Ο βρετανικός Guardian για την αποζημίωση των 16000 στον Ακίφ Ρασούλι

Permalink

Εκτενές ρεπορτάζ για την αποζημίωση που επιδικάστηκε στον Αφγανό πρόσφυγα Ακίφ Ρασούλι, ύστερα από την άδικη καταδίκη του σε 50 χρόνια φυλακής ως τάχα διακινητής, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την υπόθεση του Ακίφ και φιλοξενεί δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, που ηγήθηκε διεθνούς πρωτοβουλίας υποστήριξης του Ακίφ, του επίσης άδικα φυλακισμένου για τον ίδιο λόγο συμπατριώτη του Αμίρ, και του Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, του Σομαλού πολιτικού πρόσφυγα, που επίσης είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή ως διακινητής παρότι είχε σώσει 33 ζωές από τη θάλασσα. Και οι τρεις έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι άδικα καταδικασμένοι, που βρίσκονται στις φυλακές μας. Και στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η αποζημίωση δεν είναι τίποτα. Ούτε ένα εκατομμύριο ευρώ δεν θα ήταν αρκετό για τρία χρόνια», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου.

«Υπόφερα τόσα πολλά στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έχω διαπράξει», είπε ο ίδιος ο Ακίφ Ρασούλι στους δημοσιογράφους, μετά την απόφαση.. «Τα χρήματα δεν θα μου δώσουν ποτέ πίσω τον χρόνο που μου αφαιρέθηκε, αλλά είμαι ευγνώμων στους δικηγόρους μου και σε τόσους άλλους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου τα τελευταία τρία χρόνια».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Helena Smith στον Guardian:

Άδικα φυλακισμένος Αφγανός πρόσφυγας στην Ελλάδα κερδίζει χιλιάδες ευρώ αποζημίωσης

Ένα ελληνικό δικαστήριο επιδίκασε χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση σε έναν Αφγανό πρόσφυγα που πέρασε περισσότερα από δύο χρόνια στη φυλακή αφού κατηγορήθηκε άδικα για διακίνηση ανθρώπων, σε ένα σπάνιο βήμα που χαιρετίστηκε από ακτιβιστές και αλληλέγγυους.

Τριμελές εφετείο που συνεδρίασε στο νησί της Λέσβου του Αιγαίου έκρινε ότι ο Ακίφ Ρασούλι όχι μόνο φυλακίστηκε άδικα, αλλά έπρεπε να αποζημιωθεί για τη δοκιμασία που είχε υποστεί.

Με εντολή του δικαστηρίου στον Ρασούλι, που καταδικάστηκε αρχικά σε 50 χρόνια πριν η καταδίκη του ανατραπεί στο εφετείο, επιδόθηκε ως αποζημίωση 15.920€. Μιλώντας έξω από το δικαστήριο στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού, την Τρίτη, ο χαρούμενος 26χρονος χαρακτήρισε την απόφαση ως πολυπόθητη δικαίωση.

«Υπόφερα τόσα πολλά στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν έχω διαπράξει», είπε στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι δεν ήταν μόνος που καταδικάστηκε άδικα ως διακινητής.

«Τα χρήματα δεν θα μου δώσουν ποτέ πίσω τον χρόνο που μου αφαιρέθηκε, αλλά είμαι ευγνώμων στους δικηγόρους μου και σε τόσους άλλους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου τα τελευταία τρία χρόνια».

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας είχαν επισημάνει την περίπτωση του Ρασούλι ως χαρακτηριστική των δρακόντειων ποινών που έχουν λάβει συχνά οι αιτούντες άσυλο αφού κατηγορήθηκαν ψευδώς για παράνομη διακίνηση μεταναστών χωρίς έγγραφα μέσω του Αιγαίου από την Τουρκία.

Πάνω από το 20% του πληθυσμού των φυλακών της Ελλάδας έχει είτε καταδικαστεί είτε κατηγορηθεί για το αδίκημα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Καθημερινή.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ολοένα και περισσότερο εγείρει ανησυχίες για δίκαιη δίκη, υποστηρίζοντας ότι οι φερόμενοι παραβάτες συχνά δικάζονται με αδύναμα στοιχεία, με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απουσία μεταφραστών.

Ο Ρασούλι συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2020 και κατηγορήθηκε ότι «διευκόλυνε την παράνομη είσοδο» στην Ελλάδα μη εγγεγραμμένων μεταναστών μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξη στις ακτές της Λέσβου σε μια βάρκα γεμάτη με επίδοξους αιτούντες άσυλο που απεγνωσμένα ήθελαν φτάσουν στην Ευρώπη. Τον ξεχώρισαν ως κυβερνήτη του σκάφους, λένε οι δικηγόροι, επειδή έτυχε να στέκεται δίπλα στο πηδάλιο του. Οι πραγματικοί ένοχοι – Τούρκοι διακινητές – εγκατέλειψαν το σκάφος πολύ νωρίτερα, λένε, από φόβο μήπως κρατηθούν σε μια χώρα με σκληρούς νόμους κατά της διακίνησης ανθρώπων και με φήμη για την εχθρότητα προς τις ΜΚΟ που βοηθούν τους πρόσφυγες.

Ο Στέλιος Κούλογλου, ο Έλληνας αριστερός ευρωβουλευτής που πρωτοστάτησε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάδειξη της δυστυχίας των προσφύγων, είπε στον Guardian ότι ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ήταν νίκη, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι σαν τον Ρασούλι που μαραζώνουν στις φυλακές της χώρας.

«Η εκστρατεία για δικαιοσύνη θα συνεχιστεί», είπε. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι άδικα καταδικασμένοι, που βρίσκονται στις φυλακές μας. Και στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η αποζημίωση δεν είναι τίποτα. Ούτε ένα εκατομμύριο ευρώ δεν θα ήταν αρκετό για τρία χρόνια».

Η Clare Daly, Ιρλανδή ευρωβουλευτής του κόμματος Independents 4 Change, η οποία παρευρέθηκε συχνά σε δίκες στη Λέσβο, συμφώνησε ότι η αποζημίωση ήταν πολύ χαμηλή. «Είμαι φυσικά χαρούμενη που του επιδικάστηκε κάποια αποζημίωση από τα ελληνικά δικαστήρια», έγραψε σε ένα email.

«Πρόκειται και πάλι για επίσημη αναγνώριση του αδικήματος που του έγινε. Αλλά 16.000 €; Για τρία χρόνια της ζωής σας που κλέβουν επειδή προσπαθείτε να ασκήσετε το δικαίωμά σας να ζητήσετε άσυλο, δεν είναι δίκαιο ποσό… Το τίμημα της εμπειρίας αυτής στην ψυχική του υγεία θα μείνει μαζί του για πάντα».

Οι ευρωβουλευτές και οι ομάδες αλληλεγγύης έχουν ζητήσει την αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης που υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να τιμωρούν την υποτιθέμενη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου επειδή τόσο συχνά παρερμηνεύεται από υπερβολικά πρόθυμους νομοθέτες σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα.


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
Δίκαιο..
Δίκαιο…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close