Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για τυχόν εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Permalink

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τους βομβαρδισμούς κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης. Καθότι, δε, ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει προθεσμία μιας ώρας πριν επιτεθεί και καταστρέψει το κτίριο σημαίνει ότι δεν ήταν «παράπλευρη απώλεια», αλλά στοχευμένο πολεμικό χτύπημα εναντίον δημοσιογράφων που συνιστά παραβίαση του άρ.79 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ι της Συνθήκης της Γενεύης και διώκεται ως έγκλημα πολέμου.

Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και να διερευνηθεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά του ισραηλινού στρατού, αλλά και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και να διασφαλιστεί η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών.

Σημειώνεται ότι ο Στ. Κούλογλου ενημέρωσε σχετικά και την Διακομματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθεροτυπία και τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος, τονίζοντας ότι «η χρήση πολεμικών μέσων για την φίμωση ή τη χειραγώγηση της δημοσιογραφικής κάλυψης είναι αδιανόητη για τις θεμελιώδεις αξίες μας, πόσο μάλλον ο συνειδητός βομβαρδισμός κτιρίων που φιλοξενούν δημοσιογράφους».

 

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

​Την Παρασκευή 12 Μαΐου ο ισραηλινος στρατός, βομβάρδισε τον Πύργο Jala στη Γάζα, όπου στεγάζονται τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press1.

Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός των πύργων Al-Shorouk και Al-Jawhara στην πόλη της Γάζας την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Μαΐου,  που κατέστρεψε τα γραφεία δώδεκα άλλων μέσων ενημέρωσης, όπως το παναραβικό κανάλι Al-Araby, τοπικές εφημερίδες, ιστοσελίδες και εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου Jala, ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει προθεσμία μιας ώρας πριν επιτεθεί και καταστρέψει το κτίριο. Δεν πρόκειται επομένως για «παράπλευρη απώλεια» αλλά για στοχευμένο πολεμικό χτύπημα εναντίον δημοσιογράφων που συνιστά παραβίαση του άρ.79 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Ι της Συνθήκης της Γενεύης και διώκεται ως έγκλημα πολέμου2. Παράλληλα στρέφεται ξεκάθαρα κατά της ελευθερίας του τύπου και επιδιώκει την διακοπή της ενημέρωσης και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων.

Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος:

Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί:

-προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και να διερευνηθεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά του ισραηλινού στρατού.

– να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και να διασφαλιστεί η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών

1.https://www.lemonde.fr/international/article/2021/05/16/cacher-le-carnage-indignation-apres-la-destruction-par-israel-d-un-immeuble-de-gaza-abritant-des-medias-internationaux_6080335_3210.html?xtor&&M_BT=35356569700895#x3D;EPR-32280629-%5Ba-la-une%5D-20210516-%5Bzone_edito_1_titre_1%5D
2. https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/atrocity-crimes/Doc.34_AP-I-EN.pdf


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
EP_Photos (12)
Συνέντευξη Κούλογλου στον Παραπολιτικά FM: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην εκπομπή τού Παραπολιτικά FM "Σεμνά και ταπεινά" με τον...

Close