Πολίτες, πλακώστε τους στις μηνύσεις. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Στην Ισπανία, όσοι πολίτες θεωρούν ότι έχασαν δικούς τους στη πανδημία εξ αιτίας λαθών ή παραλείψεων των αρχών, έχουν ξεκινήσει αγωγές και μηνύσεις. Πολλές από αυτές αφορούν το γεγονός ότι τα νοσοκομεία «κορονοβαϊροποιήθηκαν» και δεν ασχολήθηκαν με άλλες σοβαρές ασθένειες. Μια οργάνωση εθελοντών που βοηθάει ασθενείς ή τους συγγενείς τους να προχωρήσουν δικαστικά, ανέφερε στους New York Times, ότι το τελευταίο καιρό έχει χειριστεί καμιά πενηνταριά υποθέσεις.

Στην Ελλάδα σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται επιλογή για το ποιοι ασθενείς θα μπουν σε ΜΕΘ και ποιοι όχι. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από covid, πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Είναι οι 500+ « αγνοούμενοι » για τους οποίους είχα γράψει πριν μια εβδομάδα, τώρα είναι πολλοί περισσότεροι.

Ο αρθρογράφος του Tvxs Παναγιώτης Τζανετής,  πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ,  λέει ότι «σαφώς γίνεται διαλογή μεταξύ ασθενών στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σήμερα», εκφράζοντας φόβους, για «αδιαφάνεια στην διαλογή». Ρουσφέτια εννοεί δηλαδή, και εκεί. Η βουλευτής Δώρα Αυγέρη ζήτησε χθες έγγραφα από τον κ. Κικίλια ρωτώντας: Γίνονται επιλογές ασθενών στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης;

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους γιατί ο ΕΟΔΥ τους συνέστησε να «μείνουν σπίτι» όπως έγινε με τη νεαρή, άτυχη γυναίκα από την Καστοριά, ένα από τα πρώτα θύματα στην Ελλάδα. Αλλά τώρα δεν στέκει το επιχείρημα ότι τον Μάρτιο, τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο δεν ήταν προετοιμασμένα και ο ιός αιφνιδίασε. Από τότε, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας είχαν όλο το χρόνο να προετοιμαστούν.

Ενώ άνοιγαν τον τουρισμό χωρίς υγειονομικό σχέδιο, δεν έκαναν τίποτα για τη θωράκιση του συστήματος που σίγουρα θα δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Κορόιδευαν με τον υποτιθέμενο διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ το σύστημα φρακάρισε πριν κορυφωθεί το δεύτερο κύμα. Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο λάδι, τάιζαν τα ΜΜΕ με εκατομμύρια αλλά ούτε προσλήψεις έκαναν ούτε πραγματικές ΜΕΘ εξόπλιζαν. Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Στέλιος Πέτσας δήλωνε ότι «εάν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια»!

«Είμαστε γεμάτοι, μεταφέρουμε ασθενείς σε ΜΕΘ άλλων περιοχών», λένε τώρα στο Tvxs υγειονομικοί στη Λάρισα, όπου ο ίδιος ο νεοδημοκράτης περιφερειάρχης κατήγγειλε την απραξία και τη διαφθορά της τοπικής, νεοδημοκρατικής αρχής. Και ποιος να τους περιθάλψει εκεί που θα πάνε, όσοι χωρέσουν., όταν δεν έχουν προσλάβει ειδικευμένο προσωπικό και ενταντικολόγους;  Tους βαρέως πάσχοντες από covid ασθενείς, « καλέστηκαν να περιθάλπουν αναισθησιολόγοι και ανειδίκευτο προσωπικό. Οι αναισθησιολόγοι βέβαια είναι άριστοι αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τον μηχανικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος σε βαρέως πάσχοντες στις μονάδες» , είπαν στο tvxs από το νοσοκομείο  Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, σαν καραμπόλα εγκληματικής αμέλειας, έχουν βρεθεί οφθαλμίατροι και μικροβιολόγοι να περιθάλπουν ασθενείς. Θερίζει ο κοροναϊός στα δημοσία νοσοκομεία, 700 υγειονομικοί έχουν προσβληθεί στη Θεσσαλονίκη, 300 στη Θεσσαλία.  Και έχεις και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να ζητάει υψηλές αποδοχές για τους ιδιώτες ιατρούς που θα δεχθούν να βοηθήσουν, για να μπορέσουν «οι χήρες και τα ορφανά να ζήσουν αξιοπρεπώς». Λες και οι γιατροί του ΕΣΥ που σκίζονται με λιγότερα χρήματα, είναι απάντρευτοι(ες) και στείροι(ες). Ο νεοδημοκράτης κ. Εξαδάκτυλος το δήλωσε, αλλά όλοι τέτοιοι είναι.

Τώρα τρέχουν και δεν φθάνουν στη Θεσσαλονίκη, απειλώντας με επίταξη τις ιδιωτικές κλινικές, που τόσο αδικαιολόγητα είχαν εξαιρέσει από την υποδοχή κρουσμάτων covid,  όσο αναιτιολόγητα είχαν διπλασιάσει τα ημερήσια νοσήλια (από  800 σε 1600 ευρώ)/. Αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης χωρίς καν διασωλήνωση, για να μην απαθανατίσουν το φονικό οι κάμερες. Θα μείνουν οι συγγενείς τους άπραγοι, να κοιτούν τους άκλαυτους νεκρούς;


(Visited 945 times, 1 visits today)

Read more:
382711-skitso
Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μυωσή»

Η«κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου, που...

Close