Παρέμβαση Κούλογλου για την παραίτηση Στίγκλιτζ και το σκάνδαλο Panama Papers

Permalink

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις παραιτήσεις δυο μελών της επιτροπής που συστάθηκε από την κυβέρνηση του Παναμά για να διεξάγει έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο των Panama Papers.

Ένα από τα σημεία που τα επτά μέλη της επιτροπής είχαν αρχικά συμφωνήσει, ήταν ότι η τελική έκθεση της επιτροπής διερεύνησης θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας ανεξάρτητα από τα συμπεράσματά της. Όμως τα μέλη δεχθήκαν μια επιστολή από την κυβέρνηση του Παναμά, δηλώνοντας ότι μόνο η ίδια η κυβέρνηση θα έπαιρνε αυτή την απόφαση.

Στις 5 Αυγούστου, οι δυο εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν ότι εφόσον δεν μπορούν να εγγυηθούν τη δημοσιοποίησητης τελικής έκθεσης της επιτροπής και λόγου της έλλειψης διαφάνειας, η συνεργασία τους με την κυβέρνηση του Παναμά δεν είναι πλέον εφικτή. Εδω αξίζει να σημειωθεί πως οι Στίγκλιτζ και Πιέθ δήλωσαν ότι στα έγγραφα που διέρρευσαν βρήκαν αποδείξεις για εγκλήματα όπως για το ξέπλυμα χρήματος για κυκλώματα παιδικής πορνείας.

Στην ερώτηση του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής θυμίζει ότι η ΕΕ μπορεί να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση του Παναμά στα πλαίσια της Συμφωνίας Σύνδεσης με τις χώρες τις Κεντρικής Αμερικής. Ζητά επίσης, από την Επιτροπή να διευκρινίσει ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει προκειμένου να κατευθύνει την κυβέρνηση του Παναμά να αλλάξει τη στάση της υπέρ της διαφάνειας και της ανάδειξης των πρακτικών διαφθοράς και φοροδιαφυγής τόσο εκεί όσο και στις άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ συνεργάζεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος, και ο Μαρκ Πιέθ, Ελβετός καθηγητής ειδικός σε θέματα κατά της διαφθοράς, ανακοίνωσαν την Παρασκευή 5 Αυγούστου πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση του Παναμά έπειτα από το σκάνδαλο των Panama Papers [1].

Όπως δήλωσε ο Τζ. Στίγκλιτς, η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έχει η ίδια έλλειμμα διαφάνειας. Αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί η κυβέρνηση του Παναμά να δημοσιεύσει τα πορίσματα της προαναφερθείσας επιτροπής, στη συνέχεια υπαναχώρησε προφανώς λόγω συγκεκριμένων πιέσεων από αυτούς που τα ευρήματα αγγίζουν.

Λόγω της μεγάλης σημασίας του, το σκάνδαλο των Panama Papers απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο που σύστησε μάλιστα ειδική εξεταστική επιτροπή.

Η ΕΕ διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τον Παναμά μέσω της “Συμφωνίας Σύνδεσης με χώρες τις Κεντρικής Αμερικής” [2] που εφαρμόζεται προσωρινά από το 2013.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε η κυβέρνηση του Παναμά να σταματήσει την κωλυσιεργία και τις πρακτικές αδιαφάνειας και να συνεργαστεί ουσιαστικά με όλη τη διεθνή κοινότητα στην υπόθεση των Panama Papers, αλλά και γενικότερα στη μάχη ενάντια στους εξωχώριους λογαριασμούς, τη διαφθορά και την πιθανή φοροδιαφυγή από τους ισχυρούς και πλούσιους;

 

[1] http://www.reuters.com/article/us-panama-tax-idUSKCN10G24Z

[2] http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/central-america/

 


(Visited 177 times, 1 visits today)

Read more:
Στεναχώριες...
Στεναχώριες… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close