Κούλογλου: Δεν ευθύνεται κανένα κρυφό υπόγειο για όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης

Permalink

Δεν πρόκειται για προεκλογικές παροχές, αλλά για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας της κυβέρνησης», υπογραμμίζει για τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, προαναγγέλλοντας ότι «άλλωστε, έπονται και άλλα, ίσως πιο σημαντικά, μετά τις εκλογές». Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας σκωπτικά ότι «δεν ευθύνεται κανένα κρυφό υπόγειο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ενώ για τους συσχετισμούς που θα προκύψουν στο Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί ότι «αν ενισχυθεί η ακροδεξιά, θα απειλη- θεί ευθέως και ο τρόπος που ζούμε».

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον Φοίβο Κλαυδιανό και την Real News

Στον ΣΥΡΙΖΑ λέτε διαρκώς το τελευταίο διάστημα ότι «το κλίμα αλλάζει» και ότι είναι δυνατή ακόμη και η πρωτιά του κόμματος στις ευρωεκλογές. Με τι δείγματα το λέτε αυτό; 
Πριν από 2 μήνες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Τον τελευταίο καιρό αποφεύγει να το επαναλαμβάνει, γιατί με τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το σχέδιο δεν βγαίνει. Τελευταία δήλωσε ότι θα είναι απλώς « το πρώτο ημίχρονο », αποφεύγοντας να διευκρινίσει ποια είναι η διαφορά ποσοστών που θα τον ικανοποιούσε. Την Πέμπτη ο γραμματέας της ΝΔ κ. Αυγενάκης προειδοποίησε για νοθεία στις εκλογές! Προφανώς είναι σε πανικό.

Τελικά τα θετικά οικονομικά νομοσχέδια θα καταφέρουν να αποτινάξουν την ρετσινιά των «προεκλογικών μέτρων»; 

Τα ίδια έλεγε η αντιπολίτευση και για το κοινωνικά επιδόματα το 2016, 17 και 18. Πρόκειται για ένα είδος εξάρτησης από τις εκλογές, σαν εκλογικομανία. Δεν πρόκειται για προεκλογικές παροχές αλλά για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων και την αναθέρμανση της οικονομίας, όπως την είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 στη ΔΕΘ, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτή που θα πρέπει να απαντήσει σχετικά είναι η Νέα Δημοκρατία καθώς βλέπουμε ότι ακόμη και η ακροδεξιά πτέρυγά της έχει διασπαστεί σχετικά με την 13η σύνταξη. Θα την καταργήσουν, λέει ο Άδωνις, θα την κρατήσουν, ο Βορίδης. Ψήφισαν τελικώς υπέρ μιας «προεκλογικής παροχής »;
Τα μέτρα αυτά, όπως η 13η σύνταξη ή οι 120 δόσεις είναι μόνιμα, δεν είναι επιδοματικά. Μόλις πριν από 15 ημέρες η Κομισιόν αποφάνθηκε στην έκθεση της ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2019 και το 2020. Επομένως τα μέτρα εξαρτώνται βασικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ούτε την εξαντλούν ούτε παραβιάζουν την δημοσιονομική σταθερότητα.  Από εκεί και μετά, η ανακοίνωση τους πριν από τις εκλογές είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Άλλωστε έπονται και άλλα, ίσως πιο σημαντικά, μετά τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει τα λεγόμενα του για τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα…

Η ίδια η ΔΑΚΕ έβγαλε ανακοίνωση παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη: «Δεν είναι ανεκτό να υπονομεύει το πενθήμερο. Οτιδήποτε άλλο, ακόμη και ως σκέψη, είναι νοσηρό και ειδεχθές, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό», τονίζει η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, συμπληρώνοντας για το «ξεπερασμένο» κατά τον κ. Μητσοτάκη 8ωρο: «Το οκτάωρο, πενθήμερο, η πλήρης και σταθερή δουλειά, η σχέση εξαρτημένης εργασίας είναι κρίσιμες κατακτήσεις του χθες και απαραίτητες/αναντικατάστατες συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο».

Δεν ευθύνεται κανένα κρυφό υπόγειο του ΣΥΡΙΖΑ για τα όλα λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε η ΔΑΚΕ προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να κρύψει αυτά που πιστεύει,  ότι οι άνθρωποι γεννιόνται φτωχοί και πλούσιοι και θα παραμείνουν στην ίδια κοινωνική θέση για την υπόλοιπη ζωή τους . Ο νέος από το Περιστέρι το πολύ να γίνει ψυκτικός. Προφανώς είναι τόσο ξεκομμένος από την πραγματικότητα ώστε νομίζει ότι λέει το αυτονόητο Στο ερώτημα γιατί τα εκστομίζει προεκλογικά είναι καλύτερα να απαντήσει η ΝΔ που τον εξέλεξε αρχηγό.
Εσείς έχετε πρόβλημα αν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν διακοπές με κότερα; 
Θα υπήρχε πρόβλημα αν πρόκειται για κότερο επιχειρηματία που έχει δοσοληψίες με το δημόσιο ή περιμένει «διευκολύνσεις» από την κυβέρνηση. Αν δεν επρόκειτο για το κότερο ενός πρώην εφοπλιστή, όπως ο κ. Παναγόπουλος, αλλά για κάποιον άλλο που διώκεται για εμπόριο ναρκωτικών…
Γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο αφορούν την ζωή των Ελλήνων πολιτών; 
Η Ευρώπη μας αφορά. Το 2009 η ευρωζώνη μπήκε σε κρίση και περισσότερο από κάθε άλλη χώρα την πλήρωσε η Ελλάδα. Επίσης, η ακροδεξιά που βρίσκεται σε άνοδο, δεν θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά την επιστροφή στα έθνη-κράτη με κλειστά σύνορα. Επομένως σε διενέξεις και συγκρούσεις, αυτό που αποφύγαμε τα 75 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα, το 70% των όσων διέπουν την καθημερινή μας ζωή αποφασίζεται στις Βρυξέλλες – από το εάν τρώμε μεταλλαγμένα μέχρι το πόσες ώρες εργαζόμαστε. Τα προηγούμενα χρόνια, σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες, που αφορούσαν εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα των νέων και των γυναικών ή το περιβάλλον, οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές ψήφισαν αρνητικά. Αν λοιπόν ενισχυθεί η ακροδεξιά θα απειληθεί ευθέως και ο τρόπος που ζούμε.
Συνεπώς, οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Από την μια πλευρά, οι  δυνάμεις της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών μπορούν να διαμορφώσουν μια συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αντιπαλέψει την άνοδο της ακροδεξιάς,  θα προσπαθήσει να βάλει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας και να στρέψει την ΕΕ σε μια κατεύθυνση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υπερσυντηρητικός Βαυαρός πολιτικός, ο οποίος είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ. Ο Βέμπερ συμβολίζει τον γερμανικό οικονομικό εθνικισμό που έχει αποσταθεροποιήσει την ΕΕ. Χαρακτηριστικό δείγμα των απόψεών του είναι ότι πρόσφατα απέρριψε ρητά εισαγωγή ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ευρωπαϊκής ασφάλειας ανέργων. Σημειώνεται μια σύγκλιση δεξιάς-ακροδεξιάς σε νεοφιλελεύθερες θέσεις. Στην Αυστρία, όπου κυβερνούν μαζί, επανέφεραν την 12ωρη εργασία.

Αν εκλεγεί ο κ. Βέμπερ πρόεδρος της Κομισμόν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί μαζί του; Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν εναλλακτικό πρόσωπο να αντιπροτείνουν; 

Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεργαστεί με τον κύριο Βέμπερ. Φυσικά θα σεβαστεί τη θέση του αν εκλεγεί, αλλά αυτό μοιάζει σήμερα απίθανο. Όλοι μας στο Ευρωκοινοβούλιο ξέρουμε ότι πρόκειται για έναν μετριότατο πολιτικό, ότι αν ο στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη αναδεικνυόταν πρόεδρος της Κομισιόν, η ΕΕ θα αποσταθεροποιείτο ακόμη περισσότερο. Είναι θανάσιμος κίνδυνος.
Για μας τους Έλληνες ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει είναι ακόμη μεγαλύτερος, γιατί ποτέ δεν έχασε ευκαιρία να ταχθεί κατά της Ελλάδος: πιο Σόιμπλε από τον Σόιμπλε στο θέμα του grexit, υπέρ της αποπομπής της Ελλάδος από τη συνθήκη Σένγκεν στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης (σαν η Ελλάδα να έφταιγε για τους πολέμους που προκάλεσαν τα προσφυγικά ρεύματα), κατά της γενοκτονίας των Ποντίων και της εθνικής γραμμής για τη συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έσπευσε να κατακρίνει την ελληνική κυβέρνηση για την 13η σύνταξη και τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης, λες και του έπεφτε λόγος. Ούτε η ΝΔ δεν τον ακολούθησε..

Φυσικά η αριστερά  δεν έχει τη δύναμη να εκλέξει πρόεδρο της Κομισιόν και για αυτό θα κοιτάξουμε μετά τις εκλογές να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συμμαχίες ώστε  τη θέση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να καταλάβει ένας προοδευτικός δημοκράτης που θα έχει ως πρόγραμμα να βγάλει την ΕΕ από την κρίση. Μπορώ να σκεφτώ καμιά δεκαριά πολύ καλύτερους από τον κ. Βέμπερ.

Θα πρέπει να αλλάξει το ελληνικό δόγμα για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας; 

Στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, στην οποία είμαι μέλος, μας απασχόλησε ιδιαίτερα το ερώτημα του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που υποστηρίζει και ο κ. Βέμπερ. Εγώ πρότεινα να ρωτήσουμε τους φίλους μας που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές. Η απάντηση τους ήταν κατηγορηματική: «μην κόψετε τις γέφυρες, η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας αποτελεί για τον Ερντογάν χαλινάρι στα αντιδημοκρατικά του σχέδια. Μην μας αφήσετε μόνους».


(Visited 47 times, 1 visits today)

Read more:
324657-4847624_1
Ελληνικέ λαέ μου συγνώμη, δεν θα επαναληφθεί. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Μόνο την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση έκανε, σύμφωνα με τις πρόχειρες σημειώσεις μου, τις παρακάτω ανδραγαθίες. -Εμφανίστηκαν τα πρώτα...

Close