. Και πράγματι παρά τον τρόπο συμπεριφοράς του, τις συζυγικές απιστίες που θα έκαναν κακό σε άλλους υποψήφιους, υπάρχει ένα σημαντικό μέρος των πολιτών που τον ακολουθεί πιστά. Ο Τράμπ απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας αλλά ούτε αυτό φαίνεται να έχει επηρεάσει τους πολίτες. Οι περισσότεροι σύμφωνα με τις έρευνες προκρίνουν την οικονομία ως σημαντικότερο παράγοντα για την ψήφο τους. Φαίνεται ότι ο Τράμπ έχει μεγαλύτερη αντοχή από ότι έλεγαν οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές”, δήλωσε.

Ακόμη, “η επιλογή Μπάιντεν αποτελεί σοβαρό λάθος των Δημοκρατικών. Επιλέγοντας έναν άνθρωπο 77 ετών που είναι μέρος του βαθέως συστήματος διαφθοράς στις ΗΠΑ δείχνει πόσο μικρά περιθώρια έχουν για επιλογή προσώπων. Ίσως να οδηγηθούν σε ήττα, που θα είναι καταστροφική για τους Δημοκρατικούς”.

Για τις εξελίξεις στην καταμέτρηση των ψήφων, ο Στ. Κούλογλου εκτίμησε ότι το κλίμα θα οξυνθεί καθώς ο Τράμπ ήδη δήλωσε ότι “επιχειρούν να του κλέψουν την νίκη”. “Πάμε σε ένα ντέρμπι, που μπορεί να κρατήσει ακόμη και μέρες. Λόγω της πανδημίας η επιστολική ψήφος ήταν αυξημένη. Από αυτές μπορεί να εξαρτηθεί και το τελικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχη περίπτωση είχαμε το 2000 με την κόντρα Μπους και Γκόρ, που κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο που αποφάσισε ποιος είναι Πρόεδρος. Ο Τράμπ θα ήθελε σε περίπτωση ντέρμπι να πάει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και ίσως το επιδιώξει. Τώρα ο Τράμπ έχει κερδίσει την Φλόριντα και αυτή τον κρατάει μέσα στο παιχνίδι”.

Εάν, όμως, ο Τράμπ τελικά κερδίσει τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο ανέλυσε ο ευρωβουλευτής. “Ο Τράμπ έχει κάνει ζημιά στις διεθνείς σχέσεις. Έχει μπει σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, αποσύρθηκε από την συμφωνία για το κλίμα, αθετεί άλλες διεθνείς συμφωνίες, είναι φιλικός προς τον Ερντογάν, και άλλους αυταρχικούς ηγέτες. Η νίκη του θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, καθώς τον υποστηρίζουν τα πιο συντηρητικά και ακροδεξιά καθεστώτα στην Ευρώπη, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Έχει κάνει, επίσης, κακό και στους αμερικανικούς θεσμούς. Έχει πολιτικοποιήσει στο έπακρο το ανώτατο δικαστήριο και έτσι έχει κλονίσει την πίστη των Αμερικανών στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Κατήργησε μια σειρά από εισαγγελείς που ερευνούσαν σκάνδαλα – αυτό θυμίζει και την δική μας περίπτωση με την κα Τουλουπάκη – καταφέρεται συνεχώς εναντίον των ΜΜΕ, που μπήκαν με τη σειρά τους στην διαμάχη παίρνοντας το μέρος του Μπάιντεν και απώλεσαν μέρος της αξιοπιστίας τους”.

 

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/914-04112020a


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
Μέχρι τέλους μπανανία..
Μέχρι τέλους μπανανία… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close