Ο Μητσοτάκης, το Βήμα και η Haaretz

Permalink

H ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε τις προηγούμενες μέρες, στην πρώτη σελίδα της, τις φωτογραφίες με τα Παλαιστινιάκια της Γάζας που σκοτώθηκαν στην πρόσφατη σύγκρουση. Η ελληνική εφημερίδα το Βήμα δημοσίευσε, την ίδια μέρα, στο site της ρεπορτάζ για την κυβερνητική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Η Haaretz είναι μια ιστορική εφημερίδα με κεντροαριστερό προσανατολισμό τον οποίο υπηρετεί πιστά από το 1918, όταν ιδρύθηκε. Η απόφαση της να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες των νεκρών παιδιών του εχθρού, είναι μια πολύ γενναία κίνηση. Η εφημερίδα απευθύνεται σε Ισραηλινούς που στέλνουν τα παιδιά τους ή πάνε οι ίδιοι στο μέτωπο και σκοτώνονται. Με τη θαραλλέα δημοσίευση της, διέψευσε την αρχή ότι το πρώτο θύμα κάθε πολέμου είναι η αλήθεια.

Το Βήμα είναι επίσης μια ιστορική εφημερίδα, που είχε κεντροαριστερό προσανατολισμό. Στο άρθρο της  με τίτλο «Τα 5.000.000 των εμβολιασμένων και η πλατφόρμα των 35αρηδων», σχολίαζε: «Είναι η είδηση που φέρνει ακόμα ένα ακόμα βήμα προς την ελευθερία, ώστε να πάρουμε με ασφάλεια τις ζωές μας πίσω.. Έως αυτή την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές είχαν εμβολιασθεί συνολικά πάνω από 5 εκατ. άτομα. Τα 3.250.000 (31%) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση κατά του κορωνοϊού και πάνω από 1.800.000 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και με τις δύο δόσεις (17,2%)».

Η είδηση είναι καραμπινάτο fakenews (αλήθεια που χάθηκαν το Hellenic Hoaxes;)Οι 5.000.000 εμβολιασμοί προκύπτουν προσθέτοντας τους 3.532.565 με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και τους 1.967.849 πλήρως εμβολιασμένους. Η απάτη είναι στο «τουλάχιστον»: Μετρώνται δηλαδή δύο φορές αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις! Μια τουλάχιστον και μια κανονικά!  Δεν χρειάζεται να δει κανείς τις διεθνείς στατιστικές (στο τέλος του άρθρου) για να καταλάβει το προφανές, που προκύπτει από την κοινή λογική: αν η Ελλάδα είχε εμβολιάσει σχεδόν το μισό του πληθυσμού της, θα συναγωνιζόταν το Ισραήλ, την Μεγ. Βρετανία ή τις ΗΠΑ σε ποσοστό εμβολιασμού.

Το πραγματικό ποσοστό εμβολιασθέντων στον πληθυσμό, έστω και με μια δόση, ήταν το 31%. όταν έγινε η κυβερνητική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα  προχθεσινά στοιχεία  ,4 μέρες μετά, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 32,94% του πληθυσμού και βρίσκεται στην 56η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στις τελευταίες της Ευρωπαϊκής.

Η Haaretz δέχθηκε κριτική για το πρωτοσέλιδο της, ιδίως για το γεγονός ότι δεν συμπεριέλαβε και τα Ισραηλινόπουλα στον φωτογραφικό κατάλογο. Ο διευθυντής της παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν λάθος. Αλλά επρόκειτο για λάθος επιλογή, η εφημερίδα δεν παραποίησε τίποτα και τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ ήταν πολύ λίγα. Η σύγκριση για τις απώλειες στις δύο εμπόλεμες πλευρές θα ήταν ακόμη πιο σοκαριστική.

Το «Βήμα», παρά τα επικριτικά δημοσιεύματα, δεν μπήκε καν στον κόπο να επανορθώσει. Όχι μόνο δεν έλεγξε τον κ. Μητσοτάκη για τα ψευδή στοιχεία, αλλά εμμέσως τον βοήθησε να τα επαναλάβει 3 μέρες μετά, στη συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου: «Έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην πατρίδα μας, έχουμε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των κρατών-μελών της ηπείρου». (Προς Hellenic Hoaxes: στο σπίτι όλα καλά;)

Διαβάστε επίσης:  «Greek Statistics» από τον Μητσοτάκη και μπροστά στον Σαρλ Μισέλ

Η διαφορά των 2 εφημερίδων είναι η ιδιοκτησία και οι δημοσιογράφοι. Την ιδιοκτησία δεν μπορείς να την αλλάξεις, αλλά οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στη Haaretz, με επιμονή της συντακτικής ομάδας, τηρούνται οι δημοσιογραφικοί κανόνες, παρουσιάζονται όλες τις πλευρές μιας ιστορίας, δηλαδή  και των Παλαιστινίων. Η αλήθεια, ακόμη και σε καιρό πολέμου, δεν θυσιάζεται στο όνομα ενός  κακού εννοούμενου πατριωτισμού: εθνικό είναι, ότι είναι αληθινό.

Στην Ελλάδα συχνά παραβιάζονται όλοι οι κανόνες της δεοντολογίας. Δεν υπάρχει διάκριση άποψης και είδησης. Τα ρεπορτάζ σπάνια απαντούν στα 5 ερωτήματα: που, ποιος, πότε, πως, γιατί. Δεν ερωτάται σχεδόν ποτέ η άποψη της πλευράς (πρόσωπα, οργανισμοί κλπ) που θίγεται από ένα ρεπορτάζ. Οι ισχυροί είναι αντικείμενο κολακείας, η διαφθορά και η κοινωνική αδικία σπάνια ελέγχονται.

Για αυτό και σε όλες τις μετρήσεις η αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης είναι στο ναδίρ. Ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα μεγάλη παράδοση ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά με την εισβολή των επιχειρηματιών που εξαγόρασαν τους παραδοσιακούς εκδότες και την οικονομική κρίση η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η χώρα κατρακυλάει στους διεθνείς δείκτες για την ελευθερία του τύπου.

Όμως  χωρίς ανεξάρτητα και ελεύθερα ΜΜΕ η δημοκρατία μοιάζει ανάπηρη. Το Tvxs πρέπει να μείνει πιστό στις δημοσιογραφικές αρχές και να τις τηρεί ευλαβικά, προτείνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο ανεξάρτητης και αξιόπιστης ενημέρωσης.

Δείτε εδώ τις διεθνείς στατιστικές.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
369514-dimitriadis-grigoris
Ένας ανιψιός για όλες τις δουλειές

Αυτή η οικογένεια έχει επιχειρηματικό πνεύμα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης αναγγέλλει αιφνιδιαστικά...

Close