Κούλογλου σε Κομισιόν για την παρακολούθηση Κύρτσου και τα ευρωπαϊκά κονδύλια στο ΚΕΤΥΑΚ

Permalink

Με επείγουσα ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, φέρνει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ο Στ. Κούλογλου αναφέρεται στην αποκάλυψη της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου τόσο μέσω της ΕΥΠ όσο και του Predator. Επίσης, φέρνει στην προσοχή της Κομισιόν το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της εισηγήτριας της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, Sophie In’t Veld, υπάλληλοι της εταιρείας Krikel, που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, έχουν εντοπιστεί να εργάζονται «δωρεάν» για το ΚΕΤΥΑΚ της ΕΥΠ, στο οποίο έχουν χορηγηθεί 40 εκατ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω απόρρητης διαδικασίας, βάσει μυστικής απόφασης του Πρωθυπουργού.

Σημειώνει, δε, ότι με βάση άλλες πληροφορίες, ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν για τελείως διαφορετικούς σκοπούς, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του κυκλώματος των παρακολουθήσεων.

Δεδομένων αυτών, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να διευκρινίσει εάν πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση ευρωβουλευτών από την ελληνική κυβέρνηση και, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κομισιόν χρηματοδοτεί δράσεις με ανοικτές διαδικασίες και διαγωνισμούς με ουσιαστικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, εάν συμβιβάζεται αυτό με την αδιαφάνεια στην περίπτωση του ΚΕΤΥΑΚ. Ζητά δε, να διευκρινιστεί εάν θα διεξαχθεί γενικότερη έρευνα για την πιθανή χρήση των κοινοτικών πόρων για παράνομες παρακολουθήσεις.

Ολόκληρη η ερώτηση του Στ. Κούλογλου:

Νέα παρακολούθηση ευρωβουλευτή-Χρηματοδότηση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανάμεσα στη σωρεία αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και υπουργών από την ελληνική κυβέρνηση, έγινε γνωστό ότι τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο παρακολουθούσε τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator [1].

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εισηγήτριας της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA, Sophie In’t Veld, υπάλληλοι της εταιρείας Krikel, που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις, έχουν εντοπιστεί να εργάζονται «δωρεάν» για το ΚΕΤΥΑΚ της ΕΥΠ, στο οποίο έχουν χορηγηθεί 40 εκατ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω απόρρητης διαδικασίας, βάσει μυστικής απόφασης του Πρωθυπουργού [2].

Με βάση άλλες πληροφορίες, ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν για τελείως διαφορετικούς σκοπούς, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του κυκλώματος των παρακολουθήσεων.

Ερωτάται η Επιτροπή

-Πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση ευρωβουλευτών από την ελληνική κυβέρνηση;

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί δράσεις με ανοικτές διαδικασίες και διαγωνισμούς με ουσιαστικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Συμβιβάζεται αυτό με την αδιαφάνεια στην περίπτωση του ΚΕΤΥΑΚ και θα διεξαχθεί γενικότερη έρευνα για την πιθανή χρήση των κοινοτικών πόρων για παράνομες παρακολουθήσεις;

https://www.documentonews.gr/article/giorgos-kyrtsos-gia-apokalypsi-documento-oti-ton-parakoloythoysan-prepei-na-toys-dioxoyme-to-syntomotero-dynaton/

2 Παράρτημα:DRAFT REPORT Committee of Inquiry to investigate the use of Pegasus and equivalent surveillance spyware | Rapporteur: Sophie in ‘t Veld | https://drive.google.com/file/d/1mUUxNZMLPBIwco7PohIjncxPxUnleSbi/view?usp=drivesdk


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
217168-15640121
Άρθρο Στ. Κούλογλου: Στον πόλεμο, επιλέγεις εσύ πότε θα δώσεις τη μάχη

Για όσους είχαν ακόμη αμφιβολίες, η τελευταία συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι εξόχως αποκαλυπτική. Γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται...

Close