Το μέλλον και το παρελθόν των καφενείων

Permalink

Οταν πριν 3 χρόνια, είχε παρουσιασθεί το βιβλίο τα «Καφενεία της Ελλάδας» το κύριο ερώτημα που μου ετίθετο πιεστικά ήταν, το ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον των ελληνικών καφενείων, μετά την διαπίστωση οτι τα περισσότερα τους ήταν σε κατάσταση κατάρρευσης. Οι απαντήσεις μου ήταν γενικές και αποσπασματικές. Μίλαγα για την ομορφιά τους, για την αισθητική τους, την ιστορικότητά τους όπως ήταν αποτυπωμένη στο χώρο, για έναν κόσμο με αξίες που χάνεται, για μιά γαστρονομία του “ποδιού” και του ούζου, για την αντρική συλλογικότητα και αντρική συνήθεια.

Τρία χρόνια μετά το καφενείο γίνεται όχημα ανάπτυξης

Οι μνήμες και ο ελληνικός τρόπος ζωής γίνονται το πεδίο όπου τοποθετούνται τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και μαζί με τον γαστρονομικό πολιτισμό που κουβαλούν ταξιδεύουν για να καταστήσουν τις εξωτερικές αγορές. Μια ιδέα που απαιτεί επεξεργασία και εξειδίκευση. Το καφενείο, ένα σύμβολο της ελληνικότητας. αποκτά νέο ρόλο. Το παρελθόν ανανεώνεται και ανοίγει νέους δρόμους.

Μια τέτοια προσπάθεια ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση κατά το διήμερο εκδηλώσεων για την προβολή των ελληνικών προϊόντων και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ο Στέλιος Κούλογλου με θέμα «Ένα καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα», σε συνεργασία με το A discovery network, το Greek Gastronomy Guide και τη Γκαλερί «Θεώρημα».

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά από δράσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γιώργος Πίττας

Πηγή: Greekgastronomyguide.gr


(Visited 62 times, 1 visits today)

Read more:
337735-diki-floyd
Mια εικόνα, χίλια ΜΑΤ

Στις πρώτες μέρες της δίκης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ξεχώρισε η μαρτυρία της 18χρονης που τράβηξε το βίντεο- ντοκουμέντο....

Close