«Οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα πόρρω απέχουν από το να γίνονται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Αντιθέτως γίνονται από μια μικρή ομάδα ατόμων, με ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό δεν είναι κράτος, αλλά παρακράτος!», τόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατά την ομιλία του στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA, η οποία ερευνά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.
Εξειδικεύοντας τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Στέλιου Κούλογλου, μέλους της εξεταστικής επιτροπής, ο δημοσιογράφος απάντησε πως αυτοί είναι οι εξής πέντε:
- Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
- Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης
- Ο παραιτηθείς επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων
- Ο πρώην αντιπρόσωπος της εταιρίας Intellexa στην Ελλάδα, Φέλιξ Μπίτζιος
- Η εταιρεία Krikel, η οποία αποτελεί το νόμιμο προμηθευτή υλικού για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΥΠ
Ο Θ. Κουκάκης επεσήμανε μάλιστα πως όλοι οι παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους και με άλλους τρόπους: «Με οικογενειακές σχέσεις, με οικονομικές συναλλαγές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο δημοσιογράφος κάλεσε την ελληνική Δικαιοσύνη να αξιοποιήσει άμεσα την δημοσιογραφική έρευνα στο σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς «μέρα με την ημέρα, φέρνει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινοί».
Στην επιτροπή κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης που σημείωσε ότι, ενώ ο νόμιμος ρόλος της ΕΥΠ είναι να αντιμετωπίζει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και να συμμετέχει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, στην περίπτωσή του το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών «είναι καθαρά δημοσιογραφικό» για το ρεπορτάζ, τις πληροφορίες, τις πηγές, τις δημοσιεύσεις, τα ΜΜΕ όπου αυτές θα γίνουν. «Η ΕΥΠ δεν πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο για να κάνει damage control για την κυβέρνηση. Αυτό είναι παράβαση καθήκοντος», τόνισε.
Η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου, που επίσης κατέθεσε στην επιτροπή, παρατήρησε ότι πριν την αποκάλυψη της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, «νιώθαμε μια μοναξιά. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έγραφε για τις παρακολουθήσεις του Σταύρου και του Θανάση. Κανένας δε πήγε την έρευνά μας λίγο παρακάτω».
Υπερασπιζόμενοι τις θέσεις της κυβέρνησης εμφανίστηκαν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Αθ. Σταβέρης και Π. Αλεξανδρής αντίστοιχα, οι οποίοι αποφεύγοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις και με τον ειρωνικό τους τόνο προκάλεσαν πολλάκις θυμηδία και αρνητικές εντυπώσεις στους ευρωβουλευτές.
Χαρακτηριστικά, όταν ο Στέλιος Κούλογλου πήρε τον λόγο κάλεσε τον κ. Αλεξανδρή να ζητήσει τουλάχιστον μια συγγνώμη από το σώμα, καθώς με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη εκτεθειμένοι στα «ψηφιακά αυτιά» της ΕΥΠ ήταν και όσοι ευρωβουλευτές και συνεργάτες συνομιλούσαν μαζί του.
«Εξηγείστε μας γιατί ένας ευρωβουλευτής, ο κ. Ανδρουλάκης, ήταν στόχος παρακολούθησης. Παρακολουθώντας τον Ανδρουλάκη παρακολουθούσατε και όσους από εμάς συνομιλούσαμε μαζί του. Αντί να ζητήσετε μια συγγνώμη, μας μιλάτε για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης! Αυτά είναι αηδίες!», είπε συγκεκριμένα ο Στ. Κούλογλου, ενώ υπενθυμίζοντας στον κ. Αλεξανδρή συμμετοχή του σε ακρόαση άλλης επιτροπής στις 29 Απριλίου, όπου είχε δηλώσει ότι «αύριο θα αναρτηθεί στη Διαβούλευση η οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» και ότι έκτοτε έχουν περάσει πέντε μήνες κατά τους οποίους δεν έχει γίνει τίποτα τέτοιο, τον κάλεσε αυτή τη φορά να δώσει πιο… φερέγγυες απαντήσεις!
Ο Π. Αλεξανδρής απάντησε όσον αφορά την οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την οποία η χώρα μας όφειλε να είχε ενσωματώσει μέχρι τις 17/12/2021, πως «όλα θα γίνουν», ενώ για τις άλλες ερωτήσεις του Στ. Κούλογλου, αρκέστηκε να δηλώσει αναρμοδιότητα.
Τέλος, στην αποκάλυψη πως «παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας» δεν έγιναν μόνο από την ΕΥΠ αλλά και από την ΕΛΑΣ προχώρησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, μιλώντας στην συνεδρίαση, σπεύδοντας πάντως να κάνει επίκληση του απορρήτου κατά την κατάθεσή του.
(Visited 4 times, 1 visits today)