Κούλογλου: «Να υπάρξουν άλλες πρόνοιες για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες «

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 984 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τηλεοπτικές άδειες λέγοντας ότι «τίποτα δεν τελείωσε, έγινε ένα έκτακτο βήμα που έπρεπε να γίνει για να λύσει μια ανώμαλη κατάσταση αλλά είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Πρέπει να μπουν όλα αυτά σε μια στρατηγική για το πως θέλουμε να είναι η ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα και δυστυχώς μέχρι τώρα αυτό δεν είχε γίνει.»

Αναφερόμενος στο θέμα των περιφερειακών σταθμών είπε ότι «μόνο κάποιος που ζει στην υδροκέφαλη Αθήνα δε βλέπει ότι τα περιφερειακά κανάλια παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας και του τοπικού πολιτικού πλουραλισμού και άρα μια ολόκληρη θεώρηση του τοπίου θα πρέπει να τα συμπεριλάβει.»

Για τις περιφερειακές άδειες δήλωσε ότι «ασφαλώς ο νόμος και πρέπει να ισχύσει και για την περιφέρεια, αλλά πρέπει άλλα κριτήρια να έχουν προτεραιότητα για τις περιφερειακές άδειες. Θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις, οι οποίες να διασφαλίζουν τη λειτουργία τους, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ένα πραγματικό ολιγοπώλιο όπου αυτοί που έχουν τα χρήματα στην Αθήνα θα μπορούν να ελέγχουν και την περιφέρεια. Αυτό δεν είναι καθόλου σωστό, διότι είναι εναντίον του πολιτικού πλουραλισμού».

«Πρέπει επίσης να λειτουργήσουν οι θεσμοί», επεσήμανε, «που είναι το ΕΣΡ το οποίο λόγω της απίστευτης στάσης της αντιπολίτευσης δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη, διότι αν είχε συγκροτηθεί θα είχε κάνει εκείνο το διαγωνισμό και δε θα συζητούσαμε σήμερα αυτά που συζητάμε.»

Ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης και στις εξελίξεις γύρω από την TTIP, τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αυτή η συζήτηση θα τραβήξει πολύ ακόμη, όμως την ίδια ώρα μία ανάλογη συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά η CETA, «η μικρή αδερφή της TTIP», επιχειρείται να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια ως «δούρειος ίππος», καταργώντας πολλά όπως τα ΠΟΠ και τις επιδοτήσεις προϊόντων. «Πρέπει να υπάρξει και στην Ελλάδα αφύπνιση για τη συμφωνία CETA και θα πρέπει και οι έλληνες βουλευτές να ενημερωθούν άμεσα και να την καταψηφίσουν όταν έρθει στη Βουλή» τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Σχολιάζοντας λίγο αργότερα, στον Alpha 989 και στη Γιάννα Παπαδάκου το νέο τηλεοπτικό πεδίο μετά την ανάθεση των αδειών, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι «αυτή ήταν μια έκτακτη διαδικασία που πήγε να αντιμετωπίσει μια ανώμαλη κατάσταση και δυστυχώς οι ανώμαλες καταστάσεις δεν αντιμετωπίζονται με κανονικές διαδικασίες. Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με τις ιδιωτικές ραδιοτηλεοράσεις.

Αν δεν υπήρχε η απαράδεκτη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπονόμευσε τη λειτουργία του ΕΣΡ, τόνισε ο ευρωβουλευτής, δε θα μιλάγαμε σήμερα για όλα αυτά τα πράγματα κι ο διαγωνισμός θα είχε γίνει με τελείως διαφορετικούς όρους και ενδεχομένως και με διαφορετικά ποσά. Tώρα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες που πρέπει να περιοριστούν ή και να ακυρωθούν τελείως μέσα από διορθωτικές κινήσεις. Θα πρέπει να ελεχθούν οι αποταμιεύσεις όσων μειοδότησαν στον διαγωνισμό, να παραμεριστούν όσοι έχουν ποινικές εκκρεμότητες σοβαρού χαρακτήρα, ενώ πρέπει να γίνουν συμμαχίες, με θεσμικό ή επιχειρηματικό τρόπο, ώστε να συνεχιστεί η παρουσία σταθμών που είχαν ένα καλό πρόσωπο και καλές σχέσεις εργασίας. Θα πρέπει να λειτουργούν κάποια κριτήρια για την προώθηση του πλουραλισμού και της ποιότητας της ενημέρωσης και για την αποφυγή χυδαιοτήτων.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Έχουμε βρεθεί σε μια καινούρια κατάσταση, συνέχισε, η οποία μπορεί να περικλείει και πολλούς κινδύνους που απαιτούν εγρήγορση για να αποφύγουμε να ξαναβρεθούμε στη ζούγκλα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι που δεν είναι καθόλου υπεύθυνοι για ό,τι έχει συμβεί. Αυτό πρέπει να διασφαλιστεί με κοινές προσπάθειες όλων και με φροντίδα και της κυβέρνησης.
Ερωτηθείς τέλος, εάν στριμώχνεται η κυβέρνηση για την αξιολόγηση, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι δυστυχώς οι δανειστές συνεχίζουν την ίδια τακτική των πιέσεων και των εκβιασμών χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω του προσφυγικού, θεώρησε, ωστόσο ότι στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Read more:
196316-kouloglou
Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στον ΡΣ Στο Κόκκινο

Για το νέο του βιβλίο, που παρουσίασε σήμερα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για το ελληνικό θέμα, οι εξελίξεις για...

Close