Ένας ανιψιός για όλες τις δουλειές

Permalink

Αυτή η οικογένεια έχει επιχειρηματικό πνεύμα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης αναγγέλλει αιφνιδιαστικά τη βίαια απολιγνιτοποίηση της χώρας: τα εργοστάσια στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, καλούνται να κλείσουν το 2023. Το μέτρο δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, σχεδιάζουν να αρχίσουν το κλείσιμο των εργοστασίων τους από τη δεκαετία του 2030. Ακόμη και στη Γερμανία με το ισχυρότατα οικολογικό κίνημα και τους Πράσινους στην κυβέρνηση, η αρχική συμφωνία προέβλεπε για το 2038 το τέλος της απολιγνιτοποίησης, για να οριστικοποιηθεί στο 2030 μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Η Πολωνία δηλώνει το 2040 και βλέπουμε.

Πέρα από την μεγάλη κοινωνική καταστροφή που ήδη έχει προκαλέσει στις περιοχές με αποθέματα λιγνίτη, η αιφνιδιαστική απόφαση Μητσοτάκη άφησε ανυπεράσπιστη τη χώρα στις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής του εισαγόμενου φυσικού αερίου. O λιγνίτης είναι ένα «εθνικό καύσιμο» και η αποδέσμευση από αυτό έπρεπε να γίνει οργανωμένα και σταδιακά. Η μονομερής εξάρτηση από το φυσικό αέριο άφησε την Ελλάδα χωρίς plan-b.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απογείωση των τιμών της ενέργειας δείχνει πόσο λαθεμένη και τυχοδιωκτική ήταν η απόφαση μιας κυβέρνησης που εμφανίζεται ορθολογική και πατριωτική. Aλλά αυτό είναι μια άλλη, μεγάλη και θλιβερή ιστορία.

Τρεις μήνες μετά την πρωθυπουργική αναγγελία, τον Δεκέμβριο του 2019, ο κ. Δημητριάδης,  ανιψιός του πρωθυπουργού και διευθυντής του γραφείου του, συστήνει την Eledyn, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην «παραγωγή, πώληση και εν γένει διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)».

Το να κάνει business με την ενέργεια ο διευθυντής του Μαξίμου, την ώρα που το τελευταίο μοιράζει το παιχνίδι ακριβώς στην ενέργεια, παρουσιάζει σοβαρά δεοντολογικά και ηθικά προβλήματα. Πολύ περισσότερο αφού εδώ παρουσιάζεται το φαινόμενο- διαφθοράς της «κυλιόμενης πόρτας» σε παγκοσμίως αναβαθμισμένη εκδοχή: συνήθως έχουμε στελέχη που φεύγουν από το δημόσιο και πιάνουν δουλειά σε ιδιωτικές εταιρείες με συναφές αντικείμενο, αξιοποιώντας τις προηγούμενες επαφές τους στα κέντρα των αποφάσεων.

‘Η αντίστροφα, στελέχη και λομπίστες ιδιωτικών εταιρειών που προσλαμβάνονται σε δημόσια αξιώματα, προωθώντας συχνά τις επαφές και τα συμφέροντα της παλιάς τους εταιρείας. Ο κ. Δημητριάδης συμμετείχε στις εταιρείες του Αριστείδη Φλώρου που προκάλεσε το διαβόητο σκάνδαλο Energa και αργότερα πιάνει δουλειά στο κέντρο των κυβερνητικών αποφάσεων. Η παγκόσμια πρώτη έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης δεν περιμένει να τελειώσει τη δημόσια θητεία του για να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Το κάνει ταυτόχρονα!

Στη «Μαξίμου ΑΕ», ο κ. Δημητριάδης δεν ασχολείται μόνο με την ενέργεια. Το θυμωμένο πρωτοσέλιδο άρθρο στο Βήμα τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι σχέσεις κυβέρνησης- συγκροτήματος Μαρινάκη ήταν τεταμένες, έγραφε για τον «πολυπράγμωνα ανιψιό και πρωθυπουργικό σύμβουλο»: «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από τα εξοπλιστικά μέχρι τις υγειονομικές προμήθειες, από κάτω θα τον βρεις».

Διαβάστε επίσης: Συγκρότημα Μαρινάκη κατά Δημητριάδη – Μητσοτάκη, με υπονοούμενα για οικονομικές δοσοληψίες

Παρόλα αυτά, ο κ. Δημητριάδης συνεχίζει κανονικά τις μπίζνες. Η Eledyn, η εταιρεία που είχε ιδρύσει αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, αγόρασε για 1.000 ευρώ μιαν άλλη, την Canalis, για να φτιάξει φωτοβολταϊκά πάρκα. Λίγο αργότερα ο κ. Δημητριάδης πούλησε την Canalis για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, 166.513 ευρώ. Στις αρχές  Ιουνίου του 2022 οι ρεπόρτερ Λεοντόπουλος και Χονδρόγιαννος δημοσιεύουν στο Reporters United και την «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για ένα πλέγμα συναλλαγών  που έχει στη μία μεριά τον κ. Δημητριάδη και στην άλλη την Interllexa, την εταιρία που εμπορεύεται το Predator.

Διαβάστε επίσης: Reporters United στο tvxs.gr: Η κυβέρνηση πλέον οφείλει να αποδείξει ότι δεν χρησιμοποιεί το Predator

Ενα χθεσινό ρεπορτάζ- συνέχεια του προηγούμενου προχωρά ακόμη περισσότερο βρίσκοντας το πρόσωπο που συνδέει αυτό το πλέγμα εταιρειών και προσώπων μεταξύ τους: σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για τον κ. Φέλιξ Μπίτζιο- κρατήστε το όνομα. Από τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία παραθέτω μόνο τα παρακάτω:

« H Canalis που αγόρασε ο κ. Δημητριάδης είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Αυτή η διεύθυνση τυχαίνει να είναι και η διεύθυνση κατοικίας του Παναγιώτη Μπίτζιου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με επτά μέρες διαφορά.

.. H Canalis, την εποχή που ανήκε στον κ. Δημητριάδη, έκανε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για φωτοβολταϊκό την ίδια μέρα με τη Ventus που ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο».

Διαβάστε επίσης: Νέες «σκιές» πάνω από το Μαξίμου για τις υποκλοπές: Γνωρίζει ο Γρηγόρης Δημητριάδης τον Φέλιξ Μπίτζιο;

Nα ζητάει η εταιρεία που ανήκει στον διευθυντή του πρωθυπουργού άδεια για φωτοβολταϊκά από τη ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι ασφαλώς το πιο ηθικό πράγμα στον κόσμο, αλλά στις μπίζνες αλά Μαξίμου αυτά είναι λεπτομέρειες. Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι το πρόσωπο: ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος ήταν διαχειριστής της εταιρείας intellexa που εμπορεύεται το Predator,  το σύστημα παρακολούθησης των Κουκάκη- Ανδρουλάκη.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, τα Παραπολιτικά έγραφαν ότι «το πρωθυπουργικό alter ego»ο ανηψιός κ. Δημητριάδης θα αναλάμβανε τον ρόλο «της διακυβέρνησης της χώρας, στον οποίο ο ίδιος θα εμπλακεί ως διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, αναλαμβάνοντας τις… επικίνδυνες μυστικές αποστολές». Είναι αυτό που λέμε ανιψιός για όλες τις δουλειές.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
newego_large_t_1101_55046167_type13145
Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους στο «επίκεντρο» συνεδρίου στο Ευρωκοινοβούλιο

Μπορεί η κάνναβη να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων σοβαρών ασθενειών ή να προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς με ισχυρούς πόνους...

Close