O Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, δίνοντας τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο των ΗΠΑ, στον οποίο ηττήθηκαν. Η εισβολή στην πολύπαθη χώρα έγινε για την απομάκρυνση των Ταλιμπάν και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αμέσως μετά την 11η του Σεπτέμβρη του 2001.
Οι Ταλιμπάν έχουν επιστρέψει και μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων είναι πιθανό να ανατρέψουν την ασταθή, φιλοδυτική κυβέρνηση στην Καμπούλ. Το 2001, η εύκολη επικράτηση της πανίσχυρης αμερικανικής πολεμικής μηχανής επί των Ταλιμπάν, πήρε τα μυαλά του τότε προέδρου Τζωρτζ Μπους, που αποφάσισε να δωρίσει τη δημοκρατία και στο Ιράκ, αφού του πάρει πρώτα τα πετρέλαια.
Aδιάβαστος και στην ιστορία, ο Μπους δεν είχε ιδέα από την στρατιωτική εισβολή και ήττα των Βρετανών στο Αφγανιστάν τον 19ο αιώνα και των Σοβιετικών τον 20ο. Το αποτέλεσμα ήταν μια ακόμη στρατιωτική αποτυχία και συγχρόνως η γέννηση του Ισλαμικού Κράτους, χειρότερης εκδοχής ισλαμιστικής τρομοκρατίας και από αυτήν του Μπιν Λάντεν.
Την απόφαση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων είχε πάρει ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ, απλώς ο νέος Αμερικανός πρόεδρος παρέτεινε την παραμονή τους για τρεις μήνες, ώστε να συμπέσει η αποχώρηση με την 11η του Σεπτέμβρη. Οι τελετές για τα 20 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση, θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την πλήρη αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Θα γιορτάσουμε τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, ξεχνώντας ότι υπάρχουν χιλιάδες Μπιν Λάντεν στη γειτονιά.
Παρότι ήταν ο Τραμπ που ξεκίνησε τις διαδικασίες απόσυρσης των στρατευμάτων, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται τώρα αντίθετοι στην απόφαση του Μπάιντεν. Η μικρή δύναμη που θα παραμείνει για να φυλάει την αμερικανική πρεσβεία, το μόνο που θα κάνει, αν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την πρωτεύουσα, είναι να βοηθήσει την εκκένωση της πρεσβείας με κανένα ελικόπτερο, όπως στη Σαιγκόν το 1975.
Ο Τραμπ είχε προηγουμένως έρθει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, μία ακόμη απόδειξη της ισχύος τους. Μετά την αναγγελία της ολιγόμηνης παράτασης της αναχώρησης, απειλούν μάλιστα ότι δεν θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι δεν θα πάρουν μέρος στην επερχόμενη ειρηνευτική διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με οικοδεσπότη τον Ερντογάν, που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί μια ακόμη αμερικανική αποτυχία στην περιοχή.
Aυτά τα 20 χρόνια από την έναρξη του πολέμου, 800 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και 2.400 σκοτώθηκαν. Ακριβή στοιχεία για τους Αφγανούς δεν υπάρχουν, υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Το μακροσκελές άρθρο των New York Times για την απόφαση του Μπάιντεν επίσης δεν περιείχε στοιχεία για τις αφγανικές απώλειες. Γράφει όμως, σε 2 διαφορετικά σημεία, ότι ο πόλεμος κόστισε στις ΗΠΑ περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια..
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr