Σήμερα στο Ηράκλειο / Στέλιος Κούλογλου: Τι πέτυχε μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή»

Permalink

Σήμερα, 5 Δεκεμβρίου, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου θα βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα παρουσιάσει το έργο της πρωτοβουλίας «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», και τις μέχρι στιγμής επιτυχίες της, στις 19:00 στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου. Την εκδήλωση, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αντιγόνη Ανδρεάκη και που υποστηρίζεται στην διοργάνωσή της από το Θέατρο Όμμα Στούντιο του Ηρακλείου, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα έντεχνων και παραδοσιακών τραγουδιών από τους Μαρία Λούκα και Χάρη Μανουσάκη.

Χιλιάδες άτυχοι πρόσφυγες πέφτουν θύματα του νόμου 4251/2014 του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον οποίο όποιος συλλαμβάνεται στο πηδάλιο σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζεται ως διακινητής σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης. Οι πρόσφυγες με την κατηγορία του διακινητή αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Η πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», της οποίας ηγείται ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και αποτελείται από 15 ευρωβουλευτές που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις και προέρχονται από διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ υποστηρίζεται από περισσότερα από 2000 μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ασχολείται με τις καταδίκες προσφύγων σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, βάσει του νόμου αυτού, με την κατηγορία του διακινητή.

Επίσης, ο Στέλιος Κούλογλου, κατά την παρουσία του στην Κρήτη, θα επισκεφθεί στις φυλακές των Χανίων τον Τσελίκ Μεμέτ, έναν 36χρονο κουρδικής καταγωγής υπήκοο Τουρκίας, που διωκόταν στην Τουρκία για την πολιτική του δράση, καταδικασμένο βάση του ίδιου νόμου σε 155 χρόνια φυλακή ως διακινητή. Ο ευρωβουλευτής θα είναι παρών στην εκδίκαση της έφεσης του Μεμέτ στις 7 Δεκεμβρίου στα Χανιά.

Πώς ο Τσελίκ Μεμέτ βρέθηκε στη φυλακή

Το 2006, ο 20χρονος τότε Τσελίκ Μεμέτ είδε τους Τούρκους να εισβάλλουν στο σπίτι του και να σκοτώνουν την αδελφή του, τον αδελφό του και τον κουνιάδο του.

Ο ίδιος, δε, είναι ενεργό μέλος του Ρ.Κ.Κ. και έχει καταδικαστικές αποφάσεις για συμμετοχή στο κόμμα. Ήταν έγκλειστος σε φυλακή για έναν χρόνο.

Το 2021 αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να μεταβεί στην Ιταλία. Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους πλήρωσε 8000 ευρώ έναν διακινητή να τον μεταφέρει στην Ευρώπη. Ωστόσο, το σκάφος στο οποίο επέβαινε νότια της Κρήτης παρουσίασε εισροή υδάτων οπότε οι μεταφερόμενοι ζήτησαν βοήθεια. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και οι ζωές όλων βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο τότε ξεκίνησε να καλεί επανειλημμένως μέλη του ελληνικού κουρδικού συλλόγου για να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να τους διασώσουν.

Οι ενέργειες του αυτές απέβησαν μοιραίες για εκείνον καθώς θεωρήθηκε διακινητής, παρόλο που καθ’ όλη την διαδρομή παρέμεινε κλειδωμένος στο αμπάρι του πλοίου χωρίς τροφή για μέρες. Συνελήφθη διότι δήθεν μετέφερε, αν και ο ίδιος ήταν μεταφερόμενος, ως κυβερνήτης πλωτού μέσου 149 πολίτες τρίτων χωρών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 155 ετών και 10 ημερών παρόλο που βουλευτής του PKK επιβεβαίωσε την ιστορία του και ο ίδιος ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την αθώωση του με την πρόταση του. Πλέον αναμένει μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ήτοι το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θύματα του νόμου 4251/2014, με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, ήταν και οι Ακίφ ΡαζούλιΑμίρ Ζαχίρι και Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί.

Οι δυο πρώτοι, Αφγανικής καταγωγής, ήταν καταδικασμένοι σε 50 χρόνια φυλακή ο καθένας ως διακινητές. Ύστερα από πολλές αναβολές της έφεσής τους και τις έντονες προσπάθειες των δικηγόρων του και της διεθνούς πρωτοβουλίας του Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λέσβο, ο Ακίφ αθωώθηκε πανηγυρικά και ο Αμίρ αποφυλακίστηκε. Ένα μήνα αργότερα, ο Σομαλός πολιτικός πρόσφυγας, Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, επίσης άδικα καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή ως διακινητής ενώ έσωσε 33 ζωές από τη θάλασσα, είδε την ποινή του να μειώνεται και αποφυλακίστηκε επίσης.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μια μεγάλη συναυλία, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών για το Προσφυγικό, κατά την οποία γιορτάστηκε η απελευθέρωση του Ακίφ, του Αμίρ και του Μοχαμάντ.

Δείτε τι δήλωσαν κατά την εκδήλωση ο Αμίρ και ο Μοχαμάντ.


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
ekthesi3
Ποιος ορίζει τα όρια της γελοιογραφίας; Μια συζήτηση με δυο κορυφαίους σκιτσογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο

Ποιος ορίζει τα όρια της γελοιογραφίας; Που σταματά ο σεβασμός και που ξεκινά η προσβολή; Ποιος είναι ο σκοπός αλλά...

Close