Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε ως «μία από τις πολύ καλές κινήσεις που έκανε ο Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση» τη συνάντηση κορυφής των χωρών του νότου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, γίνεται μια τέτοια προσπάθεια συντονισμού από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύσκεψη πραγματοποιείται είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι χώρες του νότου ήταν διασπασμένες και έβλεπαν με καχυποψία η μια την άλλη».
Κούλογλου: O ευρωπαϊκός νότος να αποκτήσει τη δική του φωνή
Σχολιάζοντας την τριμερή συνάντηση των ηγετών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσε ότι φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια κυρίως από τον Ρέντσι, να μετριαστεί η πολιτική της λιτότητας. Αν συμβεί αυτό, τότε θα ωφεληθεί και η Ελλάδα και θα ελαφρύνει το βάρος για τη χώρα. Ωστόσο, θεώρησε ότι δεν είναι και πολύ πιθανή αυτή η αλλαγή, δεδομένου ότι η Μέρκελ δε θέλει να αλλάξει τίποτα, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες γερμανικές εκλογές.
Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας ο ευρωβουλευτής είπε ότι εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία όλης της Ευρώπης καθώς «η οικονομική κρίση που ζούμε δεν ήταν δικιά μας, μας ήρθε από έξω και πάτησε βέβαια σε αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και στην υπερχρέωση της χώρας.»
Υπάρχουν, συνέχισε, κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που θα συνεχιστούν. Αφετέρου, τα φορολογικά μέτρα προκαλούν περισσότερη ύφεση. «Ας ελπίσουμε» συμπλήρωσε «ότι τα θετικά σημάδια θα κυριαρχήσουν των αρνητικών αλλά τα πράγματα είναι οριακά για ορισμένους ανθρώπους που πλήττονται ιδιαίτερα. Οι αριθμοί έχουν αρχίσει να ευημερούν στην Ελλάδα αλλά πρέπει κάποια στιγμή και οι άνθρωποι να αρχίσουν να ευημερούν”.
Ερωτηθείς για το προσφυγικό, είπε ότι είναι ένα επίκαιρο θέμα το οποίο επηρεάζει τις εξελίξεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως σε μεγάλες χώρες όπως είναι Γερμανία όπου η Μέρκελ αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα, λόγω του προσφυγικού, της ακροδεξιάς που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, των επικείμενων εκλογών, και λόγω των τεσσάρων τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι.
Το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν δέχθηκαν τον αριθμό των προσφύγων που είχαν δεσμευθεί να δεχθούν, το χαρακτήρισε ως «ντροπή για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά», η οποία δυστυχώς έχει επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις με την άνοδό της. Ενδέχεται μάλιστα να επακολουθήσουν και χειρότερα ενόψει της επανάληψης των εκλογών στην Αυστρία, τις οποίες δεν αποκλείεται να κερδίσει ο ακροδεξιός υποψήφιος ενώ έπονται και άλλες χώρες όπως η Γαλλία όπου η Μαρίν Λεπέν ανεβαίνει συνεχώς, την ώρα που η απάντηση των ευρωπαίων ηγετών είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων.
(Visited 161 times, 1 visits today)