Νέα διεθνής αναταραχή: Οι τράπεζες χρεοκοπούν, οι τραπεζίτες θησαυρίζουν

Permalink

Την περασμένη Παρασκευή 10 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν η Silicon Valley Bank (SVP) χρεοκοπήσει και κατεβάσει ρολά, προκαλώντας ανησυχία και τριγμούς στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, τα στελέχη της τράπεζας μοιράστηκαν τα bonus της χρονιάς. Ηδη, ο Γρεγκ Μπέκερ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε πάρει για το 2022 bonus 9,9 εκατ $, επειδή «είχε αυξήσει τα εταιρικά κέρδη»!

Ο ομόλογός του της Signature, της μικρότερης τράπεζας που η SVP  παρέσυρε στην πτώση της, είχε κάνει δωράκι στον εαυτό του 8,6 εκατομμύρια.

Δεκαπέντε χρόνια πριν, η μεγάλη οικονομική κρίση που βούλιαξε και την Ελλάδα, ήταν αποτέλεσμα της απορρύθμισης των τραπεζικών κανόνων, στην οποία είχε προχωρήσει το 1998 η κυβέρνηση Κλίντον. Το 2008, αφού εκατομμύρια ζωές και οικογένειες καταστράφηκαν και οι ανά τον κόσμο φορολογούμενοι πλήρωσαν από τη τσέπη τους τη  διάσωση του τραπεζικού συστήματος και των άπληστων τυχοδιωκτών που το διεύθυναν, το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των τραπεζών.

Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις δεν άρεσαν καθόλου στους τραπεζίτες της Wall Street, που τα επόμενα χρόνια πίεζαν για την αποδυνάμωσή τους. Ενας από αυτούς που ασκούσαν πιέσεις στο Κογκρέσο ήταν ο κ. Μπέκερ, της Silicon Valley Bank. Τελικώς το 2018, επί προεδρίας Τραμπ τα κατάφεραν. Με τη σύμφωνη γνώμη των δύο κομμάτων, Ρεπουπλικάνων και Δημοκρατικών, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε νόμο για την κατάργηση κρίσιμων τμημάτων του υπάρχοντος νόμου.

Διαβάστε επίσης: Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Το εφιαλτικό «φάντασμα» του 2008

«Κανείς δεν πρέπει να έχει λάθος άποψη για τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ» έγραφε προχθές στους New York Times η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουώρεν, που είχε ταχθεί κατά της αποδυνάμωσης του νόμου. «Αυτές οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών είναι το άμεσο αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης των χρηματοοικονομικών κανόνων από τους ηγέτες της Ουάσιγκτον…

..Εάν το Κογκρέσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είχαν ανακαλέσει την αυστηρότερη εποπτεία, η S.V.B. και η Signature θα υπόκειντο σε αυστηρότερες απαιτήσεις ρευστότητας και κεφαλαίου για να αντέξουν τα οικονομικά σοκ. Θα έπρεπε να διεξάγουν τακτικά τεστ αντοχής για να αποκαλύπτουν τα τρωτά σημεία τους και να ενισχύουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Αλλά επειδή οι απαιτήσεις αυτές καταργήθηκαν, όταν ένα παλιομοδίτικο bank run (φυγή κεφαλαίων) έπληξε την S.V.B., η τράπεζα δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση. Και η κατάρρευση της Signature ήταν πολύ κοντά..

..Τράπεζες όπως η S.V.B. – η οποία είχε γίνει η 16η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας πριν οι ρυθμιστικές αρχές την κλείσουν την Παρασκευή – έλαβαν απαλλαγή από τις αυστηρές απαιτήσεις, βασίζοντας το αίτημά τους στον γελοίο ισχυρισμό ότι οι τράπεζες όπως αυτές δεν ήταν στην πραγματικότητα «μεγάλες» και επομένως δεν χρειάζονταν ισχυρή εποπτεία».

Oι δονήσεις από την πτώση διέσχισαν τον Ατλαντικό, ταρακούνησαν τις τραπεζικές αγορές πριν σταθεροποιηθούν ξανά και οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Το ίδιο και οι Έλληνες ομόλογοί τους και μακάρι να είναι έτσι: η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η χώρα μας δεν αντέχει μια ακόμη ανάλογη περιπέτεια.

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Η Lehman Brothers της Ευρώπης;

Προχθές στη διαδήλωση στο Στρασβούργο (φωτογραφία του άρθρου) κοιτώντας όλους αυτούς τους εργαζόμενους που σε όλη τη Γαλλία αντιδρούν, μετά από 40 χρόνια συχνά σκληρής δουλειάς, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, σκεφτόμουν πώς κάποιος μπορεί να τους πείσει ότι πρέπει οι ίδιοι να κάνουν θυσίες. Τη στιγμή που οι άπληστοι τραπεζίτες συνεχίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και οι πλούσιοι διπλασίασαν τον πλούτο τους στη διάρκεια της πανδημίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεν κατάφερε να τους αλλάξει γνώμη. Αδυνατώντας να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποφάσισε χθες να περάσει την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 χρόνια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τι δημοκρατία είναι αυτή, όταν το 70% των πολιτών ήταν εναντίον στις αλλαγές, που δεν περνούσαν ούτε από τη Βουλή; Για να ικανοποιήσει τους ισχυρούς ο Μακρόν, παλιός τραπεζίτης ο ίδιος, κήρυξε τον πόλεμο και παίζει με τη φωτιά.

Διαβάστε επίσης: Περνά το συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή ο Μακρόν

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο TVXS


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_z
Κούλογλου για ελευθεροτυπία στην Ελλάδα: ο κ. Μητσοτάκης μας έχει βάλει να κάνουμε κακές παρέες

Για την υποβάθμιση της Ελλάδας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων, μίλησε ο ευρωβουλευτής του...

Close